Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Viktigt att hedra våra förfäder

Robin Olsson | 02 nov , 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
ledare44
Detta år har det varit strikta restriktioner på hur många nära och kära som fått följa med de sina till den sista vilan och ta avsked vid begravningar. Folkhälsomyndighetens riktlinjer om maximalt 50 personer har varit allenarådande.

Även före coronapandemins tid såg vi en tragisk trend. Detta att många avlidna inte längre hedras med begravningsceremoni och en fysisk grav. I Dalarna och i storstäderna är det enligt färsk statistik hela tio procent av alla begravningar som sker utan ceremoni av något slag. Detta blir tragiskt nog vanligare och vanligare. Det kallas för “direkt begravning”, när liket går direkt till krematoriet och sedan sprids för vinden eller nedsänks utan ceremoni eller gravsten. Frågan är vart vårt samhälle är på väg om vi inte vill hedra våra avlidna med vare sig ett sista farväl eller en fysisk grav att sörja vid?

Kostnaderna för en jordbegravning avskräcker tyvärr en del, men förhoppningsvis kommer vi i ett land som Sverige även i framtiden hedra våra nära och kära med både jordbegravning och gravvård så att vi får en plats att hedra deras minne. Skulle den ekonomiska biten vara en avgörande fråga bör detta ses över av begravningsväsendet. Förslag bör tas fram om hur vi kan göra gravvårdar och begravningar billigare. I yttersta fall borde allmänna arvsfonden, dit alla arv samlas som inte har någon bröstarvinge eller testamente, kunna användas på ett förtjänstfullt sätt.

En av de sånger som starkast förknippas med Alla helgons dag i våra kyrkor är Britt G Hallqvist psalm från 1976 “De skall gå till den heliga staden, de skall samlas i himlen en gång”. I den fjärde versen skaldar hon: “De skall möta den levande Herren, de skall se honom sådan han är”. Detta budskap står i klar kontrast till dagens postmoderna ockulta dödsfest, Halloween, där vi ska skrämmas att handla så mycket som möjligt.

Tyvärr har Alla helgons dag kidnappats av handeln. Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.

Nordiska museet
skriver på sin hemsida att “I vårt land har vi vant oss vid att barn i olika åldrar maskerar sig som döda, eller till och med Döden själv”. Alla helgons dag ska inte vara en dödens eller handelns högtid, utan en eftertankens och hoppets dag. Hoppas att många tar tillfället i akt och går i kyrkan för att besinna att det är sant vad som står i Britt G Hallqvists vackra psalm: “De skall möta de trofasta vänner som de miste på jorden en gång”.

Detta är en fin tradition att gå till kyrkan, minnas våra nära och betänka evighetens hopp. Detta coronans år är detta viktigare än på många år. 

R​OBIN OLSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.