Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Turkiet – Israels nya utmaning

Ruben Agnarsson | 03 sep , 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
Erdoganwebb

Chefen för Israels underrättelsetjänst Mossad, Yossi Cohen, var central i Israels fredsförhandlingar med Förenade Arabemiraten. Han menar att Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, eftersom det iranska styret är svagt, sade han till kollegor från Egypten, Förenade Arabemiraten och Saudiararabien för knappt två år sedan, enligt en artikel i brittiska The Times.
Enligt tidningen var Cohens poäng att Iran fortfarande ska ses som ett hot, vilket dock kan begränsas genom sanktioner, embargon, utbyte av underrättelser och hemliga operationer.
”Turkiets tvångsdiplomati, dess slarvigt beräknade risktagande i Mellanöstern, utgör en annan typ av utmaning för strategisk stabilitet i östra Medelhavet”, sade Cohen och betonade att Nato inte längre kunde hålla de grekiska och turkiska relationerna stabila.
Cohen menade att Erdogans nyckfulla beteende har gett honom fiender i alla hörn och att han i dag endast har stöd för sin aggression från Qatar, Azerbajdzjan och regeringen i den libyska huvudstaden Tripoli, vars FN-mandat upphörde att gälla i december 2017

”Hycklande beteende”

Turkiet överväger exempelvis att avbryta diplomatiska band med Förenade Arabemiraten och dra tillbaka sin ambassadör på grund av Gulfstatens beslut att normalisera banden med Israel, sade president Recep Tayyip Erdogan när fredsavtalet offentliggjordes för några veckor sedan.
Det turkiska utrikesdepartementet sade att historien aldrig kommer att förlåta Förenade Arabemiratens ”hycklande beteende”.
Turkiet överväger att stänga sin ambassad och ta steg i riktning mot att avbryta de diplomatiska relationerna med Förenade Arabemiraten.
Det turkiska utrikesdepartementet menade att fredsavtalet hade förrått palestiniernas sak. Turkiet har själv haft diplomatiska förbindelser med Israel sedan 1949 och Israel är en av Turkiets viktigaste exportmarknader. Samtalstonen mellan de båda länderna har på senare tid dock hårdnat.

Träffade Hamas

Förra veckan beviljade Turkiet medborgarskap till ett dussintal medlemmar av terroristorganisationen Hamas. De Hamasmedlemmar som fick turkiska pass ansvarar för att finansiera och organisera terroroperationer.
Turkiets president Recep Erdogan träffade några dagar innan beslutet en Hamasdelegation där politbyråns chef Ismail Haniyeh och terrorgruppens andreman Saleh al-Arouri deltog.
Efter kritik från USA: s utrikesdepartement försvarar det turkiska utrikesdepartementetet beslutet med att Hamas kom till makten efter att ha vunnit demokratiska val i Gaza. Några val har inte hållits i Gaza sedan 2007.
Efter att Turkiet i somras förvandlade Hagia Sophiakyrkan till en moské, sade president Erdogan att Ankara nästa gång ska ”befria” al-Aqsamoskén i Jerusalem. På senare tid har Turkiets minister för religiösa frågor och andra i regeringen vid upprepade tillfällen hävdat att de vill ”förena det islamiska samfundet” mot staten Israel.

Bråk med Grekland

Till detta kommer att Israel nyligen uttryckte sitt stöd för Grekland i landets tvist med Turkiet om ekonomiska zoner i östra Medelhavet, skriver Jerusalem Post.
Utrikesdepartementet släppte ett uttalande om att ”Israel följer noga den spänning som uppstått i östra Medelhavet… Israel uttrycker sitt fulla stöd och solidaritet med Grekland i sina marina zoner och sin rätt att avgränsa sin ekonomiska zon”, uppgav departementet.
Samtidigt träffade Israels ambassadör i Grekland Yossi Amrani den grekiska utrikesministern Nikos Dendias, som senare meddelade att han skulle komma till Israel för att träffa Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi.
Turkiet skickade marinfartyg till östra Medelhavet i början av augusti för att skydda ett forskningsuppdrag och kartlägga kontinentalsockeln i Greklands ekonomiska zon.
I slutet av förra året tecknade Turkiet ett avtal med Libyen som delade stora områden av östra Medelhavet mellan länderna. För några veckor sedan gensvarade Grekland och Egypten genom att underteckna ett eget avtal, som markerade ländernas ekonomiska zoner i östra Medelhavet, vilket fick Turkiet att reagera kraftigt.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.