Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Var tredje musiker på väg att lämna yrket

Göran Jacobson | 03 sep , 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
musiker

Musikcentrum Riks, ett förbund som verkar för att stärka frilansmusikers situation, har låtit genomföra en enkätundersökning som har besvarats av 964 artister och musiker som är verksamma inom olika musikgenrer; allt ifrån folkmusiker till hiphop-artister, från jazzmusiker och indierockare till popstjärnor. Svaren på enkäten visar att över 40 000 speltillfällen ställts in under 2020 för de svarande och att de har förlorat inkomster på sammanlagt 171 miljoner kronor.
Det finns ingen aktuell siffra på hur många professionella musiker och artister det finns i Sverige totalt, men Musikcentrum Riks anger att antalet i tidigare undersökningar har uppskattats till någonstans kring 6 000.

”Alla jobb har försvunnit”

Musikern, sångaren, låtskrivaren och evangelisten Simon Ådahl är en av de som blivit drabbad på detta sätt i spåren av pandemin.
– Alla mina jobb har försvunnit sedan i mars. Det är helt tomt hela september också. Vad som händer i oktober vet jag inte. Alla mina bokningar i Finland och Norge är utraderade, säger Simon Ådahl till Inblick.
Han är inte direkt förvånad över siffrorna från enkätundersökningen.
– Alla som jag har pratat med säger att de tänker byta jobb. Jag skulle tippa på att den verkliga siffran ligger på 50 procent. Den är mycket högre än vad som anges i undersökningen. Många, många fler tänker byta jobb. Det är ett mörkertal som inte finns med i undersökningen, säger Simon Ådahl.
Den ekonomiska räddningen för honom själv har varit att han ända sedan Edin-Ådahls glansdagar på 1980-talet har varit med i a-kassan, vilket gjort det möjligt för honom att stämpla. En annan livlina är att han turligt nog började ta ut allmän pension förra året. Men även Simon har funderat på att byta yrke, erkänner han.

 Söker jobb

– Ja, jag har faktiskt funderat på att byta jobb. Jag är inskriven på Arbetsförmedlingen och söker jobb hela tiden. Faktum är att jag funderar över om det finns något annat jag kan göra i livet, säger Simon som har knappt 18 månader kvar tills han faller för pensionsstrecket vid 65.

Har du sökt något av de ekonomiska stöd som erbjudits i samband med pandemin?

– Nej, i och med att jag har a-kassa så får jag inte det. Annars hade jag fått det. Problemet är att det inte handlar om fasta jobb. Royalty är ju inte inkomst av tjänst, vilket gör att jag inte har någon inkomst av tjänst.
Sverige är ett av världens främsta musikexportländer. Simon och hans bror Frank har till exempel haft stora framgångar med sin musik på den koreanska halvön, men deras sånger har även nått ut i USA, Indonesien och andra länder. Frank driver sedan många år tillbaka Musikmakarna i Örnsköldsvik, som är en av de allra största exportörerna av svensk musik till utlandet.

Hur ser du på den svenska musikbranschens framtid i spåren av pandemin?

– Det är den största dippen vi har haft på väldigt många år. Så här allvarligt har det aldrig varit tidigare. Hela kulturbranschen är raderad. Jag känner en person som jobbar på en teater. Hon är helt förtvivlad. Jag känner musiker som har börjat jobba på lager, på ICA och andra ställen. Den här branschen är särskilt hårt drabbad på grund av det obegripliga i att 50 personer inte får samlas om man sjunger en sång medan hundratals får trängas på Ullared. Det är för mig en gåta, säger Simon bestämt.

”Stäng Ullared”

– Man tillåter en dumpning av en hel industri, som faktiskt är större än verkstadsindustrin. Ljud- och ljuskillar, personer som hyr ut ljudanläggningar, sminköser, dansare, scenografer, bokningsfirmor. Det är inte bara de som står på scenen som räknas. Stäng Ullared! Varför ska Ullared vara öppet när teatrar, arenor, kyrkor och andra lokaler måste hålla stängt? Jag förstår inte logiken i det här! Det finns ingen som förstår, fortsätter han.
Simon känner stort medlidande med de musiker och artister som bokstavligt talat står på bar backe nu. Det finns många inom musikbranschen som saknar all form av ekonomiskt skyddsnät. De har rest på fria jobb i alla år.
– Nu finns ingenting kvar. Det är ett svart hål som har öppnats under dem. Därför är det inte så konstigt att man har börjat söka andra jobb, avslutar Simon Ådahl.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.