Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vi lever i märkliga tider

Hans Marklund | 18 jun , 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
Palme_talar

I vårt land som styrs av sociala ingenjörer, politiker och experter verkar tron på radikala åtgärder och förändring ligga långt borta. Vi är inte med i matchen på allvar och vi verkar tro att inget kan göras eller förändras. Det bedöms antingen för komplicerat, för dyrt eller för radikalt. Till och med politikerna har gömt sig bakom experterna under coronakrisen och den politiska debatten och dragkampen om väljarna och de viktiga frågorna har varit lagda under en ”tyst fred”.

Ända tills nu. Den politiska tysta freden är över och nu skall syndabockar, eller om du så vill de ansvariga för Sveriges misslyckande under coronapandemin tas fram. Nu skall huvuden rulla och politiska poäng vinnas.

Tystnadens tid är bruten. Nu kommer folk ut på gatorna i stora protestdemonstrationer igen, för att demonstrera emot orättvisor, våld och rasism. Men vänta lite. Skulle vi inte demonstrera emot våld? Och ändå vänds demonstranternas frustration och ilska helt plötsligt emot oskyldiga butiksinnehavare och poliser vars uppdrag enbart är att skapa lugn och se till att lagar och förordningar hålls. Polisbilar välts, poliser attackeras och butiker vandaliseras. Det är märkliga tider.

Och så skulle Palmemordet klaras upp. Stor uppmärksamhet skapades inför presskonferensen och förväntan var stor. Nu äntligen skulle mordvapnet visas upp, intrigerna avslöjas och mördaren pekas ut. Nu efter 34 år skulle vi äntligen få veta om det var en vettvilling och privatperson som var den skyldige eller om det fanns en politisk sammansvärjning och konspiration bakom mordet.

Idag lyfts Olof Palme fram som en ikon och han är på gränsen till helgonförklarad av det socialdemokratiska partiet. Han var symbolen för den sanna demokratin, för solidaritet och rättvisa. Eller som före detta statsminister Ingvar Carlsson, mannen som fick ärva statsministerposten dagen efter att Palme mördats, sade efter förra veckans presskonferens till Expressen, ”Demokratins styrka visades mordnatten”. Olof Palme var inget helgon. Måhända är han en ikon för inbitna och trogna socialdemokrater. Det skall sägas till hans fördel att han var en otroligt duktig debattör och talare och passionerad människa. Han brann för sina ideal och var beredd att gå långt för att genomföra sina idéer. Han hade också en fight med de mest vänsterradikala inom partiet om vägen framåt. Men han var ingen snäll politiker utan ofta tuff och hänsynslös med vass tunga i debatten. Han var en hårt kämpande människa och anledningen till hans intensiva kamp för sina hjärtefrågor kanske var hans orubbliga tro på politikens samhällsomstörtande kraft. Han var inte så som mycket är idag i den politiska världen, då allt verkar gå ut på att samla politiska poäng och väljare. Då behöver man inte kämpa med samma radikala medel, då räcker det med att uttala sig, förenkla och fördöma.

Hur blev det då med avslutet av de 34 årens mordutredning? Är det möjligt att göra bokslut efter presskonferensen som hölls av Palmegruppens huvudman, Krister Petersson? Troligtvis inte. Frågorna kvarstår efter det antiklimax som blev resultatet av presskonferensen som skulle avslöja mördaren. Det känns rent pinsamt att resultatet av 34 års mordutredning slutar med en utpekad mördare som varit död i 20 år. Med en bevisning som inte skulle hålla i en domstol skulle vara avslutningen på en av världens största mordutredningar. Den övriga världen småler åt oss. Vilket fiasko. Varför sade man inte i stället att det är omöjligt att komma vidare på grund av de misstag som begåtts tidigt under utredningen? Och med tanke på alla år som gått sedan mordet begicks läggs utredningen ner.

Vilket antiklimax. Det blev inget bokslut och ingen avslutning. Mordutredningen är nedlagd men frågorna kvarstår. Ingen sunt tänkande människa tror på att en vettvilling ensam har genomfört mordet på Olof Palme. Sanningen ligger dold någonstans. Kan det finnas något som ligger dolt under ytan som makthavare och politiker inte vill plocka fram i ljuset? Risken är stor att andra krafter tar vid och för ”utredningen” vidare i jakten på sanningen. Vi lever i märkliga tider.

HANS MARKLUND

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.