Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

The end of the beginning

Robin Olsson | 12 dec , 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
The_end_of_the_beginning
Dåvarande premiärminister David Cameron utlyste en folkomröstning i frågan 2013. 
“Sorgligt”, sade Sveriges dåvarande EU-minister Birgitta Ohlsson (L) till Svenska Dagbladet när detta tillkännagavs. Ännu sorgligare skulle det bli efter folkomröstningen 2016 och firma Cameron & Ohlssons politiska karriärer var över, åtminstone för den här gången:
David Cameron konstaterade: “Folk blir mer och mer frustrerade över att besluten fattas allt längre bort från dem. Vi börjar se det på gatorna i Aten. Vi börjar se det i parlamenten i Berlin och Helsingfors”, enligt Svenska Dagbladet. Idag, torsdag, avgör britterna sitt öde.

På Moderaternas partistämma i Västerås i oktober lyfte partiet fram tre viktiga politiska områden där partiledare Ulf Kristersson var övertygad om att finns ett brett folkligt stöd för en ny politisk kurs i Sverige. Han lyfte fram brottsligheten, svensk energiförsörjning och invandringspolitiken. Områden där han anser att den nuvarande regeringen driver en politik som saknar förankring både i verkligheten och i samhället. 
Ulf Kristersson lovade i oktober, som partiledare och oppositionsledare att göra allt i sin makt för att söka ett brett stöd i Sveriges riksdag för en bättre politik och inte bara vänta stilla i båten till nästa val 2022 medan Stefan Löfven och januaripartierna sitter och smider ränker på Rosenbad. Med sina egna ord uttryckte han det: “Det kräver att man samlar de partier som i olika sakfrågor vill åstadkomma förändring”. 

Nu ser förändringens timme äntligen ut att vara här, åtminstone början på denna förändring. 
I förra veckan träffade nämligen Ulf Kristersson Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sitt arbetsrum i riksdagen. Vid detta historiska möte deltog även partiernas gruppledare i riksdagen, så det var ett planerat sådant. 
Detta möte måste ses i ljuset av den tidigare hållningen, där alla partier från vänster till höger isolerat SD från all form av samkväm och förhandlingar, där partier på den liberala vänsterkanten knappt vågat vistas i samma korridorer som valda sverigedemokrater.

Ulf Kristerssons
handling visar därför på mannamod, handlingskraft och ödmjukhet, kombinerat med en krass insikt att hans och Moderaternas enda sätt att idag förändra detta land i den riktning de själva önskar är genom att svälja prestigen, vara pragmatiska och verklighetsförankrade. 
Kristersson skrev efter mötet på sin Facebooksida: 
“Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”. I detta sammanhang förklarar han synen på livstidsstraff för gängrelaterade mord, hur Sverige kan slopa ungdomsrabatten, hur kärnkraften ska kunna spela en viktig roll även i framtiden och så den pågående migrationsutredningen: 
“Där regeringen vill öka invandringen när den tvärtom borde minska om Sverige ska ha någon chans att klara integrationen”.
Kristersson bedömde samtalet som konstruktivt: “Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen. Jag är övertygad om att det nu är dags att gå från ord till handling i svensk politik. Sverige kan inte fortsätta som nu. Politiskt spel och handlingsförlamning hotar samhällskontraktet”. 

Bäva månde det
etablissemang, de politiska tjänstemän och politiker som gjort en karriär och hederssak i att aldrig prata med SD än mindre förhandla med dem eller genomföra sin egen politik med deras hjälp. Frågan är vart Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson vågar ta detta rullande tåg. Tar det dem ända till Rosenbad? Den som lever får se. I så fall, som Winston Churchill sa när segern långt om länge var vunnen: “Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”. 
ROBIN OLSSON
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.