Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Svensken håller på att bli religiös

Hans Marklund | 17 apr , 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
Svensken_haller_pa_att_bli_religios
Rekommendationerna inför påskfirandet har varit många och annorlunda. ”Res ingenstans. Håll er hemma. Åk inte till fjällen. Håll distans. Är du förkyld så stanna inne. Inga samlingar över 50 personer. Är du 70-plussare eller tillhör en riskgrupp så håll dig inne, låt andra handla åt dig, träffa inte dina barn och barnbarn”. 
Trots detta har det varit fullt hus på många restauranger och krogar i flera av våra städer, grillfester har hållits i trädgårdar, folk har varit i rörelse och många har trotsat reserestriktionerna och åkt på påsksemester. Inga stora idrotts- eller kulturarrangemang har hållits, till och med kyrkorna har hållits stängda trots påskhögtiden. Samtidigt har påskäggen kokats och målats, sillen har ätits och stekarna har tillagats och påskens traditioner har hållits vid liv bakom de stängda dörrarna i våra hem.

Någon skrev före påsk: ”Håller det svenska folket på att bli religiöst?” Kanske är det så. TV4:s Nyhetsmorgon gjorde sitt för att bättra på Sveriges religiösa status inför påsk, när påskens budskap och innehåll skulle presenteras. Under rubriken ”Nutida häxan och den nyandliga vågen” och med hänvisning till påsktraditionerna på skärtorsdagen var två häxor inbjudna för att tala om sin verksamhet. 
Förr flög påskhäxorna till Blåkulla men den moderna häxan arbetar bland annat med healing och spådom, fick vi höra. Tittarna fick lära sig att ”alla kan ta sig an den inre häxan och plocka fram häxkraften inom sig”. Vi fick vidare lära oss att dagens häxor håller på med magi, healing och spådom, relaterat till naturen, djuren och moder jord. En av de två inbjudna häxorna sade: ”Min vision är att hjälpa människor till ett bättre mående, genom att locka fram sin inre häxa.” Den andra häxan spådde i tarotkort och de två programledarna fick prova på för att få veta mer om framtiden.  Det var allt TV4:s Nyhetsmorgon hade att säga om påskens budskap på skärtorsdagen.

Håller verkligen svensken på att bli religiös? Påsken borde vara högsäsong för den kristna kyrkan med tanke på det som utspelade sig under påskhelgen i Jerusalem för cirka 2 000 år sedan. Men i år har även kyrkorna hållits stängda, med hänvisning till förbudet att hålla möten som samlar fler än femtio personer.  
Kyrkorna har varit hänvisade till att presentera påskens budskap via nätet och sociala plattformar. Hundratals gudstjänster, kristna möten och predikningar om påskens budskap har sänds ut på olika sociala plattformar, drive in-möten har hållits på parkeringar utanför kyrkolokaler och påskens budskap har presenterats över hela Sverige. 

Kyrkbesökarna har varit många via nät-sändningarna och tv-rutorna, troligtvis många fler än de som normalt besöker kyrkorna i Sverige en vanlig påskhelg. Jag talade med några av mina pastorskollegor under helgen och det visade sig att tittarna på gudstjänstsändningarna de sänt har varit långt fler än vad de normalt har i sina kyrkor.
Budskapet om påskens viktiga händelse har sänts ut över hela Sverige, i långt större utsträckning än vad häxornas budskap i TV4 gjorde på skärtorsdagen. Påskhelgens händelser som egentligen är den egentliga orsaken till firandet av påsk gick inte förlorad trots förbud och isolering. Fler fick del av budskapet som förvandlar världen än en normal söndag. Jag tror verkligen att svensken håller på att bli religiös igen.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.