Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD – en valraket?

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
4,0 procent i Ipsos, 4,2 procent i Sifo, 5,2 procent i Inizio och 5,4 procent i Yougov. Kristdemokraterna rycker fram i opinionsmätningarna och om trenden fortsätter kan partiet bli valrörelsens stora vinnare.
2018_v34---OPINION-1---STOR
I slutfasen av valrörelsen får KD och dess partiledare möjlighet att medverka i direktsända debatter i SVT, TV4 och Sveriges Radio. Därmed slipper partiets ståndpunkter att filtreras via hånfulla journalister och deras fåniga frågor.
Ebba Busch Thor har gjort ett mycket starkt och sympatiskt intryck i de direksända debatter som hittills har varit. Förra veckan utnämnde exempelvis Expressens politiske kommentator KG Bergström partiledaren Ebba Busch Thor som segrare i partiledardebattens första halva.
Ytterligare en sak som gör att KD:s valresultat antagligen blir högre än opinionsmätningarna är att journalisternas avoga bevakning av partiet har gjort det politiskt inkorrekt att erkänna sin sympati för partiet, vilket kan göra att ett antal av dem som egentligen sympatiserar med KD inte erkänner det i opinionsmätningarna.


Den svenska journalistkåren har annars mycket svårt att dölja sina illa dolda ambitioner att försöka peta bort KD ur riksdagen. I Svenska Dagbladet (SvD) i mars ifrågasatte exempelvis statsvetaren Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd.
”Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet” sade SvD:s reporter Annakaisa Suni när Inblick påpekade Demkers politiska hemvist.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är en annan som slagit fast att risken för att KD åker ur riksdagen är överhängande och att det behövs ett mirakel för att partiet ska klara sig över riksdagsspärren.
”Ett problem för KD är dock att man inte är riktigt starkt i någon av de frågor som väljarna rankar högst inför valet”, försvarade Mats Knutson sin inställning när Inblick ställde frågor om hans förutsägelser.


I mars kom även tidningen Fokus ut med en tidning där tidningens medarbetare Kristoffer Törnmalm beskrev Lars Adaktusson (KD) i ett hånfullt reportage. ”Kristdemokraterna har kastat in en tv-kändis”... ”en makthungrig opportunist” skrev Törnmalm i sitt försök till karaktärsmord av Adaktusson, samtidigt som journalisten Erik Fichtelius i samma tidning slog fast att Kristdemokraterna inte har något existensberättigande. Fichtelius jämförde riksdagens beslut om att införa ett vårdnadsbidrag, med dansen kring guldkalven.
Fichtelius fick år 2003 sparken från SVT Aktuellt efter att ha fungerat som hovreporter åt statsminister Göran Persson (S). Han gjorde även mycket uppmärksammade nidreportage om Kristdemokraterna i SVT Aktuellt i samband med valrörelsen 2002.
Att problematisera samfundstillhörighet och församlingsbakgrund hos politiker är ett återkommande tema för journalister som själva har sin bakgrund i bokstavsvänstern.
Som tur är fungerar demokratin i Sverige på så sätt att det är befolkningen – inte Sveriges journalistkår – som beslutar om fördelningen av mandag för de partier som ska sitta i Sveriges riksdag.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.