
För knappt ett år sedan återinvigde Försvarsmakten Gotlands regemente P18 och öns säkerhetspolitiska betydelse markerades återigen förra veckan när Nordens försvarsministrar möttes på Östersjöns mest militärstrategiska ö.
Under mötet undertecknades också ett underavtal om försörjningstrygghet mellan Sverige, Norge och Finland. Danmark signalerade samtidigt en avsiktsförklaring om att signera avtalet. Därtill genomfördes ett besök på Gotlands regemente där totalförsvarsfrågor diskuterades. Även Länsstyrelsen Gotland var på plats för att uppdatera ministrarna om det arbete man bedriver på området.
Ett projekt som har satt den svenska nedrustningen av Gotland i blixtbelysning är det ryska gasledningsprojektet Nord Stream. När gasledningen presenterades av makthavare i Kreml beskrevs den som en militärstrategisk infrastruktur som ska försvaras av en kärnvapenbestyckad Östersjöflotta.
Nu är gasledningen på plats i Östersjön och förra sommaren övade en rysk atomubåt med kapacitet för kärnvapen i Östersjön, precis som Putin lovade. Det är naturligtvis bra att den svenska regeringen förra året insåg att hemvärnet på Gotland i denna situation kan behöva förstärkning.
Sedan i höstas pågår bygget av gasledningen Nord Stream 2 utanför Gotland. För drygt två år sedan förbjöd regeringen Region Gotland att hyra ut Slite hamn till projektet, av säkerhetspolitiska skäl. Sedan i början av året har Region Gotland nu istället låtit Visby flygplats vara en logistikpunkt för de 450 arbetare från Nord Streams underleverantör som jobbar med gasledningen.
”Det är alltid välkommet när människor bidrar till Gotlands ekonomi, bidrar till gotländska jobb”, förklarar Jesper Skalberg Karlsson (M), vice ordförande för regionstyrelsen Region Gotland för svt.se.
Om knappt en månad ska Försvarsberedningen lämna en försvars- och säkerhetspolitisk rapport till regeringen. Rapporten kommer att vara ett viktigt underlag inför nästa försvarsbeslut som fattas år 2020. Det finns i dag en politisk samsyn kring att den militära förmågan och försvarsinvesteringarna ska öka, kan man läsa på regeringen hemsida.
I mitten av mars beslutade försvarsminister Peter Hultqvist om ett tillägg till Försvarsberedningens anvisningar som handlade om förbättrad ekonomisk styrning av Försvarets ekonomi. Regeringen ska redan ha aviserat att det kan bli svårt att få fram pengar till Försvarsberedningens aviserade försvarsinvesteringar under kommande år.
”Mitt viktigaste uppdrag som statsminister är landets trygghet och säkerhet”, sade statsminister Stefan Löfven efter sitt möte med Rysslands president Vladimir Putin förra veckan.
Ett försvar som kan säkra Sveriges gränser och vårt lands geopolitiska integritet är den mest grundläggande beståndsdelen för att statsministerns ska kunna uppfylla detta ansvar.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se