Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kristider är väckelsetider

Hans Marklund | 31 mar , 2020
Hela världen är i kris, gränser stängs, börserna faller, företag går på knäna, människor sitter isolerade, i många länder tillåts inga samlingar som samlar mer än 10 personer.
Kristider_ar_vackelsetider
Detta drabbar hela samhällen. Biografer och restauranger håller stängt, konserter och idrottsevenemang ställs in och kyrkor hindras att hålla sina gudstjänster.
I går höll Sveriges statsminister Stefan Löfven ett tal till svenska folket där han uppmanade alla att ta sitt ansvar. Statsministerns tal var allvarsamt, kanske det
allvarligaste jag personligen hört av en politiker då han sade; ”Liv, hälsa och jobb är hotade”. Samtidigt som statsminister Stefan Löfven håller tal finns det andra
världsledare som uppmanar hela folket att be till Gud.
Det är så sant, vi behöver alla be till Gud.

Vi har sett kristider förut under modern tid i vårt land, men inte så som nu.
Vi behöver inte gå så långt tillbaka i tiden för att påminna oss om Estoniakatastrofen
tsunamin i Thailand, eller terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.
Alla skördade de många människors liv. Ingen av dem har varit som den vi upplever nu som drabbar hela det svenska folket, ja hela världen. Coronakrisen är en hälsokris, en ekonomisk kris, en samhällskris. Flera ekonomer varnar för att den
ekonomiska krisen liknar den som kom efter andra världskriget, då de nationella ekonomierna fick börja om från början för att återhämta sig.

Kristider är också tider då människor vänder sig till Gud och kyrkan. Vanligtvis öppnas våra kyrkor för människor som strömmar dit för att finna tröst, trygghet och medmänsklighet. I den här krisen är allt annorlunda. Nu tvingas kyrkorna stänga sina dörrar för större folksamlingar och människor uppmanas att hålla avstånd till varandra, att inte ta i hand eller kramas och den mänskliga tryggheten som vi känner i varandra naggas i kanten. Ensam är inte stark, nu behöver vi varandras stöd
och omtanke. Kristider är också väckelsetider. Ur stora internationella eller nationella kriser kommer ofta väckelse. Dåtidens predikanter sade ofta, ”ingen väckelse utan nöd” . Trots kortare kriser och nödsituationer som vårt land drabbats av, har ”kristiden” gått relativt fort förbi och allt har återgått till det vanliga.
Livet rullar på som förut och inget är direkt förändrat. Efter terrorattacken på Drottninggatan sade vi ”Sverige blir aldrig som förut” men allt verkar ha återgått till det vanliga.

Kommer den kris vi just nu befinner oss mitt i att få andra följder? Kanske. Vi vet inte än, men en sak är säker, ”kristider leder ofta till väckelsetider.”
Historien visar det. På profeten Elias tid då landet Israel legat i torka och hungersnöd i tre och ett halvt år vände profeten sig till Gud i bön, vilket resulterade i väckelse och folket omvände sig till Gud. När Jesus lämnat lärjungarna och gjort himmelsfärd brände osäkerheten angående framtiden i deras hjärtan. I sin nöd vände de sig till Gud i bön och han svarade med väckelse i Jerusalem. Likaså när den första kristna församlingen blev förbjuden att presentera sitt budskap, vände de sig till Gud i gemensam bön och Gud svarade med förstärkt väckelse över landet.
I slutet av 1800-talet, från den tid då den svenska folkväckelsen dateras, låg landet i nöd på grund av superi och alkoholmissbruk. Nöden var stor bland folket.
Ur nöden föddes ett rop till Gud om hjälp som ledde till den svenska folkväckelsen och som berörde hela landet.

Kanske nöden i Sverige är större nu än på mycket länge, panikkänslan ligger på ytan hos många. Grunden i många människors liv skakas, arbetstillfällen försvinner och människor bävar. Då är det läge att söka Gud. Då är det tid för folkets väckelse. Kristider är väckelsetider
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.