Våldet sprider ut sig i hela samhället. Folkhemmet som präglades av trygghet och tillit håller på att bli en saga blott. Med våld avses ofta en aggressionshandling som innebär att en eller flera personer avsiktlig tillfogar en annan person ett fysiskt trauma. Vad vi vet av historien är att ju starkare en demokrati är ju mer ökar tryggheten. Ett bra fungerande, demokratiskt samhälle skapar trygghet. När det inte fungerar skapas otrygghet och frågan infinner sig: Vem kan vi lita på? Det är inte så många år sedan vi i hem och skola fick lära oss skillnaden på rätt och fel. Vem fick inte lära sig den gyllene regeln: Det du vill att andra ska göra för dig, det ska du göra för dem?
I ett program på radion ställdes frågan av en teolog och en filosof om vad som sker i ett samhälle där var och en är sin egen yttersta domare. Om du lever efter regeln, att bara ingen ser dig är det okej, vad gör det med ord som sanning och ärlighet?
Den judisk-kristna etiken bygger på att du ska stå till svars för dina handlingar. Den gyllene regeln är inte endast vacker poesi utan något som ska fungera i vardagslivet. De tio Guds bud, eller de tio budorden, handlar om hur du ska förhålla dig till din nästa och din omgivning. Västvärldens grundlagar är byggda på dessa principer.
Hela den västerländska kulturen är präglad och påverkad av kristen tro. Ändå ignoreras kristendomen i det starkt sekulariserade Sverige. Kan det vara så att det ökade våldet, sexuella trakasserier, övergrepp av allehanda slag, respektlöshet för lag och rätt, otrygghet för att ensam gå ut på kvällarna hör ihop med att vi försöker göra oss av med alla de värderingar som vårt samhälle har vilat på?
Våldet ökar på våra gator. Bilder som hittills mest har förknippats med andra länder, är numera vardagsmat även på våra tv-skärmar. Gäng som slåss. Respektlöshet för poliser och myndigheter, ja respektlöshet för själva livet. Att någon blir mördad i Sverige tillhör numera det dagliga nyhetsflödet.
I femtiotalets Amerika när våldet bredde ut sig på gatorna och drogerna flödade, fanns där en ung man vid namn David Wilkerson. De bilder som rullades upp för hans ögon i nyhetsflödet berörde honom starkt. Han lämnade sin trygga landsort och begav sig till New York. Han ville göra en skillnad i samhället. Hans övertygelse var att det var fruktan och utanförskap som drev dessa gäng att göra varandra och andra så illa. Det blev starten på ett arbete som har brett ut sig över hela världen.
I korthet går det ut på att vi ska älska och bry oss om utsatta människor. David Wilkerson övervann sin egen fruktan och rädsla och begav sig ut på gatorna för att möta dessa gängmedlemmar. Kyrkorna med sitt budskap behövs ute bland människorna. Vi kan inte göra polisens jobb men genom att se och möta människor där de är kan vi faktiskt vara med och göra skillnad.
Använd ditt sunda förnuft men låt inte fruktan och rädsla ta över, för då kommer vi skapa ett samhälle där alla till slut sitter bakom sina låsta dörrar och våldet får fritt spelrum. Tillsammans kan vi få se ett tryggare Sverige. Politiker, myndigheter och ”vanliga vardagsmänniskor” kan samverka. Finns den goda viljan, finns det möjlighet till förändring.
RIGMOR HOLST
Chefredaktör