Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Livserfarenhet är något dyrbart

Eva Marklund | 08 okt , 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
ledarewebb

Under tiden coronasmittan var det stora hindret för äldreboenden när det gäller besök och fysisk kontakt har jag många gånger undrat över konsekvenserna för de gamla. Ensamhet och isolering har påverkat många negativt. Tristessen har varit påtaglig och depression har legat och lurat under ytan. Stimulansen att möta nära och kära har varit obefintlig.

Under hösten, innan pandemin bröt ut, spelades en dokumentär serie in med barn från förskolan Vildnissarna och åldringar på ett äldreboende i Norrtälje. Ett underbart experiment som syftar till att se vad som händer när barn och gamla möts för gemensam förskola.
Serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” är i fyra delar och beskriver en tid på sex veckor.
Mötet mellan barnen och de gamla är stimulerande för båda. Barnen lär sig att relatera till gamla människor och de äldre vaknar upp och blir aktiva i sinne och rörelse.

Ingmar Skoog, professor och äldrepsykiatriker som sitter i regeringens äldreforskarråd, och Anne Ekdahl, docent och överläkare inom geriatrik, är knutna till produktionen.
– Vi ser stora förbättringar i så gott som alla funktioner vi testar, mer än vad vi experter trodde var möjligt, säger Ingmar Skoog i en artikel på TV¤:s hemsida.

Åldrande är för många något motbjudande. Vi vill helt enkelt inte bli gamla. Genom åren har vi i Sverige sakta men säkert skapat miljöer för gamla. Boenden där vi samlat människor i samma livssituation. Ålderdomshemmet var en form som var vanlig för 40 till 50 år sedan. Ett mindre boende ofta placerat nära det gamla hemmet där alla kände varann. Köket lagade maten och det luktade nybakat. Eftersom boendet låg ”mitt i byn” var det nära för de anhöriga att besöka sina äldre. Över tid har dessa små enheter blivit stora komplex som flyttat till de större orterna och blivit opersonliga avdelningar där gamla samlas ihop från hela kommunen. Avståndet till den tidigare hemmiljön har ökat och tidsandan med mycket arbete och aktivitet har delat upp generationerna. Gamla människor är inte längre en del av vardagslivet och familjer har fullt upp att reda ut sin vardag. Man hinner helt enkelt inte med mer än det som rör familjens vardag. Detta påverkar barns och ungdomars möjlighet att relatera till den äldre generationen.
I längden blir detta en brist. Barnen och ungdomarna får inte del av den äldre generationens berättelser, livserfarenhet och klokhet. Den nära historien går förlorad och vetskapen om vem man är och var man kommer ifrån tappas bort. Kanske detta är en del av sökandet efter identitet som många ungdomar kämpar med?

Serien om barnen på äldre boendet var väckande. Det tog tag i hjärtat att se hur både barn och gamla levde upp. Barnen fick under dessa få avsnitt lära sig om sjukdom, smärta och kroppsdelar som inte fungerade. De fick höra de gamlas berättelser och vara med om att en man dog under programmet. Kanske nästa serie kunde handla om ungdomarna på äldreboendet? Ungdomar födda i Sverige och nyanlända kunde få en glimt av historien. Kanske skulle det ge dem en ny vinkel av livet som kunde vidga deras förståelse för vårt samhälle? Ge åldrandet en bättre status och lägga en bit till identitetssökandet för de unga.

​EVA MARKLUND

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.