Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Centerpartiet saknar moralisk kompass

Robin Olsson | 04 dec , 2020
Centerpartiet verkar ha interna problem med sin politiska och framförallt moraliska kompass. Samma vecka som de, mot sina vallöften, gjorde upp med regeringen Löfven om att stödja deras budget för 2021 briserade nya uppgifter om två tunga profiler inom partiet som haft personliga problem med rättvisan.
ledarewebb

Den som har bra minne minns kanske att grisbonden från Småland, före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson fick avgå. Detta under förödmjukande former då han 2019 anklagades för att ha sexuellt ofredat två moderata kvinnor.

Erlandsson har trots detta åtnjutit ett stort förtroende i sin valkrets, då han kryssade sig in i valet 2018. Hans handlande mot moderatkvinnorna var helt förkastligt. Det finns inga ursäkter. Centerns brott låg i att de från början velat dölja det hela. Erlandsson förstörde nämligen bilden av det toleranta, moderna och högst liberala Centerpartiet som partiledare Annie Lööf och Fredrick Federley velat skapa sedan 2015. Erlandsson symboliserade en kvarleva från det en gång ganska så moralkonservativa Bondeförbundet. Nu har dock rättvisan haft sin gång och Erlandssons namn rentvåtts i rätten.

Förra veckan, två dagar före budgetdebatten, närmare bestämt den 23 november gick Annie Lööf ut i Expressen för att ställa krav på mer lag och ordning i landet. Detta via en insändare där hon skriver följande: “Att polisen rutinmässigt sorterar bort uppgifter om sexualbrott mot barn via nätet och inte agerar mot högprioriterade misstänkta är en skandal. Bristerna i hanteringen är alarmerande och måste åtgärdas. Skärp straffen för gärningsmännen.”
Denna insändare kom som ett brev på posten för Annie Lööfs vapendragare och arkitekten bakom partiets nya image, Fredrick Federley. Han tog den 26/11 en oväntad timeout på obestämd tid från sina politiska uppdrag som andre vice ordförande och partiets Europaparlamentariker. Han skriver på sin Facebook:
“Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar. Jag känner att jag just nu inte kan fokusera på mitt politiska uppdrag. Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka. Mitt fokus nu kommer ligga på att återhämta mig, koppla bort politiken för att kunna komma tillbaka hel och med nya krafter längre fram”.

Federley har enligt Stoppa Pressarna varit sambo med en man som gjort sig skyldig till flera fruktansvärda brott. Det rör sig bland annat om 22 våldtäkter mot barn och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen. Källan hävdar även att Federley umgås med ytterligare en pedofildömd individ som just nu avtjänar ett fängelsestraff.
Dessa fruktansvärda brott som Federleys sambo gjort sig skyldig till måste beivras med lagens fulla kraft och den kultur där dessa brott frodas måste bekämpas och motarbetas av alla i samhället. Våra barn är vår framtid och de ska skyddas från pedofilernas övergrepp och deras indoktrinering.

Frågan är om Federley får fortsätta på sina uppdrag, vilket han själv antyder. Många centerpartister tycker nog han är oskyldig, då det rör sig om en närstående, och inte honom själv. Utan tvekan har han visat en klar brist på omdöme. När samme Federley uppdagades med oegentligheter i samband med en resa i februari 2010 skyllde han i Aftonbladet detta på sitt andra jag “Ursula” och fick på så vis stå kvar som förstanamn i EU-valet. “Nu var det Ursula som åkte dit. Det är min dragpersonlighet”, förklarade han.
Vi får hoppas att Annie Lööf helgar sin insändare i Expressen mer än hon gjort löftet att aldrig stödja en socialdemokratisk regering. I konsekvensens namn borde Federleys dagar som politiker och lagstiftare vara räknade, med tanke på Eskil Erlandssons öde.
ROBIN OLSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.