Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Tjänstemannens ansvar

Robin Olsson | 25 jun , 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
tjanstemannaansvar_webb

Sverige har historiskt alltid haft dålig framförhållning i sina försvarsbeslut. Så var det sommaren 1914 och hösten 1939, då världen sattes i brand. Av någon outgrundlig anledning har Sverige en tendens att alltid vara oförberett när katastrofen är ett faktum. Detta skylls oftast på aningslösa politiker, med all rätt, men icke att förglömma så utser de tjänstemän till sin hjälp. Hoten må se annorlunda ut idag mot för 80 år sedan, men läget är allvarligt. Axel Oxenstierna införde den svenska statsförvaltningen redan på 1600-talet och nu är dags att återinföra tjänstemanna-ansvar i Sverige.

Den 18 april 2018 uppmanade en enig riksdag, på initiativ av Moderaterna, regeringen att utreda och lämna förslag på ett utökat straffrättsligt ansvar för tjänstefel. Det vill säga återinföra det som tidigare fanns och kallades för tjänstemannaansvar.
Riksdagen ansåg att ett utvidgat och tydligare straffansvar för tjänstefel i den offentliga förvaltningen skulle förbättra medborgarnas rättssäkerhet och öka förtroendet för den offentliga verksamheten. Trots åtskilliga påtryckningar från diverse riksdagsmän och riksdagskvinnor så har inget skett i frågan. Ansvarig minister Morgan Johansson (S) har svarat att: “Ärendet bereds på regeringskansliet”. Nu är det dags för herr Johansson att i coronapandemins fotspår gå från många ord till handling i denna viktiga fråga.

Riksdagen står inför stora och avgörande beslut i höst som kan få långtgående konsekvenser för vårt land. Jag tänker då i huvudsak på den stora migrationsöverenskommelse som är på gång och ett nytt försvarsbeslut.
Ett omen möjligen värre än tidigare försvarsbeslut är måhända MSB:s generaldirektör Dan Eliasson. Han är värd en historia för sig, så låt oss lite kort sammanfatta hans digra karriär inom svensk förvaltning.

2015 genomlevde Sverige en kaosartad höst med ohämmad invandring och en flyktingmottagning som saknade motstycke. Invandringen till Sverige har varit en stor fråga hela 2000-talet och ser vi till statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) så har antalet ökat år från år, med ett rekord 2016 på 163 000 personer. Summerar vi 2000-talet blir antalet invandrade till Sverige hela 1 938 530 personer.
Chef för Migrationsverkets verksamhet som administrerade detta kaos var ingen mindre än nämnde Eliasson, under åren 2007-2011. Därefter bar det av till Försäkringskassan, där han 2014 fick avgå som generaldirektör efter intern kritik.
Därefter fick Eliasson snart en ny tjänst av statsminister Stefan Löfven. Denna gång som rikspolischef. Det ville sig inte bättre än att våldet eskalerade till oanade höjder. Dödsskjutningarna per invånare blev bland de högsta i världen och våldtäkterna sköt i taket. Detta försökte Eliasson förgäves att stävja med saft och bullar och ett berömt armband. Dock utan önskat resultat.
Genom massiv kritik blev det åter flyttlass. Denna gång till MSB. Första sommaren på nya jobbet, 2018 startade med den största skogsbrand som någonsin drabbat vårt land. Beredskapen var usel och förödelsen total. Sverige fick låna brandflyg från Italien till dyra pengar. Eliasson stod åter handfallen inför fullbordat faktum.

Nu är det sommaren 2020 och den värsta pandemin på 100 år har drabbat världen. Sveriges dödstal är tragiskt nog bland de högsta. MSB ansvarar för delar av beredskapen, men återigen är den i det närmaste obefintlig. Eliasson håller låg profil och i likhet med statsministern gömmer han sig bakom statsepidemiologen Tegnell.
Vi får nu inte mista hoppet utan hoppas på att coronakrisen ger sig, att ett försvarsbeslut fattas på ett för landet fördelaktigt sätt och att en sund migrationsöverenskommelse sluts. Fattas då bara att Stefan Löfven utser Dan Eliasson till försvarsminister.
ROBIN OLSSON

 

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.