Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige måste ta beslut om EU

Hans Marklund | 07 jul , 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.

europa_ledare

Oron bland de fyra ländernas ledare att bli isolerade fick Sveriges statsminister Stefan Löfven att skriva en debattartikel i Financial Times 16/6, där han bland annat skriver, ”vi fyra är beredda att komma överens om en krisåterhämtningsfond och budgeten 2021-2027. Vi är övertygade om att vi kan hitta en kompromiss”. Ett enhälligt beslut krävs för att förslaget skall gå igenom och som många väntat sig misslyckades EU-länderna att hitta en lösning. Oenigheten är ganska naturlig, inte minst sett med svenska ögon. Räddningspaketet innebär ett dramatiskt steg mot en europeisk finanspolitik där EU och unionen bland annat skall få ta upp egna skatter.

Att Sveriges statsminister säger nej till räddningspaketet, så som det nu är utformats känns tryggt och naturligt. Alla de ingredienser som gjorde att vår tidigare statsminister Göran Persson tvekade till att Sverige skulle gå med i den gemensamma valutan Euron, finns med i dagens räddningspaket. Om förslaget går igenom leder det oss osökt fram till Europas förenta stater, med en gemensam valuta, EU-styrda skattesystem och en av EU styrd finanspolitik. Allt detta ropas det efter i spåren av coronapandemin, som fortfarande pågår. Det ropas efter ett gemensamt politiskt system med en gemensam valuta och finanspolitik, efter internationella ledare som styr med kraftfull hand för att rädda världen.

Nu är det dags för en ny EU-debatt i Sverige. Vi måste bestämma oss för var vi skall stå i förhållande till EU och andra överstatliga system.

Sverige har, trots corona fortfarande en stabil ekonomi, vi är ett förhållandevis starkt ekonomiskt land. Men det säger inget om hur framtiden kommer att se ut. Nu kommer Sverige att pressas till ett beslut i eurofrågan och det fortsatta EU-arbetet. Uppfattningarna är många och går isär om hur vi skall relatera till euron. Nu behöver riskerna bedömas så att rätt beslut kan tas för Sveriges framtid. Vilken risk är störst, att avstå från euron eller att gå med i den gemensamma valutan? Sverige är det enda av de sju länder som står på väntelistan till euron, som sedan länge är kvalificerade, men inte vill gå med, alla andra vill in.

Riskanalysen kan inte bara göras på det ekonomiska planet, här måste också andra värderingar komma med i bilden, såsom Sveriges frihet, överstatligheten, de förslag till religionslagar och begränsningar som ligger på EU-parlamentets bord, och mycket mera. Frågan är om Sverige i fortsättningen skall vara svenskt eller skall vår svenska identitet raderas ut och övergå till en europeisk likriktning, där ingen längre sticker ut, utan alla går i samma ledband.

Sverige måste komma till beslut i sin relation till EU och euron. I den tveksamhet som funnits och som hindrat Sverige att ta beslut i frågan lutade vi oss länge på Storbritannien. De har lämnat EU, visserligen efter mycket politisk turbulens. De visade att det går att komma till beslut. Sverige står vid ett vägskäl. Frågan är om vi delar de europeiska värderingarna och den tänkta framtiden för EU som Europas förenta stater. Är vi beredda att lägga alla ”ägg” i samma korg och låta EU ta över ekonomi, finanspolitik och inrätta oss i det gemensamma ledet med ett politiskt, ekonomiskt, socialt och religiöst system. Sverige måste bestämma sig.

HANS MARKLUND

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.