Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Våra ungdomar stannar inte kvar"

Monika Ekström | 09 okt , 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
fredrik_webb
– Judiska församlingen i Malmö är välkänd över hela världen, i alla fall i den judiska världen. Den var inte så känd för 20 år sedan när jag bodde i Israel. Antisemitismen har satt Malmö på kartan, berättade Fredrik som är kommunikationsansvarig i judiska församlingen i Malmö. Han visade genom en graf att om den nedåtgående trenden fortsätter så har judiska församlingen endast 158 medlemmar om tio år.
– Vår ungdomar stannar inte kvar. De ser ingen framtid, fortsatte Fredrik.

Två grupper

Han förklarade att antisemitismen finns mest i två grupper. I Malmö är det mest personer med rötter från Mellanöstern. På mindre orter utanför Malmö är det ofta individer med nazistiska åsikter.
– Bland vår ’kusiner’ från Mellanöstern har vi tyvärr sett antisemitism.
När Brottsförebyggande rådet mäter brott med antisemitiska förtecken ligger Malmö i topp.
– Judiska församlingen i Stockholm är tio gånger större, men Malmö är ändå i topp. Inte alla vågar anmäla och många tänker att det inte är något idé att anmäla för det händer ändå inget.
De stora problemen med antisemitism i Malmö började märkas i samband
med kriget mellan Israel och Hamas 2009.
En Davis cup-match mellan Israel och Malmö fick blåsas av på grund av fruktansvärda kravaller samma år. Och en manifestation för fred som arrangerades av både judar och icke-judar fick avbrytas på grund av våldsamma motdemonstranter.
– De äldre judarna tyckte att det var fruktansvärt. Många politiker hade inte förstått vad det handlade om, berättar Fredrik.
– Reepalu förstod ingenting. Han trodde att det var nazister som låg
bakom våra problem. Men det upplevde verkligen inte vi judar i Malmö.
Ilmar Reepalu (S) var kommunalråd i Malmö 1985-2013.
Under den senaste tiden har medlemstappet i judiska församlingen
i Malmö stannat av något. Fredrik hoppas att det kan vara ett positivt tecken.

Höga säkerhetskostnader

Församlingen har stora kostnader för säkerhet på grund av den hotbild som finns. Det har lett till en ansträngd ekonomi. Förra sommaren fick de en stor summa pengar av företagaren Dan Olofsson och Lennart Blecher.
– De donerade en stor summa pengar för att vi ska kunna ha ett levande
församlingsliv.
– Församlingen är spännande och levande i allra högsta grad, men liten.
Vi firar högtiderna och kristallnatten mindes vi utanför synagogan i november förra året.
– Vi har aktiviteter för ungdomar, barn och vår förskola.
Församlingens medlemmar arrangerar också då och då kippavandringar där de möter malmöiter som stödjer dem.
– Samtidigt har vi den här antisemitismen som är tydlig på skolgårdar med klotter.

MONIKA EKSTRÖM


Medlemsutveckling i judiska församlingen


Nästa år har judiska församlingen i Malmö funnits i 150 år. På 1960- och 1970-talet hade församlingen nästan 3 000 medlemmar. För 20 år sedan hade antalet minskat till 872 betalande medlemmar över 18 år. Idag består församlingen av 387 betalande medlemmar över 18 år, men när alla räknas in är de cirka 500 personer.

KÄLLA: JUDISKA FÖRSAMLINGEN
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.