
Den 24 maj skrev P M Nilsson i Dagens Industris ledare att Folkhälsomyndigheten borde ta vara på detta ökade behov av rörelse och uppmuntra till en fortsättning. Han menar att vi inte bara kan fokusera på flockimmunitet utan även arbeta på att minska de riskfaktorer som nämns som farliga i samband med covid-19. Exempelvis övervikt som på sikt är ett större problem än själva epidemin.
Trots gymkort och löpträning har svenskarna i stort urusla resultat när det gäller vikt- och motionsvanor. Mellan åren 1995 och 2017 har 450 000 svenskar undersökts i åldrarna 18 till 74 år. Under dessa år har övervikten ökat med 23 procent, fetma med 86 procent och svår fetma med 153 procent. Denna utveckling står i direkt relation till bristen på rörelse.
En internationell rekommendation är att utöva 150 minuters rask promenad i veckan, vilket är en liten mängd rörelse. Ungefär hälften av den vuxna befolkningen kommer upp till målet men nästan halva befolkningen kommer inte ut på promenad ens 20 minuter i veckan. En rask promenad minskar dödligheten i våra mest vanliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Frisk luft och rörelse minskar depressioner och även covid-19.
Tyvärr ser siffrorna inte särskilt bra ut för barn heller. Barn behöver ut och röra på sig minst en timme om dagen, men många når inte upp till det målet vilket är skrämmande. En undersökning som gjordes 2017 av Livsmedelsverket visar att 44 procent av pojkarna och endast 22 procent av flickorna rörde sig en timme om dagen.
På 1960- och 1970-talet var utelek en naturlig del av dagen för de flesta barn. Gatorna i de små villaområdena kryllade av barn som alltid hittade någon att vara med. De sprang, spelade fotboll, hoppade rep, hoppade twist, lekte burken eller kurragömma. Det var full aktivitet och föräldrarna fick dra in barnen till middagen på kvällen. Det hjälper inte att drömma sig tillbaka till tider som varit. Nu måste ett uppvaknande ske som förbättrar vuxnas och barns hälsa i framtiden.
Nu står sommaren inför dörren. En annorlunda sommar med begränsningar vi inte kan styra över.
Svaret från Folkhälsomyndigheten om hur mycket vi kan röra oss i landet dröjer. ”Hemester” blir det i vilket fall och inga resor utomlands. Kanske tvingas vi hålla oss i närområdet. I detta nummer kommer du att få många tips som förhoppningsvis hjälper dig att finna intressanta och roliga semesteraktiviteter i ditt närområde. Överallt i Sverige finns det platser att upptäcka. Utemiljöer som djurparker, vattendrag att fiska i, berg att bestiga eller badstränder vid hav och sjöar. Skaffa dig en karta och googla information.
Det viktigaste denna sommar kan bli att ta tag i motionen och börja vara mer i rörelse än tidigare.
Packa ryggsäcken med fika, lunch och mellanmål. Skaffa dig kläder för alla väder och ge dig ut i vår vackra natur. Stänga av tv, surfplatta och dator och fokusera på rörelse och upplevelse.
Det kan bli en sommar som skapar positiva förutsättningar för hälsan hos det svenska folket. En sommar att upptäcka Sverige som är fantastiskt.
EVA MARKLUND