Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige behöver en handlingskraftig regering

Hans Marklund | 16 okt , 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
ledare

Partiledardebatter i Sverige kan vara ganska svala tillställningar, men söndagens partiledardebatt i SVT var het. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade redan tidigare i veckan krävt ett svar från statsministern angående Las-utredningen. Inget svar kom och han förlängde sin tidsfrist till söndagens debatt. Under debatten hotade Jonas Sjöstedt på nytt med att sänka regeringen om inte Stefan Löfven skrotar den stora Las-utredningen, som i princip är skälet till att Socialdemokraterna sitter kvar vid regeringsmakten. Antingen slänger Stefan Löfven utredningen i papperskorgen och sitter kvar med hjälp av V eller också genomför Löfven utredningsförslaget, då skulle både Löfven och regeringen röstas bort.
Löfven däremot, klargjorde att S inte kommer att acceptera utredningens centrala förslag om att slopa ogiltighetsförklaringar av uppsägningar, de vill vänta och se.
Det ville däremot inte Kristdemokraternas Ebba Busch, som hade med sig en lista på namn som är beredda att fälla regeringen. Moderaternas Ulf Kristersson håller, precis som Jonas Sjöstedt, tummarna för att arbetsmarknadens parter reder ut frågan på egen hand.
De övriga partiledarna försvann sakta bort i en dimma under debatten och det visar också opinionsmätningen som gjordes direkt efter debatten. De hamnade alla på den nedre halvan i mätningen, tillsammans med Stefan Löfven som hade en tuff kväll.
Hotet om regeringskris svalnade av under debatten. Sjöstedt slog inte lika entusiastiskt på stridstrumman som tidigare under veckan. Han lovade att ge Löfven mer tid.
Debatten svängde sedan över och den tuffaste duellen stod i stället mellan Löfven och Kristersson om gängkriminaliteten. Sverige står inför flera stora utmaningar, såsom klimathotet, koncentrationen av tillväxt på färre orter, en skola och ett försvar som inte håller måttet men det mest akuta är brottsligheten.
Enligt Brottsförebyggande Rådets årliga nationella trygghetsundersökning, som kom i veckan, oroar sig svenskarna mer än någonsin för kriminaliteten. En tredjedel av de tillfrågade uppger att de numera drar sig för att gå ut på kvällen. Kanske inte helt överraskande med tanke på utvecklingen de senaste åren i Sverige.

Stefan Löfven verkar ta skjutningarna och sprängningarna på mer allvar nu än för ett år sedan, medan Moderaterna redan tidigare tagit frågan på större allvar och verkar ha fler konkreta förslag på lösningar än regeringen.
Regeringen har nu suttit vid makten i sex år. Ändå har mycket lite hänt, särskilt vad gäller att ”knäcka gängen” som Löfven brukar uttrycka det. Gängen har i själva verket vuxit sig starkare samtidigt som poliserna är fortfarande för få och fängelserna är överfulla. Assistansbedrägerierna och välfärdsfusket fortsätter oförtrutet. Migrationspolitiken blockeras av Miljöpartiet. Arbetslösheten är den fjärde högsta inom EU. Vi har en skola och ett försvar som saknar resurser och en sjukvård som går på knäna.
Är det inte märkligt? Inget av detta är regeringens fel, enligt statsministern. Polisbristen? Den har Alliansen orsakat. Den ohållbara migrationspolitiken är Moderaternas fel. När tänker statsminister Stefan Löfven ta ansvar för sin politik?

Ett nationellt ledarskap med en framtidsvision för Sverige efterlyses. Ett nytt politiskt ledarskap som agerar med större kraft och tydlighet och pekar ut en väg genom de svåra krispunkterna och utmaningarna vi lever med som nation. Vi behöver en tydlig framtidsvision, som ger det svenska folket nytt mod, hopp och framtidstro. Var finns det ledarskap som förmår hitta lösningarna och genomföra dem?  Sverige behöver en handlingskraftig regering.

HANS MARKLUND

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.