Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Valobservatör Christian Holm Barenfeld: – Lukasjenko har blivit sin egen version av “Bagdad-Bob”

Robin Olsson | 27 aug , 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
Lukasjenko (1)Oroligheterna i Belarus fortsätter och pressen på den omstridde presidenten Aleksandr Lukasjenko tilltar. Minst fem demonstranter har hittills dödats och tusentals har frihetsberövats under de massiva demonstrationerna som följt på beskedet att Lukasjenko gick segrande ur valet den 9 augusti. Något som oppositionen och EU dömer ut som resultat av valfusk.
– Lukasjenko har gjort en felkalkylering. Han hade inte räknat med sådana här reaktioner. Det rapporteras om både två och fyrahundra tusen demonstranter, intygar Christian som har många kontakter inom den belarusiska oppositionen, som just nu utkämpar sin stora strid.
– Ett nationellt koordinationsråd har inrättats att leda processen från oppositionens sida för att få till en maktdelning, förändring och fria val. Chefen för den största nationella teatern, Pavel Latusjko fick sparken när han öppet stödde demonstranterna. Alla skådespelare sade då upp sig till stöd för honom.
– Latusjko är nu ordförande i detta råd.

Inget nyval

Lukasjenko förkunnade: “Det blir inget nyval om ni inte dödar mig”, enligt Expressen. Han har även använt våld och hotat att använda ännu mera våld mot den egna befolkningen.
– Lukasjenko har blivit en egen version av “Bagdad-Bob”, som försvarade Saddam Husseins regim i Irak 2003 fast allt hopp var ute.

Strejk och demonstrationer

Landets arbetare har gått ut i vild strejk och gatorna har fyllts med missnöjda väljare dag efter dag. Vid ett tal på en stor statlig traktorfabrik i huvudstaden Minsk framförde arbetarna sitt missnöje och buade ut den “nyvalde” presidenten som i sina egna ögon fick omkring 80 procent av rösterna, något han fått varje gång sedan han valdes första gången 1994.
– Den största regimvänliga tidningen i landet har haft blåslagna demonstranter på första sidan. Morgonstudion i den statliga tv:n var helt tom en morgon; journalisterna strejkade då de hade krav om att få rapportera fritt och oberoende. Det händer mer än det någonsin gjort och det är de största protesterna i landets historia, konstaterar Christian som har lång erfarenhet som valobservatör i Belarus. Han förklarar att Lukasjenko är en gammal kolchosdirektör och kommunistpolitker som styrt landet med järnhand. Presidenten vill ha täta band till Ryssland och ser demonstrationerna som en kamp mellan öst och väst.
– Lukasjenko kom till makten 1994 efter att han utrett den då sittande, hittills enda demokratiskt valde, presidenten för korruption. Med facit i hand visade det sig att presidenten var oskyldig och åklagaren Lukasjenko den korrupte.

Nya tider

Namnet Belarus känns kanske obekant för många, då Sverige förra årsskiftet ändrat det förra namnet Vitryssland till Belarus. Rus betyder nämligen “ros” och inte Ryssland.
– Det blir något i stil med “Vita rosen” och inte som vi alltid sagt ”Vitryssland”. För de oppositionella, med den flyktade presidentkandidaten Svetlana Tichanouskaja i spetsen symboliserar västvärldens namnbyte distansering från Putins Ryssland.

Valfusk

EU förklarade förra veckan genom Europeiska rådets ordförande Charles Michel, att valresultatet från den 9 augusti inte erkänns då det bygger på valfusk. Lukasjenko fick enligt SVT mellan 80 och 82 procent av rösterna medan motkandidaten Tischanouskaja, som trillade in i valrörelsen på ett bananskal då regimen fängslade hennes man som var kandidat, fick sju procent.
– Jag har varit valobservatör i Belarus vid fyra eller fem tillfällen och har varit ordförande i OSSE:s parlamentariska församlings särskilda arbetsgrupp för just Belarus. Jag tycker om landet och dess invånare. 2006, under en resa med Jarl Hjalmarsonstiftelsen, som har kontakter inom oppositionen, greps Christian Holm Barenfeld av KGB.
– Jag och fyra andra svenskar greps för att vi var där och hjälpte oppositionen. Många har gripits och torterats genom åren, berättar han.
– Lukasjenkos politiska bas består av en partilös organisation av supportrar, huvudsakligen från landsbygden. Dessa stödtrupper har stora likheter med det gamla sovjetiska kommunistpartiet, med bland annat personkult av Lukasjenko och auktoritär toppstyrning, förklarar Christian.

Rysslands val

– Den stora frågan är vad Ryssland och Vladimir Putin kommer att göra. Ryssland vill absolut inte släppa fram en ny president som vill närma Belarus med EU och Nato, säger Christian. I SVT:s Aktuellt (18/8) var förre utrikesministern Carl Bildt (M) inne på samma spår. “Det fälls inga tårar i Moskva över Lukasjenko”, även om han poängterade att Ryssland ingalunda släpper vem som helst till makten i Minsk. I samma sändning sade nuvarande utrikesminister Ann Linde (S):
– Jag hade ett långt samtal med Svetlana Tischanouskaja där jag redogjorde för den svenska kritiken mot valfusket och krav på att alla fångar ska släppas. Världen väntar med spänning på upplösningen och hur Putin kommer agera. Utmanaren Svetlana Tischanouskaja har tvingats i exil i Litauen men har lovat att leda landet om regimen faller fram tills fria och rättvisa val kan hållas.

ROBIN OLSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.