
Nu har Carl XVI Gustaf beslutat att gå republikanska intressen till mötes för att försäkra kungahusets överlevnad i det 21 århundradet.
“För Sverige i tiden” är Hans Majestät Konungens valspråk, ett valspråk färgat av den tid och turbulens som rådde 1973, då antirojalistiska republikaner hade gjort stora landvinningar i den så kallade Torekovskompromissen, där Socialdemokraterna och de borgerliga partierna Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna enades om en kompromiss som innebar att monarkin bestod som statsskick men med en monark som fråntogs all formell politisk makt. Arbetsuppgifterna blev i huvudsak att representera Sverige.
Riksdagens konstitutionsutskott, som har hand om grundlagsfrågor, tillsatte förra året en utredning för att se över kungahusets framtida bestånd, arbetsuppgifter och apanage, som är en form av lön och statsbidrag till hovstaterna. Frågan har varit i hetluften sedan den kungliga familjen växt markant det senaste decenniet, samt vilka inom detsamma som ska ha officiella uppdrag i framtiden. Kungahuset föregår nu utredningen och går delvis de republikanska krafterna till mötes, för att säkra monarkins överlevnad. Förslaget som tillkännagavs av hovet innebär att prins Carl Philips och Sofias barn, samt prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills barn inte kommer att vara en del av kungahuset eller inneha titlarna kungliga högheter i framtiden, de kommer dock att få ha kvar sina hertigdömen och vara en del av den kungliga familjen.
Henrik S Järrel, tidigare TV-personlighet vid Sveriges Television och riksdagsledamot för Moderaterna, startade under sin tid ett rojalistiskt nätverk i riksdagen för att bevara monarkin. Järrel är för övrigt son till den legendariske skådespelaren Stig Järrel och lämnade politiken och Moderaterna 2006. Han blev känd som en konservativ röst inte bara i rojalistiska frågor utan även för att han röstade emot partilinjen i fråga om samkönade äktenskap. Till Hufvudstadsbladet i Helsingfors sa han efter sin avgång:
– Jag tycker det är ganska skönt att stå fri, oberoende och oavhängig. Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större och att tänka själv är kanske störst.
Järrels uppfattningar har dock fortfarande bärighet i riksdagen och bland det svenska folket då en betryggande majoritet har stått upp för monarkin. I en undersökning från SOM-institutet i Göteborg 2016 ville 53 procent bevara monarkin medan endast 23 procent ville avskaffa densamma.
Den borgerlige kyrkopolitikern tillika moderaternas ombudsman i Uppsala, Johan Carlsson, skrev på sin Facebook med anledning av Hans Majestät Konungens besked till folket:
“Till alla frasradikala republikaner som sitter och kurar där ute: Dagens besked påverkar inte alls den svenska tronföljden som sådan. Den dagen Hans Majestät Konungen går in i evigheten så har vi fortfarande en mindre armé av prinsar och prinsessor som är beredda att ta över. Inse att 70-talet är slut och att den här striden, den har ni förlorat”.
Kungahuset är de facto en bevarande kraft i vår historia som bör bevaras till framtida generationer. Som det sjungs i strofen: “Var honom trofast och hans ätt, gör kronan på hans hjässa lätt och all din tro till honom sätt du folk av frejdad stam”
ROBIN OLSSON
redaktionen@inblick.se