Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Vi är trötta nu”

Hans Marklund | 19 nov , 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
man-513529 (1)
Han betonade också att när viktiga frågor med Israel är lösta, skulle en normalisering vara bra och tillade att han respekterade den senaste tidens normaliseringsavtal som har upprättats mellan Israel och arabnationer. ”Vi måste se till att lösa de frågor som är nödvändiga för att få freden att gå framåt. Jag tror att en stor del av det libanesiska samhället skulle välkomna en normalisering,” fortsatte han.

Den libanesiske affärsmannens uppfattning om att eftersträva fred med Israel går i linje med ett uttalande från Libanons president Michel Aouns dotter. I oktober sa Roukoz i Al-Jadeeds tv-kanal att hon skulle ”inte ha något emot” om Libanon slöt fred med Israel så länge gränstvister och palestinska flyktingfrågor först kan lösas. ”Jag försvarar mitt land Libanons intressen först. Men är vi tvungna att förbli i ett krigstillstånd?” sa hon och tillade: ”Idag måste vi också fråga oss vem som är offret? Det är det libanesiska folket.” ”Vi är trötta nu, det går snart inte längre”, hörde jag någon säga i mediebruset angående coronapandemin. Den andra vågen sprider sig med full kraft över världen, så också i Sverige där region efter region utfärdar nya stramare restriktioner. Det pratas om strängare åtgärder över jul och nyår, inga jul- och nyårsresor, fira jul hemma utan släkt och vänner, jul med barn och barnbarn får vänta. Någon föreslog rakt av att Sverige ska ställa in julfirandet i år. Många svenskar är redan på gränsen till social utmattning på grund av isolering. Vi är trötta nu.

Kommunpolitiker samt riksdags- och regeringsledamöter: Det är hög tid att tänka bredare! I stället för att ställa in måste vi ställa om. Det är makthavarnas ansvar att skapa coronasäkra miljöer i form av butiker, caféer, restauranger och utemiljöer i stadskärnor där människor kan mötas, känna sig säkra och trygga. Det kan inte vara omöjligt, använd er kreativitet och skaparförmåga. ”Vi är trötta nu”, sa den vane kyrkobesökaren. Kyrkan är stängd, nedsläckt och igenbommad. Vi uppmanas att gå in på nätet och titta på den sedan länge inspelade gudstjänsten. Vi kunde väl åtminstone få en gudstjänst på nätet som direktsänds och känns aktuell. Kyrkoledare och andra ansvariga i kristenheten: Vi måste inte stänga ner och ställa in. Vi behöver inte göra kyrkans budskap inaktuellt genom förprogrammerade digitala sändningar. Det går att sända live med ett aktuellt budskap. En del kyrkor gör det och fler kan följa efter. Också vi behöver använda vår kreativitet och idérikedom. Om vi vill kan vi skapa coronasäkra miljöer.

”Vi är trötta nu”, sa den libanesiske affärsmannen. ”Vi har problem mellan oss och israelerna och vi måste lösa dem. I slutändan måste vi ha fred. Jag vill att mina barn ska leva i fred. Jag vill inte att mina barn ska leva i krig.” ”Vi är trötta nu”, säger svensken. Vi måste få möta andra och varandra, fira jul och nyår. Låt oss tillsammans ta ansvar för att skapa coronasäkra miljöer. Det är troligtvis inte sista gången vårt samhälle ställs inför annorlunda utmaningar.

​HANS MARKLUND
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.