
Restaurangbranschen i Sverige är en av de branscher som har drabbats hårdast av coronapandemins härjningar. Östergötland är en av de regioner som har infört hårdare restriktioner för att minska smittspridningen, vilket gjort att restauranger, barer och serveringar har fått ännu tuffare villkor. ”Skrymslet under trappan” var en dröm som Michelle Bäck burit på under flera år. En egen restaurang med en meny som skulle bestå av enbart icke-animaliska alternativ. I våras slog hon upp portarna till sin restaurang, mitt i centrala Norrköping. Tyvärr hade hon oturen att premiären sammanföll med coronautbrottet, vilket gjorde att hon tvingades starta i uppförsbacke, bildligt talat.
Hur har de nya hårdare restriktionerna som införts i Östergötland
påverkat din verksamhet?
– Extremt mycket, skulle jag säga. Vi förlitar oss väldigt mycket på luncherna och vi har haft väldigt många lunchgäster tidigare. Men nu när folk jobbar hemifrån så äter de ju ofta hemma. Från att ha varit fullsatta luncher så gapar det väldigt tomt nu, säger Michelle Bäck till Inblick.
– Det är ett väldigt, väldigt hårt slag för oss, tillägger hon.
Hur ser du på den närmaste framtiden?
– Vi har märkt att det fluktuerar väldigt mycket. Igår hade vi ändå ganska många lunchgäster men idag ytterst få gäster på lunchen. Jag tror att det kommer bli väldigt många toppar och dalar framöver.
Kommer du att rida ut stormen och fortsätta att driva restaurangen?
– Jag ska göra mitt allra bästa för att försöka klara det. Men vi får se hur det går, helt enkelt, säger Michelle Bäck, restaurangägare i Norrköping.
Simon tvingas undervisa sin dotter hemma.
När skolan stänger på grund av att lärare har smittats av covid-19 finns det bara en sak att göra för att eleverna ska få sin undervisning. Barnens föräldrar tvingas stanna hemma från jobbet och undervisa sina egna barn i hemmet. Det har Simon Sandander fått göra.
För två veckor sedan visade det sig att flera lärare på skolorna i Svärtinge, strax utanför Norrköping, var smittade av covid-19. Detta gjorde att skolledningen valde att med omedelbar verkan stänga skolorna Svärtingehus och Svärtinge Skogsbacke, i första hand under en veckas tid, för att hejda smittspridningen. Elevernas föräldrar uppmanades i ett mejl att stanna hemma från jobbet för att undervisa sina barn i det egna hemmet.
– Skolan meddelade att läget var så pass ansträngt att de inte kunde upprätthålla verksamheten längre. Jag har full förståelse för situationen och anser att skolan gjorde helt rätt, säger Simon Sandander till Inblick.
Simon tvingades därför ta ledigt från jobbet för att istället undervisa sin dotter Lizette hemma i det nybyggda huset. Ersättningen han får är 90 procent av den ordinarie vab-pengen, vilket motsvarar cirka 65 procent av lönen.
Det är alltså en vecka som gäller i första hand. Kan det handla om flera veckor? Har du råd att stanna hemma hur länge som helst?
– Ja, det kan bli längre än så. En vecka kanske man klarar rent ekonomiskt, men absolut inte längre än så.
Hur ser en skoldag hemma ut?
– Vi ska ju följa läroplanen och varje dag ska se ut ungefär som den gör i skolan. Det börjar på morgonen och sedan ska vi följa den information som vi får från skolan via detaljerade mejl varje dag. Jag tycker att det fungerar bra, säger Simon Sandander.
GÖRAN JACOBSSON