
Rekommendationerna inför påskfirandet har varit många och annorlunda. ”Res ingenstans. Håll er hemma. Åk inte till fjällen. Håll distans. Är du förkyld så stanna inne. Inga samlingar över 50 personer. Är du 70-plussare eller tillhör en riskgrupp så håll dig inne, låt andra handla åt dig, träffa inte dina barn och barnbarn”.
Trots detta har det varit fullt hus på många restauranger och krogar i flera av våra städer, grillfester har hållits i trädgårdar, folk har varit i rörelse och många har trotsat reserestriktionerna och åkt på påsksemester. Inga stora idrotts- eller kulturarrangemang har hållits, till och med kyrkorna har hållits stängda trots påskhögtiden. Samtidigt har påskäggen kokats och målats, sillen har ätits och stekarna har tillagats och påskens traditioner har hållits vid liv bakom de stängda dörrarna i våra hem.
Någon skrev före påsk: ”Håller det svenska folket på att bli religiöst?” Kanske är det så. TV4:s Nyhetsmorgon gjorde sitt för att bättra på Sveriges religiösa status inför påsk, när påskens budskap och innehåll skulle presenteras. Under rubriken ”Nutida häxan och den nyandliga vågen” och med hänvisning till påsktraditionerna på skärtorsdagen var två häxor inbjudna för att tala om sin verksamhet.
Förr flög påskhäxorna till Blåkulla men den moderna häxan arbetar bland annat med healing och spådom, fick vi höra. Tittarna fick lära sig att ”alla kan ta sig an den inre häxan och plocka fram häxkraften inom sig”. Vi fick vidare lära oss att dagens häxor håller på med magi, healing och spådom, relaterat till naturen, djuren och moder jord. En av de två inbjudna häxorna sade: ”Min vision är att hjälpa människor till ett bättre mående, genom att locka fram sin inre häxa.” Den andra häxan spådde i tarotkort och de två programledarna fick prova på för att få veta mer om framtiden. Det var allt TV4:s Nyhetsmorgon hade att säga om påskens budskap på skärtorsdagen.
Håller verkligen svensken på att bli religiös? Påsken borde vara högsäsong för den kristna kyrkan med tanke på det som utspelade sig under påskhelgen i Jerusalem för cirka 2 000 år sedan. Men i år har även kyrkorna hållits stängda, med hänvisning till förbudet att hålla möten som samlar fler än femtio personer.
Kyrkorna har varit hänvisade till att presentera påskens budskap via nätet och sociala plattformar. Hundratals gudstjänster, kristna möten och predikningar om påskens budskap har sänds ut på olika sociala plattformar, drive in-möten har hållits på parkeringar utanför kyrkolokaler och påskens budskap har presenterats över hela Sverige.
Kyrkbesökarna har varit många via nät-sändningarna och tv-rutorna, troligtvis många fler än de som normalt besöker kyrkorna i Sverige en vanlig påskhelg. Jag talade med några av mina pastorskollegor under helgen och det visade sig att tittarna på gudstjänstsändningarna de sänt har varit långt fler än vad de normalt har i sina kyrkor.
Budskapet om påskens viktiga händelse har sänts ut över hela Sverige, i långt större utsträckning än vad häxornas budskap i TV4 gjorde på skärtorsdagen. Påskhelgens händelser som egentligen är den egentliga orsaken till firandet av påsk gick inte förlorad trots förbud och isolering. Fler fick del av budskapet som förvandlar världen än en normal söndag. Jag tror verkligen att svensken håller på att bli religiös igen.
HANS MARKLUND
Chefredaktör