Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vi vill stärka ungdomarnas möjligheter

Monika Ekström | 14 sep , 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1

Under drygt fem år har Olle Eriksson och Jonas Klinteberg arbetat med ungdomar som är placerade på statens ungdomshem (SIS). De har föreläst och haft samtalsgrupper på hemmen. Arbetet har resulterat i boken "Ung inlåst".
– För att få ungdomarna motiverade till att gå i skolan och jobba med sina trauman måste de känna en grundläggande trygghet under sin placering. Därför är det fundamentalt att tala om deras rättigheter.
När Olle och Jonas var ute och pratade på hemmen upptäckte de att ungdomarna inte hade kunskap om sina rättigheter.
– Vi märkte tidigt under projektet där vi utbildade i grunderna i journalistik att det fanns stora kunskapsluckor.
Ungdomarna kände inte till att de hade rätt till rätt behandling, att gå i skola, att det fanns en begränsning för hur länge de fick sitta isoleringscell och att kollektiv bestraffning inte är tillåtet.
– Det vi har försökt komma till rätta med är att stärka ungdomarnas möjligheter.

"Bara förvaring"

Under det digitala seminariet berättade Liv Grenell om sina erfarenheter av SIS-hem. Hon tvångsplacerades på ungdomshem, men fick inte den behandling hon behövt.
– Min upplevelse av SIS och behandling är lika med noll. Och ingen av dem jag träffade där fick behandling, berättar Liv.
När Liv var 16 år fick hon en dotter och även kontakt med en psykolog.
– Tiden på SIS måste jag säga inte hjälpte mig utan det som hjälpte mig var min dotter.
Olle berättar att Liv inte är ensam om sina upplevelser av brist på behandling.
– Inte alla, men många av våra ungdomar, uttrycker ungefär samma sak. De upplever att det bara är förvaring. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att ha modet att öppet och personligt våga rikta kritik och faktiskt prata om det som behöver förbättras inom vården.
– Det var en av anledningarna till att vi skrev boken. Ungdomar måste känna till att de har rätt till rätt slags behandling för speciella vårdbehov.

Största utmaningen

Jonas och Olle har sett att det är stora skillnader i arbetssätt på olika SIS-hem. Det finns hem med engagerad personal, men också motsatsen. – Det finns hem där det saknas engagemang, men också grundläggande förståelse om problematiken som ungdomarna har. Det är låg utbildningsnivå. Det gäller inte alla, men Sveriges television avslöjade tidigare att 50 procent inte har adekvat utbildning.
Den största utmaningen med boken var att få förtroende från SIS.
– Under en period upplevde vi att det fanns en misstänksamhet från SIS sida. Vad var det för bok? Varför vi skulle skriva om rättigheter? Vi blev begränsade och fick inte åka till alla anstalter. Det fick vi acceptera. 
Att samarbeta med ungdomarna var lättare.
– Man skulle kunna tro att den största utmaningen var att jobba med barn och ungdomar som anses vara de allra mest vårdkrävande. Att ha ett gäng grabbar i två timmar som inte gått i skolan och inte har några betyg.
– De har verkligen varit engagerade. De tycker det är bra att det kommer två gubbar som pratar om vad som behöver förbättras.

Hur gör ni för att orka hantera den hopplöshet ni möter?

– En del av min arbetsbeskrivning går ut på att jag måste vara naiv. Jag måste tro på varje ung som jag möter. Jag måste också uttrycka den tron till varje ungdom. Att man kan vända sitt liv.
– Jag tror på det av hela mitt hjärta. Det är också en del av mitt jobb. Det går inte att fastna i mörkret.
Återfallsiffrorna i missbruk, psykisk ohälsa och kriminalitet är höga, men Olle tror ändå att han kan göra skillnad. 
– Ibland får vi vara den lilla tändstickan, den lilla lågan och tänka att vi kan så ett frö i en ung som mött våld och övergrepp från en kallsinnig vuxenvärld. Nu får han ändå möta vuxna som bryr sig om honom.
Jonas Klinteberg har själv varit placerad på ungdomshem. I över två år bodde han på Sis Margretelund utanför Lidköping. Jonas satt även i fängelse vid två tillfällen. När han kom ut bestämde han sig för att sluta knarka och begå brott. Han träffade Olle och tillsammans började de besöka olika ungdomshem. Senare startade Olle och Jonas projektet Ung inlåst genom organisationen Skyddsvärnet. Boken är finansierad av Allmänna arvsfonden. ​

MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.