
Fritt översatt betyder visselblåsare ”att läcka information” i syfte att avslöja oegentligheter, till exempel på en arbetsplats.
Visselblåsare har avslöjat korruption, åsiktsregistrering, brister i omvårdnad och patientsäkerhet, för att nämna några områden. Inte sällan har det handlat om egenmäktiga chefer. Ofta har visselblåsarna utsatts för kännbara konsekvenser. De kan själva råka ut för beskyllningar rörande spionage eller förtal och i vissa fall även bli av med jobbet eller bli omplacerade. Inte sällan blir de utfrysta från sitt sammanhang.
Det är märkligt. Å ena sidan uppmuntras vi till att visa civilkurage och stå upp för sanning och rätt. Å andra sidan kan konsekvenserna av ett sådant handlingssätt leda till att personen i fråga känner sig så mobbad att enda utvägen blir att sjukskriva sig eller hitta ett annat arbete.
Civilkurage är också ett värdeladdat ord. Det innebär att ha mod att stå för sin mening, även när det innebär en personlig risk. Alla pallar inte trycket att stå för sin övertygelse när motståndet från omgivningen pressar på.
Att visa civilkurage genom att vara en visselblåsare rörande missförhållanden är inte lätt. Det är lättare att avfärda det felaktiga med en axelryckning.
Samtidigt måste det finnas någon form av saklig bedömning. Vissa kan anse att de visar civilkurage genom att de ständigt går emot socialt accepterade åsikter och då kan det komma att handla om yttrandefrihet istället.
Det är inte enkelt eller lätt att veta var gränsen går mellan att ”lägga sig i” och verkligen bry sig för att göra en skillnad. Att systematisk utsättas för kränkande särbehandling, ofta förenade med hot om repressalier, kan få vem som helst att tystna.
Inblick har som ett av sina mål att lyfta den ”lilla människan”. Vi berättar deras historier, som behöver en röst för att göra sig hörda.
Många upplever mobbning på arbetet. Det måste tas på allvar och det borde vara varje chefs ansvar att kräva nolltolerans mot mobbning på jobbet. Åtgärdsplaner borde vara tydliga och samtalen hållas levande för att hela tiden aktualisera frågan. Inom den offentliga sektorn, borde det kanske finnas en liknande nämnd som IVO, inspektionen för vård och omsorg, dit man kan vända sig om man anser sig blivit felbehandlad, till exempel av sin chef. Det finns de som anser att det är vanligare med en mobbande chef än en arbetskollega.
Det är dags att omsätta de värden som vårt samhälle bygger på i verklig handling. Då kan vi skapa en tryggare, säkrare, öppnare och mer inkluderande miljö att vistas i.
Ingen av oss kan växa utan förändring. Våra ambitioner måste vara större än egen personlig vinning. Ibland misslyckas vi i att stå upp och genomföra det som är rätt.
Låt inte det hindra oss från att fortsätta. Vi lär oss något genom alla våra erfarenheter, bra som dåliga. Vi måste hela tiden sträva efter att göra det som känns rätt. Även om det skulle innebära att vara en visselblåsare.
RIGMOR HOLST
Chefredaktör