Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Outreach och frälsning på Södermalm

Petter Allgulin | 26 dec , 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
Christer_webb

Ett par dagar i veckan är de ute med bord utanför kyrkan för att möta människor och bjuda på fika. ”Öppen kyrka”, kallar de det och det är mycket välsignat.
– Förra veckan hade vi team från UMU här. Vi var både ute på stan och utanför kyrkan. Vi träffade mycket människor för samtal och förbön, berättar pastor Christer Roshamn.
De står där med kaffe och pepparkakor och många kommer fram för att prata om corona, allsvenskan och väder och vind. Många är också nyfikna på kyrkan och tron på Jesus.
– Människor har tagit emot Jesus, blivit helade och följt med till Alphakurs. Många vill ta emot förbön på plats.
Christer menar att det är viktigt att inte hoppa på folk utan respektera deras integritet. ”Helige Ande, vad gör du just nu?” är en fråga som han brukar ställa i mötet med människor.
– Man får känna av om personen blir berörd och öppnar upp, då kan man koppla på.
Christer har arbetat med Alphakurser sedan 1997 och höstens Alpha är nog den mest fruktbärande han varit med om.
Christer märker av en allt större öppenhet inför Gud och evangeliet. Pandemin har varit en utmaning för många kyrkor men han tror på väckelse. Att det skakar i människors liv kan skapa en längtan och öppenhet inför Gud.
– Jag tror att 2021 är ett år då vi kommer få se mycket skörd. Det är viktigt att se att skörden är Herrens. Jesus sa att vi ska be skördens herre om arbetare till hans skörd. (Luk 10:2)
Här är vittnesbörd från den senaste tiden:

Kille i tjugoårsåldern

En kille helt utan kristen bakgrund blev frälst för en vecka sedan. Det började med att en av killens bästa vänner blev kristen för ett år sedan och fick livet radikalt förändrat.
Senaste halvåret hade han upplevt många tecken, som han själv uttryckt det. Olika personer hade kommit fram och samtalat med honom om Gud vilket skapade en nyfikenhet. Han började be och läsa Bibeln. Nyligen satt han i samtal med Christer Roshamn och uttryckte att han var på god väg att bli kristen men att han inte kände att han nått ända fram.
– Jag fick förklara evangeliet och Guds väg för honom. Då ville han bli frälst. Han upplevde omedelbart att något hände med honom.

Nydöpt tvåbarnsfar

En man som inte hade haft något att göra med kristen tro gick nyligen ner i dopgraven. Det började med att han lyssnade på en podd om förlåtelse med Sebastian Stakset. Han hörde av sig till Sebastian och tackade för programmet. Senare kom en desperation och syndanöd över mannen och han gick ner på knä och bad till Gud. Kort därefter ringde två tjejer på hans dörr och frågade om de fick berätta om Jesus. Han blev överrumplad och det slutade med att de fick be och välsigna honom. Efter en vecka gick han på stan och då kom plötsligt en äldre kvinna fram till honom och sa: ”Bara så du vet – Jesus älskar dig!” Ytterligare en vecka senare var han med familjen på ett slott på landet och där fanns en slottskyrka som han gick in i.
– Han sätter sig ner och insikten kommer till honom att ”Det finns någon där uppe som vill mig väl”.
Han kontaktade Sebastian igen som tipsade honom om Christer och Folkungakyrkan, som har ett samarbete med Sebastians organisation.

Kvinna sökte på webben

En kvinna hade för ett år sedan varit i en desperat situation och ropat till Gud. Då upplevde hon hjälp från ovan. Hon sökte sedan efter kristna sidor på nätet och stötte på Simon Ådahl i ett program på Vision Sverige. Nästa program var med Christer och hon hittade sedan via Google Folkungakyrkan och började titta på deras webbgudstjänster.
– Hon anmälde sig sedan till en Alphakurs och blev frälst den tredje kvällen. Hon döpte sig här för ett par veckor sedan.

Frälst via webbsändning

En av de nykristna i församlingen var vän med ett gift par och alla tre blev sjuka i corona. Mannen blev extremt dålig. Han fick ligga veckor i respirator svävandes mellan liv och död. Mannen var redan kristen och frun hade en ”hemmasnickrad tro” men började nu söka Gud helhjärtat och läsa Bibeln.
– De tittade på webbgudstjänster från Folkungakyrkan tillsammans och frun tog emot Jesus. Mannen har fått lämna respiratorn och är på väg tillbaka. Det är så kraftfullt.

Evangelisation

PETTER ALLGULIN

Christer Roshamn om evangelisation:

"Alla kristna är vittnen"


Evangelisation är en av våra hjärtefrågor på Inblick och det är viktigt att lyfta fram evangelistens tjänst och berätta om positiva saker som händer i vårt land. Många kristna behöver inspiration och uppmuntran för att fortsätta sprida evangelium, dela sitt vittnesbörd och leda människor till Herren.

Ofta är det herdar och lärare som blir insatta som pastorer. I Folkungakyrkan i Stockholm är det en utpräglad evangelist –  Christer Roshamn – som är en av pastorerna.
– Det är viktigt att ha ledare som kompletterar varandra i en församling, så det blir en balans mellan olika tjänster och gåvor, säger Christer.
Ska man lyckas med evangelisationen är det viktigt att den finns tydligt med i församlingens vision och värderingar, enligt Christer som också poängterar att det är viktigt att ha rätt teologi. Tror vi verkligen att människor går förlorade utan Jesus?
– Evangelisationen är en högprioritet i församlingen, samtidigt som allt annat också behöver finnas.
Christer tycker det finns alltför många platser i Sverige där det är längesedan man döpte någon som inte har en kyrklig bakgrund. "En församling är inte ett kryssningsfartyg för de trygga och säkra, utan ett räddningsfartyg för de som är i nöd och behöver räddning" är ett citat som han gillar.

Evangelisten utmanar

Det finns en risk att det skapas en kultur i församlingar där man har alltför mycket fokus på varandra och att ha trevligt och mysigt. Kommer det då in en utpräglad evangelist i gemenskapen som har sitt hjärta hos skörden, kan det bli en besvärlig person som utmanar det lugna läget.
– Man måste ständigt gå tillbaka till vad Jesus prioriterade, det ska vi också prioritera. Jesus kom för att söka upp och frälsa det som var förlorat.

"Du är bemyndigad"

Alla har olika gåvor, personlighet och kallelse. Dock finns det en tendens att många kristna tänker att evangelisationen får "någon annan" sköta.
– Alla är inte evangelister men alla är vittnen. Alla kristna har vad som krävs för att andra ska bli frälsta. Gud har bemyndigat alla enskilda lärjungar, säger Christer och lyfter också fram det egna vittnesbördet.
– Det har en stor kraft och det kan ingen ta ifrån dig eller ifrågasätta. Alla har något att säga, man måste inte ha en dramatisk berättelse.

Naturlig kraft

"Evangelisation är inte någonting man gör, det är något man är", har gatupastorn Marcus Olson sagt. Det ligger nog mycket i det samtidigt som det också finns ett moment av att arbeta och att göra saker. Ett mål är att komma i ett tillstånd där man har Andens frukter i sitt liv samtidigt som man är naturlig och frimodig i det man säger och gör.
– Det är viktigt att vara naturlig. Och andra behöver se att vi har kärlek, frid och empati i våra liv. Har man den helige Ande så kan man. Nyckeln till evangelisationen är den helige Ande. Han är verksam.
"Det överflödande hjärtat" är en liten bok om evangelisation av Mikael Hallenius. Det tycker Christer är en bra definition av evangelisationen. Har vi hjärtan som överflödar av Jesu kärlek då händer det saker.
– Människor får inte bli objekt för oss. Vi behöver vara drivna av kärlek. Det får inte bli en prestation.
Att erbjuda förbön är något Christer har enormt mycket goda erfarenheter av. Att sökande människor tar ett trossteg och öppnar upp sig för Gud kan snabbt få stora konsekvenser.
– Jag har även många gånger fått se tillbakadragna kristna börja "bubbla" när de märkt vad deras förbön kan åstadkomma hos andra.

PETTER ALLGULIN

 


 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.