Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Alla ska med

Robin Olsson | 14 sep , 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
ledare_webb

Detta är ett tecken i tiden. Redan på 1990-talet myntade statsminister Göran Persson det välkända uttrycket: “Alla ska med”. För att vinna val i Sverige i framtiden har Sveriges socialdemokratiska arbetarparti gjort ett aktivt vägval och en nytolkning av denna devis. 2020 är det “Allah” som ska med, åtminstone i den gamla Broderskapsrörelsen. Hur samarbetet med ett annat brödraskap i samma bransch ser ut förtäljer inte denna historia.

Sara Kukka-Salem kommer från Stockholmsförorten Solna där hon varit oppositionsråd för Socialdemokraterna sedan 2015. Hon har även ett förflutet inom organisationen Hjärta - troende Socialdemokrater i Stockholm. En före detta ordförande för detta nätverk gjorde en kort karriär i partistyrelsen, nämligen Omar Mustafa.
Våren 2013 valdes nämnde Mustafa, på rekommendation av Stockholms stad, in i Socialdemokraternas partistyrelse. Han var ivrigt påhejad av den nyss avgångne ordföranden för STS, professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Ulf Bjereld.
Omar Mustafas karriär i partistyrelsen blev dock historiskt kort, endast en vecka, då tidningen Expo avslöjade att han i egenskap av ordförande i Muslimska brödraskapets svenska gren Islamiska förbundet i Sverige (IFiS) hade bjudit in talare till Sverige som öppet spred antisemitiska åsikter.
Det var i samband med detta som Sara Kukka-Salem första gången visade sig i riksmedia då hon sa till Aftonbladet: “Omar har tagit avstånd från de här extrema åsikterna och det hade jag hoppats att partiledningen skulle tro på”, sade hon till Aftonbladet.
Statsminister Stefan Löfven var dock den gången ståndaktig och krävde att Mustafa skulle välja mellan partistyrelsen och det Muslimska brödraskapet.

Muslimska brödraskapet är förbjudet i ett land som Egypten men i Sverige får samma organisation del av svenska biståndsmedel. Hur socialdemokratin och i förlängningen regeringen Löfvens ställningstaganden i olika sakfrågor kommer att präglas av detta vägval kan vi bara spekulera i. Den svenska regeringens historiskt dåliga relationer till Mellanösterns enda demokrati Israel lär inte bli bättre av detta.
Riksdagsmannen Björn Söder (SD) har med anledning av detta samband mellan Muslimska brödraskapet och bistånd från Sidas skattemedel ställt följande fråga, den 10/8, till biståndsminister Peter Eriksson (MP): “Nättidningen Ledarsidorna avslöjade den 7 augusti att Islamic Relief, som har nära och väldokumenterade kontakter med den radikala islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet, varje år erhåller ett grundanslag på drygt 100 miljoner från Sida. Därutöver har organisationen flera tilläggsanslag och kunde till exempel 2018 summera till mer än 155 miljoner kronor av svenska skattebetalares pengar. Beloppet är fullt jämförbart med vad Svenska kyrkan erhåller årligen vilket är 115 miljoner kronor. Olof Palmes Internationella Center erhöll drygt 78 miljoner kronor i ramanslag. Kommer statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa svenskt bistånd till Islamic Relief, och hur ser dessa åtgärder i så fall ut?”.
Att svenska skattepengar finansierar den här typen verksamhet är  givetvis fullständigt oacceptabelt och borde föranleda kraftfulla åtgärder och ageranden från regeringens sida. Såvida inte regeringen Löfven faktiskt stöder islamistiska Muslimska brödraskapet?

ROBIN OLSSON

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.