Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Året som förändrade allt

Hans Marklund | 08 jan , 2021
Ytterligare ett år ligger bakom, ett år som kommer att gå till historien. Det kommer att vara omtalat i historieböckerna som året som förändrade världen.
iStock-1263897054 (1)Våra efterkommande kommer att prata om det precis som vi pratade om andra världskriget när vi läste historia i skolan. Ingenting kommer att bli som förut. Om vi drömmer om det, råder jag dig att ställas in dig på förändring. Året som gått har förändrat världen.

Donald Trump förlorade valet. Profeterna profeterade om hans valseger, men han förlorade. Trots alla försök att få valet ogiltigförklarat och president Trumps tal om att han blivit bestulen på valsegern förlorade han. Om president Trump skött sina kort bättre och agerat med större excellens hade han troligtvis vunnit valet. Han förlorade inte valet på sin politik. Med USA:s nye president Joe Biden kommer en förändring i både världspolitiken och i Mellanösternpolitiken. Israel och USA är långvariga allierade och deras samarbete är en strategisk tillgång för båda parter. Vissa av Trumps politiska gåvor till Netanyahu kommer troligtvis att överleva maktskiftet. Men Biden kommer förmodligen inte att vara fullt lika tillmötesgående i känsliga frågor om palestinier, israeliska bosättningar och relationerna med Teheran. Han har sagt att han vill gå in i kärnenergiavtalet igen, vilket kan komma att orsaka spänningar i de amerikansk-israeliska relationerna. Biden kommer inte att flytta tillbaka ambassaden till Tel Aviv, men troligtvis återuppta biståndet till palestinierna genom FN. Många hoppas också på att relationerna mellan USA och EU kommer att förbättras i och med presidentbytet. De handelstullar som infördes av Donald Trump på EU:s exportvaror till USA har försvårat handelsrelationerna. Likaså relationerna mellan USA och Kina, där de båda länderna infört extratullar på ett stort antal handelsvaror.

Året har också kännetecknats av coronapandemin som skakat hela världen. Utbrottet i Kina spred sig som en löpeld runt jorden i en första våg som efter en kort paus återkom i en stark andra våg. Hela samhället har tvingats ställa om och i flera länder stängde ner. Detta har påverkat och förändrat allt från det vardagliga sociala livet, arbetsmarknaden, näringslivet och framför allt ekonomin. Pandemin har också på allvar öppnat dörren till den digitala revolutionen. I takt med att företag stänger ner sina kontor jobbar människor hemifrån via nätet. Den digitala revolutionen har kommit för att stanna och vi har bara sett början på den utvecklingen. Många företag kommer att ställa om sin verksamhet också efter pandemin, då de ser en möjlighet att minska sina kostnader och öka effektiviteten. Jag kan se framför mig hur kontorslandskap minskas ner genom att de privata arbetsplatserna flyttas ut till hemmen och kvar blir ett mindre antal arbetsplatser med större konferensrum, digitalt utrustade med ny teknik för både digitala men också fysiska möten.

Det politiska lugnet med större samförstånd som rått under långa perioder av pandemin kommer att få sitt slut. Skuldfrågan kommer att diskuteras. Vem bär skulden för misslyckade strategier och höga dödstal? De ansvariga kommer att jagas fram via utredningar för att ställas till svars. Den politiska samförståndets smekmånad kommer att ta slut. Det är många faktorer som samspelar till förändringens år. Nu hoppas alla på att vaccineringen skall vara den slutliga lösningen. Ändå kommer det inte att vara tillräckligt. Det krävs ett djupare ingrepp i folksjälen. Det skakiga läget i världen har ökat den mentala ohälsan och oron och vi ser ett ökat andligt sökande. Det finns ett stort behov och en ökad efterfrågan efter en djupare tillfredsställelse. Det som på allvar kommer att förändra välden återstår och det finns ett folk som sitter på den lösningen. Ett förändringens år ligger bakom och inget kommer att bli som förut.

HANS MARKLUND
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.