Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rättegång mot prisbelönt Estonia-filmare: Henrik Evertssons dokumentär tvingar tre regeringar till ny utredning

Ruben Agnarsson | 14 jan , 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
henrik-evertsson_5f7352f10ffdb (1)Den 25 januari – om drygt en vecka – inleds en rättegång i Göteborg där kammaråklagare Helene Gestrin har åtalat Henrik Evertsson för de rörliga bilder som togs med undervattenskamera vid Estonias vrak den 23 september 2019. Åklagaren menar att Henrik Evertsson, tillsammans med sin ROV-kameraoperatör Linus Andersson, har brutit mot det förbud mot dykning som regleras i lagen om skydd för gravfriden vid vraket. Det var i slutet av september förra året som dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrar allt” sändes på Dplay. Det mest uppseendeväckande var filmer som visade ett stort hål i fartygets skrov på styrbordsida. Dessutom gjorde Evertsson något som den officiella haverikommissionen i stor utsträckning undvek: dokumentären återgav de överlevandes berättelser. Hålet har varit känt av tyska expertgruppen och Estonia-haveriets största anhörigförening SEA i decennier. Redan i juni 1997 fick expertgruppen under ledning av sjöfartsexperten Werner Hummel uppgifter om att det fanns ett hål i skrovet på Estonias styrbordsida, samt att sprängskador tycks ha fått bogvisiret att lossna.

Dykningar bekräftar

Dykningarna som Der Spiegel-journalisten Jutta Rabe gjorde bekräftade på flera punkter expertgruppens slutsatser. Även Jutta Rabe blev häktad i sin frånvaro för sina dykningar men eftersom Tyskland inte skrivit på gravfridsavtalet undvek hon en rättegång. Svensk och finsk polis begärde även att tysk polis skulle beslagta både kamerautrustning och inspelade filmer när Henrik Evertssons tyska fartyg ”Fritz Reuter” anlände till Rostock hösten 2019. Åklagarmyndigheten i Rostock avvisade kraven med hänvisning till att det saknades lagstöd i Tyskland för en sådan åtgärd. Dokumentärserien på Dplay resulterade i tusentals nyhetsartiklar och blev uppmärksammad bland annat i New York Times, The Guardian, BBC, Der Spiegel och Le Monde. Innehållet i serien har även diskuterats av regeringarna i Sverige, Estland och Finland och nu i november vann regissören Henrik Evertsson Stora journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande” för sin dokumentär om Estonia. ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” löd juryns motivering.

Reportrar utan gränser

Nu riskerar alltså den prisbelönte regissören fängelse för samma dykningar som han vann Stora journalistpriset för. Stämningsansökan mot de två svenska medarbetarna i världens ledande dokumentär-produktionsbolag Discovery har fått Reportrar utan gränser att vädja till åklagare och domstol att i rättegången mot Henrik Evertsson ta hänsyn till allmänintresset.
– Oavsett vad som orsakat det hål i vraket som visas i serien har det lett till att de svenska, finska och estniska regeringarna anser att uppgiften är så viktig att de beslutat sig för att följa upp fyndet med nya undersökningar. Det visar hur viktig journalistik kan vara för att sprida information till inte bara allmänheten, utan även myndigheterna, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.
– Dokumentären är ett journalistiskt verk med stort allmänintresse. Journalisten har varit medveten om lagen, och tagit stor hänsyn i sitt arbete för att kontrollera de vittnesmål han samlat in, säger Jarmo Mäkelä, ordförande i Finland.
– Henrik Evertssons arbete är ett svar på många av de omkomnas familjers önskan om en vidare undersökning om vad som hände den där natten i september 1994. Journalisten har verkat för allmänintresset, säger Pavol Szalai, ansvarig för Europeiska unionen och Balkan på Reportrar utan gränser i Paris, Frankrike.

Stor majoritet vill dyka

Samtidigt som åklagaren förbereder rättegången mot undervattensfilmningarna av Estonia-vraket visar en opinionsmätning som Novus gjorde för Svt Nyheter som presenterades den 17 december att uppemot två tredjedelar (64 procent) av det svenska folket vill att Sverige fortsätter utreda Estoniakatastrofen genom nya dykningar vid vraket. Endast 21 procent svarade nej. Dagen efter undersökningen meddelade inrikesminister Mikael Damberg vid en pressträff med John Ahlberk, generaldirektör på Statens haverikommission, att regeringen påbörjat ett analysarbete om griftefriden vid Estonia för att se hur reglerna skulle kunna ändras. Statens Haverikommission vill göra nya dykningar vid haveriplatsen och begärde därför i december att regeringen ändrar lagen om griftefrid vid vraket så att dykningar kan göras. Men alla är inte lika glada över dokumentärseriens stora genomslag internationellt. Tio journalister med Janne Josefsson och Jan Guillou i spetsen, riktade strax före jul i ett inlägg på DN Debatt hård kritik mot att Stora journalistpriset i år tilldelades Henrik Evertsson. Enligt debattörerna förde dokumentären fram konspirationsteorier om vad som hände när Estonia sjönk.
– De försöker klistra konspirationsteorier på mig utan konkreta exempel. Om de hade påvisat sakfel eller metodfel hade det varit lättare att bemöta. Men det är bara svepande anklagelser, svarade Evertsson i Expressen
Ytterligare en rättslig prövning i Estonia-frågan kan bli aktuell. Anhörigföreningen SEA har nämligen samlat in 200 namnunderskrifter av anhöriga för att få en rättslig prövning om det fanns rättslig grund för en politiskt tillsatt kommission istället för en regelrätt haveriutredning.
– Någon regelrätt sjöförklaring hölls aldrig, vilket skall vara regel vid fartygsförlisningar, säger ordförande Lennart Berglund.
– Alla relevanta vittnen hördes inte om sina iakttagelser före och under förlisningen. Bara sju av 137 överlevande förhördes, vilket är en skandal i sig, avslutar han.

RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.