
Rysk polis var de första utomstående som tilläts besöka platsen och de följdes av ryska reportrar som presenterade en helt egen version av händelserna. Den ryska propagandan påstod att byggnaden inte uppvisade tecken på någon attack och utgick från att bomben på balkongen hade placerats där för att få det att se ut som en gasattack.
Nu har New York Times – som själva inte fått undersöka platsen – noggrant gått igenom de ryska filmer som publicerats från Douma och kombinerat dem med andra rörliga bilder som syriska motståndsstyrkor hann ta innan de tvingades lämna området.
Tidningens kriminaltekniska analyser som gjort tillsammans med forskare på London University, skapade en tredimensionell modell av byggnaden, balkongen och bomben för att skapa en virtuell brottsplats. En rad nyckelbevis visar att bomben inte var planterad utan släpptes från en syrisk militärhelikopter och avslöjar även att klorin användes kvällen den 7 april, allt i enlighet med de många ögonvittnen som intervjuades samma dag.
Till detta kommer att sju sidor som beskrev hur Syrien släppte denna kemiska bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i landet släppte en rapport förra veckan.
Dessutom hade Syrien, som flera gånger utfört kemvapenattacker, ordförandeskapet i FN-organet Nedrustningskonferensen från den 28 maj fram till den 24 juni i år. Konferensen rapporterar direkt till FN:s generalförsamling i New York och arbetar bland annat mot användning av kemvapen.
Även svensk, statlig medierapportering har hamnat mitt i detta getingbo. I Rapport i Sveriges Television den 17 juni, under den period då Syrien ledde FN-arbetet mot användning av kemvapen, beskrev SVT-korrespondenten Stina Blomgren hur den syriska regimen nekade till kemiska attacken i Douma den 7 april. Hon beskrev attacken som ”den påstådda attacken” och intervjuade dessutom en sjuksköterska som påstods jobba den 7 april och som menade att det inte var kemiska vapen.
Att SVT:s Stina Blomgren – i motsats till New York Times reportrar – bjöds in till Douma under beskydd av Assadregimen och i närvaro av ryska soldater väcker frågor kring SVT:s trovärdighet.
USA:s beslut att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter visar att brutala diktaturer och korrupta regimer håller på att ta kontroll över flera av FN-organen, vilket gör att legitimiteten blir lika med noll. Att välja Syrien att leda FN-arbetet mot användning av kemvapen och välja Saudiarabien till det organ som ska försvara kvinnors rättigheter blir som att välja räven till att vakta hönshuset.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se