
– Idag presenterar jag mitt team för Europa, ett välbalanserat team med mångfald och kompetens, sa hon vid en presskonferens.
Man kan fråga sig vilka kriterier som är rådande då man tillsätter dessa poster?
Ylva Johansson har suttit i riksdagen i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv, hon började sin karriär i Kommunistisk ungdom och valdes in i Riksdagen för dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) 1988. Hon bytte dock fot och blev minister i den socialdemokratiska regeringen 1994 och har sedan dess tillhört toppskiktet på Sveavägen 68.
Johansson var en tid gift med den dåvarande finansministern Erik Åsbrink (S) och nu ska hon kröna sin karriär i den feministiska regeringen genom att bli Sveriges fjärde kvinnliga kommissionär på 25 år, av fyra möjliga där håller man i alla fall vad man lovat.
I raden av svenska kommissionärer hittar vi i kronologisk ordning Anita Gradin (C), Margot Wallström (S), Cecilia Malmström (L) och nu Ylva Johansson (S). Anita Gradin ansvarade för invandring och rättsfrågor, Margot Wallström hade bland annat ansvar för miljöfrågor och Cecilia Malmström ansvarade för asyl och invandringsfrågor.
Tro det eller ej men nu hamnar det på Sveriges bord att åter ansvara för helheten vad gäller migrationen och asylinvandring till Europa, då Ylva Johansson berikats med denna viktiga post i den nya kommissionen.
Detta är ett ställningstagande som kommer sätta ljus på hur väl den svenska regeringen skött dessa ärenden här hemma, en regering där Johansson själv varit starkt bidragande i egenskap av arbetsmarknadsminister och där dessa frågor debatterats sedan krisen 2015 om vart vi är på väg.
Bäva månde Victor Orban och Boris Johnson, så länge han och Storbritannien finns kvar i unionen. Ungern och Storbritannien är de två länder som gjort starkast motstånd mot den förda migrationspolitiken på EU-nivå, vilket var en starkt bidragande orsak till att brexitörerna gick segrande ur folkomröstningen 2016.
Nu återstår det att se vart Johansson för skutan i denna för Europa så viktiga fråga.
ROBIN OLSSON
redaktionen@inblick.se