
Tillsammans med fredsmäklaren Donald Trump och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed har han förhandlat fram ett fredsavtal mellan Israel och Förenade Arabemiraten (UAE). Abu Dhabi är ett av sju furstendömen, emirat, som sedan 1971 utgör UAE. På grund av den rådande coronapandemin skedde förhandlingarna av avtalet på distans och inte öga mot öga som tidigare. Vid till exempel Camp David-avtalet 1978 som stiftade fred mellan Israel och Egypten eller vid avtalet i Washington DC 1994, då ett liknande avtal ingicks mellan Israel och Jordanien. Tanken är dock att det formella avtalet parterna emellan ska signeras under en ceremoni i Washington D.C om ett antal veckor.
Fredsavtalet ses av flera internationella bedömare som en stor triumf för president Donald Trump och för Benjamin Netanyahu som båda starkt stöttat den plan för fred som president Trumps svärson Jared Kushner presenterade förra året. En plan som bland annat säger att Jerusalem är Israels odelbara huvudstad. Vidare skulle Israel enligt planen äga rätt att annektera Golanhöjderna och strategiskt viktiga områden på Västbanken. Hur det blir med det senare återstår dock att se då
detta kan vara en del av överenskommelsen i avtalet med UAE.
För första gången i historien kommer nu en israelisk ambassad att upprättas vid Persiska viken och judar äga rätt att besöka UAE. Furstendömena ligger strategiskt och hyser världens sjunde största oljereserv. Sedan gammalt styrdes området av perser och portugiser och var från slutet av 1800-talet ett brittiskt protektorat. Emiraten styrs idag enligt gammal islamisk tradition av monarker, som internt i ett råd väljer sin president. Konfederationen rymmer den välkända huvudstaden Abu Dhabi
och världsstaden Dubai. Landet är ingalunda någon demokrati, något som dock inte hindrat att relationerna till västvärlden varit goda och att landet utgjort en viktig handelspartner genom åren. Dessa goda relationer till i huvudsak USA har varit av avgörande betydelse för att förhandla fram detta historiska avtal som nu har satt världens Mellanösternpolitik i gungning. Få verkar ha sett detta avtal komma. Det tredje i ordningen där Israel ingår fred med ett arabland. Sakkunniga i Sveriges Television (SVT) hade svårt att hitta de rätta orden. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren sade:
– Det återstår att se om det här avtalet är så stort som man påstår.
Sveriges regering har i samklang med SVT och terrororganisationen Hamas varit skeptiska till avtalet som öppnar upp förbindelserna mellan de forna fienderna i form av ambassader, handel och annat utbyte. Iran ser avtalet som en dolkstöt mot palestinierna och denna hållning verkar Sveriges tystnad ge uttryck för. Palestinska myndigheten (PLO) har mött beskedet med fördömanden och lär göra allt i sin makt att försöka omintetgöra det.
– Avtalet tjänar inte den palestinska saken utan förstärker den sionistiska berättelsen. Avtalet uppmuntrar ockupationsmakten att förneka palestiniernas rättigheter. Det som krävs är att alltid understödja palestiniernas kamp mot ockupationen. Vi palestinier kan stå emot planerna på annektering genom totalt motstånd med arabiskt och internationellt stöd, inte genom att det ingås avtal med ockupationsmakten, sade en minst sagt förgrymmad Hazaem Qassam, talesperson för terrororganisationen
Hamas, till SVT.
Avtalet som fått namnet Abraham-avtalet beskrivs av USA:s president Donald Trump som "historiskt". Avtalet syftar till att normalisera relationen mellan länderna och innebär att ömsesidiga ambassader inrättas samt flygförbindelser och bilateral handel. “Enormt genomslag i dag! Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten", skrev Trump på Twitter. USA, FN, EU, Egypten, Oman och Jordanien sällade sig till hyllningskören denna dag. Frågan är vilka andra länder i arabvärlden som kan tänkas följa efter.
Detta är den största diplomatiska framgång i Mellanösternkonflikten sedan fredsavtalet vid Camp David 1978, då bilderna på president Jimmy Carter, Anwar Sadat och Menachem Begin kablades ut över världen. Detta ögonblick den 13 september 1978 förärade dessa herrar ett värdigt Nobelpris. Frågan är om Donald Trump, Benjamin Netanyahu och kronprinsen av Abu Dhabi får samma uppskattning.
ROBIN OLSSON
redaktionen@inblick.se