Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En ovanlig kris kräver ovanliga åtgärder

Hans Marklund | 02 apr , 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
En ovanlig kris kräver ovanliga åtgärder

Massmedia pumpar ut ”skräcknyheter” om sjukdom och död varje dag, vilket naturligtvis är sant och allt detta skapar en oroskris hos den vanliga människan. Allt skakar och bakom hörnet lurar fruktan och oro. Detta leder oss dessutom in i en ekonomisk kris, den värsta sedan andra världskriget, enligt ekonomerna. Om vi följer med i nyhetsflödet, inte enbart gällande antal konstaterade smittade eller tragiskt nog döda utan också när det gäller den ekonomiska utvecklingen, presenteras nya förslag på krisåtgärder och lösningar från olika håll. Det är helt nödvändigt, för att inte säga bråttom att konkreta förslag tas fram och verkställs. Många företag står idag med stora kostnader för bland annat hyra och personal men i stort sett utan intäkter. Ekonomin behöver få konstgjord andning under några månader för att undvika att livskraftiga och sunda företag slås ut. Sverige sägs stå på god grund ekonomiskt och vår regering säger ofta att vi har goda och stabila statsfinanser. Då har vi också råd att göra akuta ekonomiska insatser. Det är väl nu vi ska använda oss av den buffert som har byggts upp under de goda åren?

Om vi tar en titt på de olika förslagen som kommit fram, dels från regeringen men också från annat håll, finns en del övrigt att önska. Förslaget från regeringen att ge företag anstånd med skatteinbetalningen är mycket bra, men varför skall det krävas att företagen skall betala 6 procent ränta på det innestående beloppet? Varför inte ta bort räntan helt, eller kanske till och med avskriva en del av skatten? Eller riksbankens erbjudande till bankerna att låna ut 500 miljarder till nollränta, för att säkra kreditförsörjningen? Bankerna skall i sin tur låna ut till företagen för att hjälpa dem igenom krisen. Men varför skall företagen betala ränta på pengarna som bankerna i sin tur lånar utan ränta? Det har dessutom visat sig vara svårt för många företag att få låna pengar eftersom bankerna inte vågar ta riskerna. Moderaterna gick under förra veckan ut med egna förslag på krispaket, ganska offensiva förslag faktiskt. De föreslog att arbetsgivaravgifterna skall slopas helt under april och maj månad, till en kostnad av omkring 70 miljoner. De föreslår också att staten går in och tar halva hyreskostnaden för företagen. Vi kan självklart diskutera om hur stödet skall fördelas, om direktstödet skall begränsas till vissa utsatta branscher eller om det skall ges så brett som möjligt. Det finns alltid en risk att pengar då hamnar där det inte är lika nödvändigt, men den risken får vi ta i ett akut läge som nu. Allt kanske inte blir helt rätt, men hellre hjälpa än att stjälpa.

Den här krisen är ingen vanlig kris, den kom som en chock, när börsen stod på högläge, företag blomstrade och människor gjorde sina investeringar och shoppade som vanligt samt planerade sina semestrar. Då slog chocken till, helt utan förvarning. Det är ingen vanlig kris utan väldigt ovanlig för oss västerlänningar. Därför måste också krispaketen vara ovanliga. Åtgärder av icke vanligt slag måste sättas in omgående.
Coronakrisen ställer land efter land inför ett i princip omöjligt dilemma, att riskera många människors liv eller ekonomisk katastrof. Uppfattningarna om hur Sverige bör agera går isär, en del anser att Sverige skall stängas ner, andra anser att Sverige skall öppnas upp för att återgå till vardagen. Inget av förslagen verkar genomförbara just nu. Medan Sverige håller andan balanserar de ansvariga politikerna och övriga makthavarna, med beslutet i sina händer, på slag lina över ett stup, med avgörandet som skall hindra att varken liv eller ekonomi går under. En ovanlig kris kräver ovanliga åtgärder. Våga ta de ovanliga besluten.
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.