
Moderaternas (M) utspel att de kan tillåta att SD får ordförandeposter i riksdagens utskott kan tolkas som en förberedelse för en moderatledd regering att få stöd från SD. Liberalerna, med sina fyra procent i opinionsmätningarna, vill diktera villkoren för en regeringsbildning.
Kommer Sverige att få en moderatledd regering, som hämtar stöd från SD och Kristdemokraterna (KD)? Det förutsätter att KD lyfter i opinionen och skulle i så fall kunna bli den största borgerliga valvinsten i svensk politik sedan kosackvalet 1928, då Socialdemokraterna hade ett valtekniskt samarbete med Sveriges kommunistiska parti, som var med i Kommunistiska internationalen och därmed organisatoriskt underställt Moskvakommunisterna.
Almedalsveckan är helt unik i sitt slag när det gäller öppenhet och demokratiskt samtal. Här kan vanliga medborgare möta politiker och beslutsfattare på ett sätt som sker i få andra länder. Den ömsesidiga respekten och tilliten mellan makthavare och befolkning är en förutsättning för att det demokratiska systemet ska fungera. Att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som har nära band till Ryssland och utfört bombdåd i Göteborg, tillåts delta under Almedalsveckan är därför ett allvarligt orosmoment. Våld från vänsterextremister och högerextremister riskerar återigen att störa det demokratiska samtalet. Ännu en gång är påverkansoperationer från Moskva en realitet i svensk politik.
Demokratin förutsätter att enskilda personer ställer sig till förfogande för att ta ansvar att leda landet. Att raljera över att deras engagemang enbart skulle handla om att vinna ekonomiska fördelar är inte konstruktivt. Även politiska motståndare kan drivas av ädla motiv, även om deras åsikt är felaktig. Konstruktiv kritik är viktig och nödvändig, men kristna har också en uppgift att be för och välsigna landet och dess ledarskap.
I de starka omvälvningar som just nu pågår i svensk politik har vi tillsammans ett stort ansvar. Till denna inrikespolitiska turbulens kommer de säkerhetspolitiska utmaningar som tornar upp sig utanför våra gränser. När Putin och Trump träffas i Helsingfors om några veckor kan det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde förändras i grunden.
Ingen regering kommer att vara perfekt. Lagförslag behöver ifrågasättas, debatteras och kritiseras. När vårt land väljer en ofärdsväg är det både ansvarfullt och kärleksfullt att peka på konsekvenserna.
Inför höstens val behöver därför våra politiker, inte minst de kristna som är folkvalda i olika partier, våra förböner och vår respekt.
Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se