Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Vi har drabbats väldigt hårt

Göran Jacobsson | 19 nov , 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
DSCN0618Restaurangbranschen i Sverige är en av de branscher som har drabbats hårdast av coronapandemins härjningar. Östergötland är en av de regioner som har infört hårdare restriktioner för att minska smittspridningen, vilket gjort att restauranger, barer och serveringar har fått ännu tuffare villkor. ”Skrymslet under trappan” var en dröm som Michelle Bäck burit på under flera år. En egen restaurang med en meny som skulle bestå av enbart icke-animaliska alternativ. I våras slog hon upp portarna till sin restaurang, mitt i centrala Norrköping. Tyvärr hade hon oturen att premiären sammanföll med coronautbrottet, vilket gjorde att hon tvingades starta i uppförsbacke, bildligt talat.

Hur har de nya hårdare restriktionerna som införts i Östergötland

påverkat din verksamhet?

– Extremt mycket, skulle jag säga. Vi förlitar oss väldigt mycket på luncherna och vi har haft väldigt många lunchgäster tidigare. Men nu när folk jobbar hemifrån så äter de ju ofta hemma. Från att ha varit fullsatta luncher så gapar det väldigt tomt nu, säger Michelle Bäck till Inblick.
– Det är ett väldigt, väldigt hårt slag för oss, tillägger hon.

Hur ser du på den närmaste framtiden?

– Vi har märkt att det fluktuerar väldigt mycket. Igår hade vi ändå ganska många lunchgäster men idag ytterst få gäster på lunchen. Jag tror att det kommer bli väldigt många toppar och dalar framöver.

Kommer du att rida ut stormen och fortsätta att driva restaurangen?

– Jag ska göra mitt allra bästa för att försöka klara det. Men vi får se hur det går, helt enkelt, säger Michelle Bäck, restaurangägare i Norrköping.


Simon och Lizette

Simon tvingas undervisa sin dotter hemma.

När skolan stänger på grund av att lärare har smittats av covid-19 finns det bara en sak att göra för att eleverna ska få sin undervisning. Barnens föräldrar tvingas stanna hemma från jobbet och undervisa sina egna barn i hemmet. Det har Simon Sandander fått göra.​

För två veckor sedan visade det sig att flera lärare på skolorna i Svärtinge, strax utanför Norrköping, var smittade av covid-19. Detta gjorde att skolledningen valde att med omedelbar verkan stänga skolorna Svärtingehus och Svärtinge Skogsbacke, i första hand under en veckas tid, för att hejda smittspridningen. Elevernas föräldrar uppmanades i ett mejl att stanna hemma från jobbet för att undervisa sina barn i det egna hemmet.
– Skolan meddelade att läget var så pass ansträngt att de inte kunde upprätthålla verksamheten längre. Jag har full förståelse för situationen och anser att skolan gjorde helt rätt, säger Simon Sandander till Inblick.
Simon tvingades därför ta ledigt från jobbet för att istället undervisa sin dotter Lizette hemma i det nybyggda huset. Ersättningen han får är 90 procent av den ordinarie vab-pengen, vilket motsvarar cirka 65 procent av lönen.

Det är alltså en vecka som gäller i första hand. Kan det handla om flera veckor? Har du råd att stanna hemma hur länge som helst?

– Ja, det kan bli längre än så. En vecka kanske man klarar rent ekonomiskt, men absolut inte längre än så.

Hur ser en skoldag hemma ut?

– Vi ska ju följa läroplanen och varje dag ska se ut ungefär som den gör i skolan. Det börjar på morgonen och sedan ska vi följa den information som vi får från skolan via detaljerade mejl varje dag. Jag tycker att det fungerar bra, säger Simon Sandander.

GÖRAN JACOBSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.