
I detta vackra land har vi fortfarande rätten att läsa julevangeliet och gå på julottan på juldagsmorgonen, likt generationer före oss, och samla oss kring julens glädjebudskap.
“Nu brinner juleljuset för er alla och det återstår bara för mig att lämna ord och bild till min kollega Benjamin Syrsa, eller rättare sagt Bengt Feldreich”. Så brukade Arne Weise förkunna. Både Weise och Feldreich har detta år lämnat jordelivet, två av Sveriges mest folkkära tv-personligheter. Weise och Feldreich har medverkat i otaliga jular sedan televisionens födelse, både som värdar och som i Feldreichs fall som rösten till presentatören i “Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. I hela 27 år mellan 1972 och 2002 lotsade Arne Weise det svenska folket genom julaftonens program med Kalle Anka som höjdpunkt klockan 15.00, då han tände sitt stearinljus. Bengt Feldreichs tolkning av “Ser du stjärnan i det blå” har för alltid blivit en svensk klassiker.
Inget bär på sådan andakt och tradition som detta juleljus. Otaliga sånger förkunnar om ljusen som brinner där hemma, som symbol för stjärnan som ledde de vise männen på rätta vägar. Ordet jul är dock av fornnordisk begynnelse och firades till åminnelse av vintersolståndet som infaller kring jul.
Julen är familjens högtid, en tid då vi tar oss tid för varandra och för att träffa familjemedlemmar från när och fjärran. Det är en tid att minnas hur det gångna året varit och se fram emot det nya. Ingen har likt Astrid Lindgren gett ord och bild till den svenska julens traditioner, som i filmatiseringarna av Madickens jul på Junibacken, Emils ”tabberas” i Katthult och även i Pippi Långstrump. Dessa filmatiseringar visar på julens goda budskap, att julklapparna är sekundära till gemenskapen och hur vi tar hand om varandra. Den föräldralösa Pippi fick uppleva julens gemenskap, likt familjen på Junibacken och fattighjonen som av Emil blir bjudna på tidernas julkalas med helstekt gris, revbensspjäll och ostkaka.
Orsaken till att vi firar denna högtid med både julgran och gröt och ringdans är dock inget vintersolstånd eller kommersiella krafters verk, utan som norskan Marie Wexelsen skrev år 1859. Med dessa rader vill jag önska er alla läsare en God Jul och ett välsignat Gott Nytt år 2020.
Jag är så glad var julekväll
för då blev Jesus född
Då lyste stjärnan som en sol
och änglar sjöng så sött
Det lilla barn i Betlehem
han var en konung stor,
som kom från himlens höga slott
ner till vår arma jord
ROBIN OLSSON