Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Varför skyddas Schori?

Ruben Agnarsson | 22 aug , 2018
När Sverigedemokraternas (SD) ledamöter och anställda i riksdagen har misstänkts för samröre med ryska myndigheter/underrättelsetjänster, har medier och rikspolitiker – med rätta – reagerat mycket kraftfullt. En tid efter att han i början av 2016 anställdes vid SD:s riksdagskansli pekades exempelvis Egor Putilov ut som en potentiell säkerhetsrisk av Sveriges Radios Ekot, på grund av sitt samröre med en dömd kriminell person från Sankt Petersburg med kopplingar till ryska myndigheter.
Varfor_skyddas_Schori
I november förra året avslöjades att Pavel Gamov, ledamot i EU-nämnden och suppleant i utrikesutskottet, rest till Moskva – mot partiets vilja – för att agera valobservatör i ett regionalt val på inbjudan av ryska myndigheter


Efter medieuppgifter om alkoholförtäring och kontakt med prostituerade uppmanades Gamov att lämna partiet och försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnade i Dagens Nyheter för att Gamov riskerade att hamna i farliga utpressningssituationer som kunde äventyra Sveriges säkerhet.
Och nu i juni hängde Expressen ut SD-avhopparen Bengt Jansson, ledamot i försvarsutskottet, för att han rest till Moskva för att möta andra nationalistpartier i Europa på en konferens där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalade.
Mikael Jansson var SD:s försvarspolitiska talesperson fram till april, men petades i februari från SD:s riksdagslista inför valet i höst.
Den vaksamhet mot rysk infiltration av SD som pågår är viktig och ska fortsätta. Men varför finns inte denna vaksamhet när företrädare för andra riksdagspartier uppenbart går Moskvas ärenden?


Ett parti där framträdande företrädare länge har sett kontakter med ryska/sovjetiska underrättelsepersoner som helt okontroversiella är socialdemokraterna. När Tjeckoslovakien var lydstat åt Sovjet hade landets spion i Stockholm, Vladimir Koudelkas, exempelvis Anders Thunborg, Pierre Schori och Aftonbladets chefredaktör Gunnar Fredriksson som rapportörer.
Och den tjeckiske generalen ”Sjenja”, som hoppade av Warszawapakten och som chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedts personal i denna veva fick möjlighet att förhöra, kunde berätta om såväl detaljerade sovjetiska invasionsplaner mot Sverige och att det fanns socialdemokratiska sovjetagenter kring Olof Palme.


I den första delen av sina memoar ”Spionjägaren” beskriver Olof Frånstedt hur Socialdemokraternas internationelle sekreterare Anders Thunborg (senare försvarsminister) och hans efterträdare Pierre Schori hade täta och regelbundna möten med KGB:s högste officer i Sverige, Mikhail Streltsov. Det var samme Mikhail Streltsov som betalade Jan Guillou för att under fem års tid utföra agentuppdrag för KGB:s räkning. Cirkeln sluts i och med att Guillou hade Schori som samtalspartner på regeringskansliet inför sitt IB-avslöjande.
Skillnaden mellan Pavel Gamov och Pierre Schori är att den senare har beskyddare på höga politiska och publicistiska positioner. Det är nu hög tid att ansvariga politiker, opinionsbildare och mediepersoner på allvar börja granska potentiella landsförrädare även inom Socialdemokraterna. Om så inte sker behöver det svenska folket den 9 september en gång för alla rösta bort en S-regering som inte vill ta itu med misstankar om femtekolonnare inom de egna leden.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
boys-5077861_1920 (2)
jan 28, 2021
Under ett års tid har coronapandemin haft stort utrymme i medias rapporteringar. Varje dag basuneras begreppet covid-19 ut i våra nyhetssändningar. En uppgivenhet och trötthet infinner sig och barnen känner av oro över att vardagslivet inte är sig likt.
eBlick
jan 08, 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
eBlick
dec 17, 2020
Konspirationsteorier, tolkningar och fantasier avlöser varandra. De flesta av oss har både läst på sociala medier och hört om den ena teorin efter den andra, inte minst i dessa tider.
eBlick
dec 04, 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
eBlick
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.