
Johnson som är känd för sin kämpaglöd, kontrade då direkt med att begära nyval, vilket måste stödjas av två tredjedelar av underhusets 650 medlemmar. Nyvalet begärdes i ljuset av att en av premiärministerns partikamrater under ett tal gått över till motståndarsidan i form av Liberaldemokraterna.
Nyvalet nekades dock. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som tidigare krävt detta, vill inte gå med på ett nyval just nu, då ett sådant i så fall skulle ske den 14 oktober och om väljarna gav Johnson sitt stöd kunde ett nyval enligt hans beräkningar leda till ett avtalslöst brexit.
Att denna högst komplicerade fråga splittrar partier visste vi sedan tidigare, för den nya premiärministern Boris Johnson innebär det även en familjesplittring då hans yngre bror Jo Johnson, som sitter i underhuset, valt att lämna sin post som universitetsminister och sin plats i parlamentet då han inte stödjer sin brors linje i frågan.
Premiärministern verkade tagen av beskedet om broderns avgång som var ett i raden av hårda bakslag på kort tid då flera parlamentsledamöter lämnat honom och hans majoritet försvunnit över en natt.
– Detta är en fråga som uppenbarligen delar familjer, men mitt fokus är att verkställa folkets vilja och det har parlamentet en skyldighet att göra, sa Johnson vid en presskonferens.
Den nya lagen som gick igenom efter mycket hårda debatter innebär i praktiken att parlamentet förbjuder ett avtalslöst utträde. Detta gör att Johnson mot sin övertygelse måste åka till Bryssel och förhandla utan det verktyg i den politiska verktygslådan som han hoppats skulle gett Storbritannien bästa resultat.
Hela världen följer med spänning varje steg de olika aktörerna tar i frågan. Vad tar Johnson sig till nu, när han är bakbunden till både händer, i form av den nya brexitlagen, och fötter, via att parlamentet nekar honom ett nyval? Sista ordet är nog som vi skrivit otaliga gånger tidigare inte sagt i denna historiska holmgång som kan rita om Europa för alltid och där det oväntade kan ske när som helst.
Storbritannien har varit en demokrati sedan Magna Charta undertecknades 1215. Senare fördelades makten mellan kungahuset, överhuset och underhuset.
Det får dock betecknas som anmärkningsvärt om inte folket får chans att avgöra denna svåra fråga i ett nyval. EU-anhängarna, visa av sitt ”misstag” med folkomröstningen 2016 vill inte riskera att få en EU-kritisk majoritet.
Labourledaren Corbyn har vunnit ett slag men frågan är om han går segrande ur brexitkriget. Johnson har troligen ett kort i rockärmen som en gång för alla kan sätta stopp för denna politiska cirkus.
ROBIN OLSSON
redaktionen@inblick,se