
Trots att Adaktusson ställt upp både på telefonintervju och dessutom gett åtta utförliga skriftliga svar till tidningen vidhåller han för Inblick att ”Lars Adaktusson konsekvent nekat oss en normal intervju”. Han ogillar dessutom starkt Inblicks frågor om Sigrid Melchiors engagemang i RFSU:s tidning och i vänsterorganisationen Arena Idé, frågor som han beskriver som ”försök att misstänkliggöra henne”. Wolodarski har tydligen missförstått sin roll. Som redaktör för DN kan han inte editera Inblick.
Debatten i valrörelsens slutskede med Lars Adaktusson i fokus sätter det svenska debattklimatet i blixtbelysning. Det är en miljö där tankesmedjan Arena Idés utredningschef Lisa Pelling – själv förtroendevald för socialdemokraterna i Uppsala sedan 25 år tillbaka – förnekar på Twitter att Arena Idé är vänsterorienterad. Det är en atmosfär där Sigrid Melchiors artikel i RFSU-tidningen Ottar har en rubrik som avfärdar konservativa i EU-parlamentet som bakåtsträvande – utan att Melchior tycker sig behöva inhämta någon kommentar från dem som recenseras.
Det är också en miljö där Melchior – som totalsågade Lars Adaktussons sätt att rösta i abortfrågan och vars artikel i Ottar avfärdar hela den konservativa gruppen i EU-parlamentet som bakåtsträvande – inte ville ta avstånd från Fredrik Federleys politiska engagemang för polygami med hänvisning till att hon inte ”kommer att recensera Federley eller annan politiker”.
Vad som är ännu allvarligare: det är en miljö där Sigrid Melchior och Dagens Nyheter i en stort uppslagen artikel först i ingressen kan anklaga Lars Adaktusson för att inte ha fördömt Paraguay för behandlingen av en våldtagen tioårig flicka för att sedan i texten helt refusera Adaktussons skriftliga svar som anger hur han röstat för EPP:s ursprungliga resolution som fördömde Paraguay.
Den svenska journalistkåren verkar vara blind för sin egen indoktrinering. En undersökning från 1980 bland eleverna på Journalisthögskolan i Göteborg visade att 55 procent röstade på Vänsterpartiet kommunisterna (VPK). Bland de Göteborgsjournalister som gått igenom Journalisthögskolan röstade 60 procent på VPK. (Medievänstern, Hultén och Samuelsson, 1983). De som var studenter år 1980 är 39 år senare chefer på svenska redaktioner i dag.
Efter Berlinmurens fall och Sovjetimperiets sammanbrott letade vilsna journalistsjälar efter en ny politisk hemvist på vänsterkanten och det största partiet bland svenska journalister år 2015 var då istället Miljöpartiet. Hela 41 procent av journalisterna svarade att Miljöpartiet var det bästa partiet, enligt en undersökning från JMG, Göteborgs universitet. Även Vänsterpartiet var klart överrepresenterade.
Häxjakten i valrörelsens slutskede mot Lars Adaktusson är principiellt intressant att belysa för de de organ som bevakar pressfriheten och yttrandefriheten i Sverige. Bakom Allmänhetens Pressombudsman, PO, och Pressens Opinionsnämnd, PON, står pressens huvudorganisationer: Tidningsutgivarna, Svenska Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och Publicistklubben. Gemensamt organ för dessa fyra organisationer är Pressens samarbetsnämnd.
Inblick har nu anmält Dagens Nyheter och Ottar till Allmänhetens Pressombudsman (PO), med förhoppning om ett konstruktivt samtal om pressetiska regler och yttrandefrihet i ledande pressetiska organ i Sverige.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se