Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Tänk om Anders Tegnell hade rätt

Hans Marklund | 01 okt , 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
Anders_Tegnell_webb

I Storbritanien publicerades samtidigt en rapport som varnade för 250 000 döda. Neil Ferguson, av brittisk press kallad professor Lockdown, förutspådde upp till 500 000.
I Italien hann krematorierna inte med och SVT sände bilder på bästa sändningstid av dödskampen inifrån intensivvårdsavdelningarna.

När man nu i efterhand läser vad tidningarna skrev, känns det som en annan värld.
Vi blev ett land av väldigt rädda människor och ytterligare en dimension av pandemin spreds med full kraft och grep tag om det svenska folket - pandemifruktan.
Men vi lyssnade på våra ledare och gjorde som vi blev tillsagda, och vi känner tacksamhet att Sverige inte blev ett nytt Italien.

I stället genomförde vårt land en historisk civil mobilisering. Sjukvården ställde om, företag ändrade produktion till skyddsutrustning och stora folkrörelser organiserade stöd till äldre människor i riskgrupp.
Mitt i mörkret skapades en "vi-känsla" av engagemang och initiativkraft: Enskilda personer och föreningar erbjöd hjälp till gamla, facebookgrupper startades för att erbjuda gemenskap, insamlingar gjordes till de som saknade resurser, initiativ togs för att uppmuntra vårdpersonal, högskolestudenter erbjöd digital läxhjälp till gymnasister, folk började handla ”take away” för att stödja sina lokala restauranger, Rödakorsavdelningar började tillverka skyddsvisir till sjukvården, tillverkning av handsprit sattes igång i ett antal kemilabb på högskolor,  ja det finns mycket mer att nämna.

Många sneglar nu på Sverige. Anders Tegnell var nog inte så fel ute trots allt. När Joacim Rocklöv stod i SVT och sa att intensivvårdsplatserna skulle ta slut, var det ingenting han visste. I efterhand har han uttryckt ånger för att han kanske skrämde människor i onödan. Det gjorde han säkert. Men kanske varningstonerna bidrog till att alla insåg hur allvarligt läget var och att väldigt många gick den extra milen för att dra sitt strå till stacken.

Med en annan generalsekreterare för Folkhälsomyndigheten än Anders Tegnell kunde situationen varit en annan. Skolor kunde stängts och utegångsförbud införts, tillfälliga speciallagar kunde stiftats som gett regeringen betydligt mer makt över våra liv än idag. Vi kunde haft en total lockdown. Vi vet inte, det är bara spekulationer. Det har stor betydelse vem som leder ett land under en kris, vem som kliver fram och tar ledarskapet med fasthet. Anders Tegnell har gjort det bra. Han har lotsat oss genom krisen med fasthet och tydlighet, trots att kritiken har stormat runt honom, både inifrån och utifrån.

Nu kommer larmrapporterna om en andra våg och flera länder försöker ta sig ur "lockdown" och kostnaderna för en hårdare strategi blir tydliga. Flera regeringar har öppnat upp för att sedan tvingas stänga igen. I Norge, Finland och Danmark larmas om att smittspridningen är på väg upp. Flera regeringar skakar. I Storbritannien är Boris Johnson under hård attack och i USA kan Donald Trumps misslyckade gå hela vägen till omval.

Krisen är ännu inte över, men vi ser en god tendens i Sverige. Även om siffrorna på smittade fortfarande går lite upp och ner, framstår det som att Sverige i jämförelse med många andra länder gjorde rätt. Folkhälsomyndighetens långsiktiga strategi verkar ha vunnit i längden och de debatter vi hör idag handlar nästan enbart om att olika intressegrupper vill öppna upp, fortare än myndigheterna.

Detta var det inte många av oss som såg framför sig, när larmrapporterna duggade tätt. Fruktans pandemi spred sig som en pest och grep tag om folket när debattens vågor gick som högst i våras.

HANS MARKLUND

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.