.png?sfvrsn=0)
Oroligheterna i Belarus fortsätter och pressen på den omstridde presidenten Aleksandr Lukasjenko tilltar. Minst fem demonstranter har hittills dödats och tusentals har frihetsberövats under de massiva demonstrationerna som följt på beskedet att Lukasjenko gick segrande ur valet den 9 augusti. Något som oppositionen och EU dömer ut som resultat av valfusk.
– Lukasjenko har gjort en felkalkylering. Han hade inte räknat med sådana här reaktioner. Det rapporteras om både två och fyrahundra tusen demonstranter, intygar Christian som har många kontakter inom den belarusiska oppositionen, som just nu utkämpar sin stora strid.
– Ett nationellt koordinationsråd har inrättats att leda processen från oppositionens sida för att få till en maktdelning, förändring och fria val. Chefen för den största nationella teatern, Pavel Latusjko fick sparken när han öppet stödde demonstranterna. Alla skådespelare sade då upp sig till stöd för honom.
– Latusjko är nu ordförande i detta råd.
Inget nyval
Lukasjenko förkunnade: “Det blir inget nyval om ni inte dödar mig”, enligt Expressen. Han har även använt våld och hotat att använda ännu mera våld mot den egna befolkningen.
– Lukasjenko har blivit en egen version av “Bagdad-Bob”, som försvarade Saddam Husseins regim i Irak 2003 fast allt hopp var ute.
Strejk och demonstrationer
Landets arbetare har gått ut i vild strejk och gatorna har fyllts med missnöjda väljare dag efter dag. Vid ett tal på en stor statlig traktorfabrik i huvudstaden Minsk framförde arbetarna sitt missnöje och buade ut den “nyvalde” presidenten som i sina egna ögon fick omkring 80 procent av rösterna, något han fått varje gång sedan han valdes första gången 1994.
– Den största regimvänliga tidningen i landet har haft blåslagna demonstranter på första sidan. Morgonstudion i den statliga tv:n var helt tom en morgon; journalisterna strejkade då de hade krav om att få rapportera fritt och oberoende. Det händer mer än det någonsin gjort och det är de största protesterna i landets historia, konstaterar Christian som har lång erfarenhet som valobservatör i Belarus. Han förklarar att Lukasjenko är en gammal kolchosdirektör och kommunistpolitker som styrt landet med järnhand. Presidenten vill ha täta band till Ryssland och ser demonstrationerna som en kamp mellan öst och väst.
– Lukasjenko kom till makten 1994 efter att han utrett den då sittande, hittills enda demokratiskt valde, presidenten för korruption. Med facit i hand visade det sig att presidenten var oskyldig och åklagaren Lukasjenko den korrupte.
Nya tider
Namnet Belarus känns kanske obekant för många, då Sverige förra årsskiftet ändrat det förra namnet Vitryssland till Belarus. Rus betyder nämligen “ros” och inte Ryssland.
– Det blir något i stil med “Vita rosen” och inte som vi alltid sagt ”Vitryssland”. För de oppositionella, med den flyktade presidentkandidaten Svetlana Tichanouskaja i spetsen symboliserar västvärldens namnbyte distansering från Putins Ryssland.
Valfusk
EU förklarade förra veckan genom Europeiska rådets ordförande Charles Michel, att valresultatet från den 9 augusti inte erkänns då det bygger på valfusk. Lukasjenko fick enligt SVT mellan 80 och 82 procent av rösterna medan motkandidaten Tischanouskaja, som trillade in i valrörelsen på ett bananskal då regimen fängslade hennes man som var kandidat, fick sju procent.
– Jag har varit valobservatör i Belarus vid fyra eller fem tillfällen och har varit ordförande i OSSE:s parlamentariska församlings särskilda arbetsgrupp för just Belarus. Jag tycker om landet och dess invånare. 2006, under en resa med Jarl Hjalmarsonstiftelsen, som har kontakter inom oppositionen, greps Christian Holm Barenfeld av KGB.
– Jag och fyra andra svenskar greps för att vi var där och hjälpte oppositionen. Många har gripits och torterats genom åren, berättar han.
– Lukasjenkos politiska bas består av en partilös organisation av supportrar, huvudsakligen från landsbygden. Dessa stödtrupper har stora likheter med det gamla sovjetiska kommunistpartiet, med bland annat personkult av Lukasjenko och auktoritär toppstyrning, förklarar Christian.
Rysslands val
– Den stora frågan är vad Ryssland och Vladimir Putin kommer att göra. Ryssland vill absolut inte släppa fram en ny president som vill närma Belarus med EU och Nato, säger Christian. I SVT:s Aktuellt (18/8) var förre utrikesministern Carl Bildt (M) inne på samma spår. “Det fälls inga tårar i Moskva över Lukasjenko”, även om han poängterade att Ryssland ingalunda släpper vem som helst till makten i Minsk. I samma sändning sade nuvarande utrikesminister Ann Linde (S):
– Jag hade ett långt samtal med Svetlana Tischanouskaja där jag redogjorde för den svenska kritiken mot valfusket och krav på att alla fångar ska släppas. Världen väntar med spänning på upplösningen och hur Putin kommer agera. Utmanaren Svetlana Tischanouskaja har tvingats i exil i Litauen men har lovat att leda landet om regimen faller fram tills fria och rättvisa val kan hållas.
ROBIN OLSSON