Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jag är så glad var julekväll

Robin Olsson | 19 dec , 2019
Den norska hymnen från 1859 “Jag är så glad var julekväll” bringar julens klara budskap in i hus och hem över hela Norden. Tänk vilken ynnest och välsignelse det är att få leva i ett fritt land, ett land som trots sina många brister inte varit i krig på över 200 år och som för de allra flesta ger utkomst till ett meningsfullt och rikt liv.
Jag_ar_sa_glad_var_julekvall
I detta vackra land har vi fortfarande rätten att läsa julevangeliet och gå på julottan på juldagsmorgonen, likt generationer före oss, och samla oss kring julens glädjebudskap. 
“Nu brinner juleljuset för er alla och det återstår bara för mig att lämna ord och bild till min kollega Benjamin Syrsa, eller rättare sagt Bengt Feldreich”. Så brukade Arne Weise förkunna. Både Weise och Feldreich har detta år lämnat jordelivet, två av Sveriges mest folkkära tv-personligheter. Weise och Feldreich har medverkat i otaliga jular sedan televisionens födelse, både som värdar och som i Feldreichs fall som rösten till presentatören i “Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. I hela 27 år mellan 1972 och 2002 lotsade Arne Weise det svenska folket genom julaftonens program med Kalle Anka som höjdpunkt klockan 15.00, då han tände sitt stearinljus. Bengt Feldreichs tolkning av “Ser du stjärnan i det blå” har för alltid blivit en svensk klassiker.

Inget bär på sådan andakt och tradition som detta juleljus. Otaliga sånger förkunnar om ljusen som brinner där hemma, som symbol för stjärnan som ledde de vise männen på rätta vägar. Ordet jul är dock av fornnordisk begynnelse och firades till åminnelse av vintersolståndet som infaller kring jul.   
Julen är familjens högtid, en tid då vi tar oss tid för varandra och för att träffa familjemedlemmar från när och fjärran. Det är en tid att minnas hur det gångna året varit och se fram emot det nya. Ingen har likt Astrid Lindgren gett ord och bild till den svenska julens traditioner, som i filmatiseringarna av Madickens jul på Junibacken, Emils ”tabberas” i Katthult och även i Pippi Långstrump. Dessa filmatiseringar visar på julens goda budskap, att julklapparna är sekundära till gemenskapen och hur vi tar hand om varandra. Den föräldralösa Pippi fick uppleva julens gemenskap, likt familjen på Junibacken och fattighjonen som av Emil blir bjudna på tidernas julkalas med helstekt gris, revbensspjäll och ostkaka. 
  
Orsaken till att vi firar denna högtid med både julgran och gröt och ringdans är dock inget vintersolstånd eller kommersiella krafters verk, utan som norskan Marie Wexelsen skrev år 1859. Med dessa rader vill jag önska er alla läsare en God Jul och ett välsignat Gott Nytt år 2020. 
Jag är så glad var julekväll
för då blev Jesus född
Då lyste stjärnan som en sol
och änglar sjöng så sött
Det lilla barn i Betlehem
han var en konung stor,
som kom från himlens höga slott
ner till vår arma jord
ROBIN OLSSON
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.