
Vecka sju, åtta, nio och tio är det som gäller. Vecka åtta har hela 37 procent av Sveriges befolkning sportlov.
Sportlovet i Sverige har sitt ursprung i det så kallade ”Kokslovet” som infördes av Bränslekommissionen 1940, för att spara på uppvärmning i skolorna. Ransoneringen på stenkol och koks under krigsåren gjorde att uppvärmningskostnaderna drastiskt måste skäras ner.
Under 50-talet kom ett annat argument med i bilden, angående sportlov. Röster höjdes för de medicinhygieniska skälen. Det var viktigt för hälsan att barn och ungdomar vistades utomhus och rörde på sig.
Argument som i allra högsta grad är aktuella även i vår tid. Barnfetman ökar i Sverige. Även bland den övriga befolkningen. På sikt kommer det bli ett problem för många. Forskarna talar om en tickande hälsobomb. Antalet sjukdomar som överviktiga barn riskerar att få är fler än hos normalviktiga.
Sedan 1975 har andelen flickor med fetma dubblerats och andelen överviktiga pojkar har tredubblats. Förutom risken för svåra följdsjukdomar visar studier att de klarar skolan 30 procent sämre än normalviktiga barn.
Professor Claude Marcus, som forskar om barnfetma på Karolinska Institutet, sa i en intervju till Expressen; ”Att prata om barnfetma kan vara svårt. Ämnet är stigmatiserat och många föräldrar känner skuld och skam. Men vi är inte sämre föräldrar nu jämfört med för 30 år sedan. Det som har förändrats är samhället.”
Vad gör vi då? En bra grej kan vara att hela familjen, så långt det går, engagerar sig i ett förändrat sätt att leva. Sportlovet kan vara ett bra tillfälle att påbörja ett liv med bättre vanor. För hur det än är så är det, när allt kommer till kritan, två saker som gäller;
För att behålla en hälsosam vikt måste vi tänka på vad vi stoppar i munnen och att vi rör på oss utifrån vår förmåga. Kanske ligger det något i det de gamla sa;
”Det du stoppar i munnen mellan lördag och söndag, är inte så farligt, men tänk på vad du stoppar i munnen mellan måndag och fredag. Det du stoppar i munnen mellan jul och nyår är inte så farligt, men tänk på det du äter mellan nyår och jul.”
Det handlar inte om att aldrig mer ”ha en rolig dag”, som någon uttryckte det. Det handlar om att vårda sin kropp så den har en bättre förutsättning att hålla längre.
"Grunden till hälsan läggs i barndomen, men överdriv inte. Barn ska inte gå på svältkost, en hälsosam kost i rätt portionsstorlek räcker gott. Gör aldrig så att barnet mår dåligt av sin vikt. Skam hjälper ingen och skönhet har inget med vågen att göra. Fokusera istället på att bygga goda vanor, vara kärleksfull och positiv." ( Källa: Harvard health publishing )
Vi vuxna kan gå före med gott exempel och det är både roligt och berikande när man väl gör något tillsammans över åldersgränserna.
Den romerska tänkaren och författaren Decimus Junius Juvenalis, född omkring år 60, myntade det nu mera legendariska latinska uttrycket;
”Mens sana in corpore sano”, som betyder: ”En sund själ i en sund kropp.” Det fullständiga citatet lyder: ” Orandum est ut sit mens sana in corpore sano.” Översatt betyder det; ”Du ska bedja för att få en sund själ i en sund kropp.” Tar man uttrycket ur sin sammanhang kan man lätt få det felaktiga intrycket att endast den som har en sund kropp har en sund själ, men så är det inte.
Däremot har även Bibeln uppmaningar till oss om att vårda våra kroppar, där Paulus bland annat säger:
”Guds tempel är heligt och det templet är ni.”
Och med dessa rader hoppas jag att vi alla är motiverade för ett så ”rörligt” sportlov som det bara går, utifrån var och ens förmåga. Och inte att förglömma ett vist ord av Gud själv;
”Jag ska leda er, där ni GÅR bedjande fram!”
RIGMOR HOLST
Chefredaktör