Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Den ljusnande framtid är vår

Hans Marklund | 30 apr , 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
Den_ljusnande_framtid_ar_var
Frågan är hur den framtiden ser ut? Många är de ”profeter” som försöker tyda framtiden åt oss. Näringslivets representanter talar om en dyster framtid med arbetslöshet och konkurser och de lyfter fram behovet av massivt ekonomiskt stöd för att rädda företag och arbeten. Bankernas prognoser som kom i veckan förutspår miljardförluster på grund av konkurser och inställda betalningar. 

Politikerna med statsministern i spetsen talar bistert med allvarston om det allvarliga läget och manar till fortsatt återhållsamhet i sociala kontakter och att det ännu inte är tid att slappna av. Sjukvårdspersonalen kämpar hårt, de går på knäna och beskriver krisläget med dystra ord. Statsepidemilogen Anders Tegnell verkar dock stå stadigt i sina förutsägelser och manar lugnt ”håll ut en liten tid till, innan det vänder.”
För att inte tala om alla ”Facebookprofeterna” som kommer med sina förutsägelser och analyser, predikanterna som sänder live och proklamerar olika lösningar, ger sina utfästelser, ”profetiska” analyser och hemmasnickrade orsaker till pandemin i alla sina tröstlösa filmer. En del byter till och med namn och kallar sig för ”vår tids Elia.” Eller profeterna som med stora ord, i efterhand proklamerar att de sett det, hört det och visste det … 

Men vänta lite nu, om profeterna verkligen kände till det, visste om det, såg faran, men inte sa något eller varnade för den kommande faran, då säger det absolut ingenting. Att uttala sig nu i efterhand är bara tomma ord och visar ingen profetisk trovärdighet. Så långt jag kan se, finns det, så här långt, enbart en profet med trovärdighet. Det är han som satt på Oljeberget i Jerusalem och talade med sina lärjungar om framtiden och de tecken som skulle komma över jorden. 
Många försöker tyda tiden och ge sina analyser och förklaringar till pandemin. Självklart är pandemin ett tecken, en fingervisning om den sista tidens sårbara samhälle. Vi människor söker förklaringar till tiden och vi vill ha ett svar på var vi befinner oss. Som jag ser det kan det bara finnas två alternativ.

Antingen befinner vi oss i den absolut sista tiden och då kommer tecknen att följa på varandra slag i slag. Då är vi tagna med överraskning om tidens allvar, trots att profeten på Oljeberget uppmanade oss att vara vakna och medvetna om tidens tecken. 
Om så är fallet kommer det att kräva radikala beslut om hur vi skall leva livet i tiden och med uppdraget, mitt i kaoset. Eller också befinner vi oss i den sista tiden, men inte i den absoluta slutfasen. Pandemin går över och livet går tillbaka till det vanliga igen, men förhoppningsvis med en större medvetenhet om tidens sårbarhet.

En sak är säker. Profeten som satt på Oljeberget med sina lärjungar och talade med dem om tecknen i tiden, han har full kontroll. Inget kommer att ske av en slump, han är det enda trovärdiga alternativet så här långt. Han uppmanade oss också att lyfta blicken och fästa den i ett högre perspektiv med löftet om en ljus framtid. 
Den ljusnande framtid är vår.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.