
Nordiska muséet skriver på sin hemsida att “Halloween kom till Sverige via amerikansk populärkultur. Många högtider handlar ytterst om döden och livet. I en del, som Halloween, överskrids denna gräns. I vårt land har vi vant oss vid att barn i olika åldrar maskerar sig som döda, eller till och med döden själv”.
Det tragiska är dock hur Halloween har ändrat synen på Alla helgons dag. Den fina traditionen att gå till kyrkan och kyrkogården för att minnas våra nära och kära har idag förbytts mot en dödens hyllning utan hopp.
En av de sånger som starkast förknippas med Alla helgons dag är Britt G Hallqvists psalm från 1976, “De skall gå till den heliga staden, de skall samlas i himlen en gång”. I den fjärde versen skaldar hon: “De skall möta den levande Herren, de skall se honom sådan han är”. Detta budskap står i klar kontrast till dagens postmoderna ockulta dödsfest där man ska skrämmas att handla så mycket som möjligt.
Skolverket vill i sitt nya förslag till läroplan inte endast ta bort antiken, något man glädjande nog efter massiv kritik verkar ändra, utan även utesluta Bibeln som läromedel.
Prästen och debattören Annika Borg skriver på sin Facebook: “Förutom att kunskap om själva urkunden är nödvändig för att förstå religioner, så är det fullständigt avgörande att stifta bekantskap med Bibeln för att förstå vårt kulturarv. Ska kommande generationer vara helt blanka inför referenser och associationer till Bibeln i årtusenden av konst, musik, litteratur och filosofi?
Nu måste det bli ett slut på denna nedrustning. Framtidens intellektuella och kunskapsmässiga haveri måste stoppas”. Så långt Annika Borg. Detta beslut riskerar således att skapa en historielös och rotlös generation som på sikt saknar trygghet och kunskaper om livets uppkomst, syfte och mål. Att i skolan fira Halloween är dock inga problem då det faller både humanister och ateister i smaken.
Många avlidna i dagens Sverige hedras inte längre med begravningsceremoni och en fysisk grav, i Dalarna och i storstäderna är tio procent av alla begravningar som sker utan ceremoni av något slag. Detta kallas direktbegravning, när liket transporteras direkt till krematoriet. Detta blir tragiskt nog vanligare och vanligare. Vart är ett samhälle på väg, om vi inte vill hedra våra avlidna med vare sig ett sista farväl eller en fysisk grav att sörja vid?
Kostnaderna för en begravning avskräcker kanske tyvärr en del, men förhoppningsvis kommer vi i ett land som Sverige även i framtiden hedra våra nära och kära med både jordbegravning och gravvård så att vi får en plats att hedra deras minne.
Alla helgons dag ska inte vara en dödens högtid utan en eftertankens och hoppets tid. Hoppas att många tar tillfället i akt och går i kyrkan på Alla helgons dag för att besinna att det är sant vad som står i Britt G Hallqvist psalm: “De skall möta de trofasta vänner som de miste på jorden en gång”.
ROBIN OLSSON
redaktionen@inblick.se