Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Valfrihet går före tvång

Hans Marklund | 22 okt , 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
ledare43

De skriver i en motion till riksdagen: ”Det bör övervägas om inte alla barn ska ha lika rätt till förskola oavsett vårdnadshavarnas ställning på arbetsmarknaden. För många barn är förskolan också den plats där man faktiskt möter andra människor, eller där man kommer ifrån destruktiva familjeförhållanden. Förskolepersonalen kan vara dem som ser och slår larm när barn riskerar att fara illa.”

De föreslår även att förskolan ska bli avgiftsfri. Förutom att alla barn skulle få samma möjligheter ska förslaget också bidra till ett mer jämställt samhälle, menar de.
På sociala medier har det höjts kritiska röster. Vissa menar att obligatorisk förskola från två års ålder bara skulle leda till större belastning på en redan pressad förskola. Andra menar att man i och med förslaget tar ifrån föräldrarna rätten att bestämma vad som är bäst för ens egna barn.
En som är kritisk till förslaget är mamman Madeleine Lidman, grundare av Hemmaföräldrars nätverk, som redan i november förra året startade en namninsamling när det höjdes röster om att införa obligatorisk förskola från tre års ålder. I våras hade 5 000 personer skrivit under. Nu, i och med den nya motionen, har hon fått in cirka 15 000 underskrifter.
– Det här fick föräldrar att koka över. Många är förtvivlade och upprörda, en del är gråtfärdiga. Det är inte populärt det här förslaget, man missar allt vad små barn behöver, säger hon.

Förslaget om obligatorisk förskola från två års ålder är inget annat än en katastrof, sett ur flera perspektiv. Det skulle innebära att föräldrar exempelvis inte kan ha barnen hemma för en mysig dag, eller åka på semester, i och med att det blir skolplikt. Dessutom fungerar barn olika, för de barn som har funktionsnedsättningar av olika slag kan det vara förödande att sätta dem på förskolan för tidigt. Det kommer att göra det svårare för föräldrar att anpassa sig efter sina unika barn. Så blir det inte om man tar ifrån föräldrar möjligheten att välja.
Det är också ett underkännande av föräldrars rättighet och integritet. Varje förälder måste äga rättigheten att avgöra när, var och hur deras barn skall börja förskolan.
De som kommit med förslaget menar att detta skall ge alla barn samma möjligheter till start i livet. De menar att de som är kritiska till förslaget har tolkat förslaget felaktigt och säger:
– För oss handlade det inte om att göra förskolan obligatorisk för alla tvååringar. Grunden till motionen är att vi vill nå de här barnen som inte går i förskolan.  Förskolan är bra för språkutvecklingen och gör att barnen kommer i kontakt med en annan miljö och andra vuxna. Vi måste fokusera på hur vi ökar jämlikheten redan i förskoleålder.
Nu är det inte så att alla barn med dåligt ordförråd har varit hemma med mamma eller pappa. De flesta har gått på förskolan som ska göra underverk för språkutvecklingen. Att den inte alltid gör det är ganska lätt att förstå. Trots att politiker länge talat om att åtminstone hälften av personalen ska vara förskollärare saknar strax under 40 procent någon utbildning alls. Kompetensnivån är särskilt låg på förskolorna i invandrartäta områden, i hela Sverige. Där är ofta en stor andel av de anställda själva invandrare med otillräcklig svenska.

Obligatorisk förskola från två år kan inte ses som något annat än ett utslag för sossarnas smygande socialisering av hela vårt samhälle.  När det gäller förskolan måste det viktigaste ändå vara att skapa en trygghet där föräldrarna är säkra på att förskolan är det bästa för barnens utveckling, genom kompetenshöjning av personal, kvalitetshöjning av miljön för barnen och valfriheten för varje förälder att själva avgöra när barnen ska börja förskolan.

H​ANS MARKLUND

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.