Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mycket står på spel

Robin Olsson | 02 jun , 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
Mycket_star_pa_spel
Här krävs eftertanke och vishet av en dignitet som tidigare regeringar och riksdagar visat sig oförmögna att hantera. 

I höst ska ett nytt försvarsbeslut fattas för de närmaste fem åren. Enligt en i stort sett enig Försvarsberedning krävs det krafttag för att möta den nya hotbilden. Detta innebär miljardsatsningar på både civilt och militärt försvar som under decennier, på ett synnerligen ogenomtänkt sätt skrotats och sålts ut. Målet är att Sverige ska rustas och på sikt ha samma anslag till försvaret som genomsnittet i Nato, det vill säga 2 procent av Bruttonationalprodukten (BNP). 
Moderaternas Ulf Kristersson, Hans Wallmark och Pål Jonsson skriver i Svenska Dagbladet: “När alla partier säger att de vill ha ett starkare försvar, kan Sverige inte än en gång underfinansiera ett försvarsbeslut. Tiden för säkerhetspolitiskt önsketänkande borde vara över sedan länge”. 

Så sent som i skrivande stund kommer larmrapporter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att minst vart tionde skyddsrum i Sverige är undermåligt och odugligt om ett väpnat angrepp skedde idag. Detta skyller myndigheten i sin tur på att beredskapen varit eftersatt och anslagen för små de senaste 20 åren. 
En brandförsäkring är kanske det första många prutar på om privatekonomin blir kärv, men jämfört med att ditt hus brinner ner och du förlorar allt är kostnaden för försäkringen i det närmaste obefintlig.
Ett tungt ansvar vilar nu på försvarsutskottets ledamöter. De måste våga äska de medel som försvaret kräver. Det är dags att gå från ord till handling i denna fråga och  axla det ansvar som blivit dem givna. Här finns dock en unik möjlighet att trots det svåra parlamentariska läge som råder, nå en blocköverskridande överenskommelse som ser till landets säkerhet och framtid. 

Centerpartiet står i denna försvarsstrid med en fot i vardera lägret, likaså Liberalerna. Deras ledamöter Daniel Bäckström (C) och Allan Widman (L) ger via sina partier understöd till Stefan Löfvens regering, dock är de uttalade försvarsvänner som förstår allvaret. Dessa statsmän torde vara visa nog och besitta den integritet som krävs för att sätta nationens intressen före kortsiktig partipolitik. 
Tillsammans med moderaternas ordförande i försvarsutskottet Pål Jonson och kristdemokraternas Mikael Oscarsson har de förutsättningar att föra denna viktiga ödesfråga iland. 
ROBIN OLSSON
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.