Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

I Lord Nelsons fotspår

Robin Olsson | 02 jan , 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
I_Lord_Nelsons_fotspar
Demokrati betyder “folkstyre” och innebär att makten utgår från folket. Valet i Storbritannien blev en jordskredsseger för den av medierna utpekade “stollen”, Boris Johnson. Hans Toryparti lyckades vinna mandat i distrikt som aldrig tidigare röstat på partiet. Hur var detta möjligt? Nu står han där likt Horatio Nelson och har vunnit ett slag som kommer gå till historien, frågan är om han blir Lord Johnson eller ej.
Många européer är ledsna idag över att Storbritannien beträtt denna nya väg av självständighet och för svenskt vidkommande är det bara att beklaga då detta gör att EU kommer gå i en än mer federalistisk riktning och det kommer bli svårare för Sverige att driva en egen linje där man tidigare kunnat ta rygg på Storbritannien.

På de brittiska öarna har man dock fått nog. Många EU-vänner trodde att det brittiska folket skulle ändra uppfattning om man fick en andra “chans”. Valet blev under alla omständigheter en seger för demokratin, oavsett vilken sida man står på så har folket än en gång sagt sitt. Brexit kommer nu att genomföras den 31 januari 2020. EU måste nu fokusera på sin uppgift utan Storbritannien. 
Om vi rullar bandet så blev det en omtumlande valdag, som av många omnämnts som en ödesdag. Sin vana trogen hade förståsigpåare och opinionsinstitut gjort skäl för sina arvoden genom mätningar som enligt dem tydde på ett valresultat där ingen av de stora; konservativa Tory eller Labour kunde känna sig säkra på en seger. Fram till lunchtid på valdagen den 12 december satt folk i BBC:s studio och talade med liv och lust för sannolikheten av ett “Hung Parliament”, ett parlament utan någon majoritet. Hur kunde de än en gång ta så fel? 

Big Ben slog sina tunga slag och klockan slog ödesmättat 22.00. Vallokalerna stängde som så många gånger förr i de 650 distrikten i Storbritannien. Många Labourföreträdare var inför valet nervösa och skeptiska till Jeremy Corbyn's socialistiska retorik. Hans valkampanj skakades av diverse kontroverser, där höga företrädare tog avstånd från honom i hopp om att få behålla sina jobb. På andra kanten var enigheten för en gång skull ganska god. 
Tvekampen om folkets gunst stod inte enbart mellan Johnson och Corbyn utan mellan brexitörer och remainers. På Remain-sidan fördes deras talan främst av Liberaldemokraternas unga och karismatiska partiledare Jo Swinson, en 37-årig kvinna som förespråkat öppenhet och tolerans och som ville ha kvar Storbritannien i EU. Hon fick valdagens största chock då hennes valdistrikt i Skottland, som i folkomröstningen 2016 röstade för att vara kvar i EU, skickade henne till London för att packa sina väskor. Partiet som så sent som för några månader sedan såg sig vara framtiden och som lanserade nämnde Swinson som en potentiell premiärminister i ett “Hung Parliament”, fick i likhet med Jeremy Corbyn och hans Labour en rejäl knäpp på näsan. 

Boris Johnson har
gjort något ingen trodde var möjligt, trots att han av sina många kritiker framställts som en clown och knähund i Donald Trumps ledband. Nu kan han genomdriva i stort sett vad han vill. Hans slogan: “Get Brexit Done”, med löften om att förbättra sjukvården och frigöra Storbritanniens potential gick med hans humor hem i stort sett alla läger. Den första vallokalsundersökningen i BBC gav vid handen att Tory hade en majoritet på hela 68 mandat. Detta minskade något till slut och stannade på 62 vilket i sig var stort nog för att förståsigpåarna på BBC skulle sätta sitt te i vrångstrupen.

Detta val kommer att gå till historien som valet som förändrade Storbritannien och Europa. Lägg datumet 12/12 2019 på minnet. Ännu en gång gick opinionsinstituten bet, samma institut som inte kunde förutse vare sig brexit eller Trumps segrar får ändra sina modeller och läsa Shakespeare. Demokrati handlar om folkvilja. Folket har talat och Boris Johnson sitter de närmaste fem åren på 10 Downing Street i eget majestät. 
ROBIN OLSSON
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.