Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Litauen: Hizbollah är en terrororganisation. Landet följer Hollands, Tysklands och Storbritanniens exempel

Ruben Agnarsson | 27 aug , 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
Linas Linkevicius (1)Litauen meddelade för två veckor sedan att landet klassar Hizbollah som en terrororganisation och förbjöd inresa för alla personer som är anslutna till den Iranstödda libanesiska organisationen.
– Efter att ha tagit hänsyn till den information som våra institutioner och partners samlat in kan vi dra slutsatsen att Hizbollah använder terrormetoder som utgör ett hot mot säkerheten i ett betydande antal länder, inklusive Litauen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i ett uttalande.
– Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska nationella säkerhetsorganen. Vi är tacksamma till dessa institutioner för deras viktiga arbete att säkerställa våra medborgares säkerhet, fortsatte han. I början av det här året klassade även Storbritannien Hizbollah som en terrororganisation. I juni i fjol avslöjade den brittiska tidningen The Telegraph att Hizbollah-anhängare hade lagrat tonvis med explosivt material i en hemlig brittisk bombfabrik i nordvästra London. Tusentals ispaket som innehöll tre ton ammoniumnitrat – en vanlig ingrediens i hemmagjorda bomber och samma ämne som exploderade i Beirut nyligen – upptäcktes av brittisk polis i samband med räden år 2015.

Tyskland beslagtog ammoniumnitrat

I ett liknande fall samma år greps Hizbollah-medlemmen Hussein Bassam Abdallah på Cypern. Han erkände att att de 8,2 ton ammoniumnitrat som han hade lagrat var avsett för terrorattacker. Abdallah fick sex års fängelse. I april i år klassade Tyskland Hizbollah som en terrorgrupp och förbjöd all aktivitet av rörelsen samtidigt som polisen genomförde räder i moskéer och andra centra kopplade till gruppen. Beslutet togs efter att Israels underrättelsetjänst försett Tyskland med uppgifter om stora lager i de södra delarna av landet där Hizbollah förvarade hundratals kilo ammoniumnitrat. Förra veckan skrev tyska Die Welt att Iran levererade hundratals ton ammoniumnitrat till Hizbollah åren 2013-2014, ungefär samtidigt som Libanon konfiskerade tusentals ton explosiva ämnen som ledde till explosionen i Beiruts hamn. USA listade Hizbollah som en terrorgrupp redan år 1997. Därefter har Kanada, Holland, Bahrain och Argentina tagit samma beslut. År 2016 listade även Arabförbundet och Gulfstaterna Hizbollah som en terrororganisation.

EU:s uppdelning

När agenter från Hizbollah med hjälp av ammoniumnitrat sprängde en israelisk buss i den bulgariska turistorten Burgas år 2012, placerade EU Hizbollahs militära gren på sin lista över terrororganisationer, medan den politiska delen slapp terrorstämpeln. Förra veckan dömdes en Hizbollah- medlem för mordet på den libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri, år 2005. Till en början åtalades fem medlemmar av den Iranstödda rörelsen. En FN-stödd specialdomstol i Nederländerna slog samtidigt fast att det terrorstämplade Hizbollah och syriska regimen kan ha haft motiv att vilja bli av med Hariri, men att det inte går att bevisa att de faktiskt låg mordet. Efter Hariris död har Hizbollah flyttat fram sina politiska positioner i landet.

Bevakade kriget

KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson har som riksdagsledamot och som Europaparlamentariker uppmanat både Sverige och EU att klassa Hizbollah som en terrororganisation. I egenskap av SVT:s korrespondent i Mellanöstern bevakade han i kriget mellan Hizbollah och Israel år 2006 och menar att det inte är möjligt att göra åtskillnad mellan en politisk och en militär gren av den islamistiska rörelsen. Sverige borde därför följa Litauens, Tysklands och Storbritanniens exempel och klassa Hizbollah som en terrororganisation, menar han.
– Terrordåd, organiserad brottslighet och narkotikahandel är en del av rörelsens verksamhet, konstaterar Lars Adaktusson.
– Sveriges och Europas ledare måste sluta att se mellan fingrarna när det gäller den libanesiska terrororganisationen, fortsätter han och konstaterar att ledande terrorexperter världen över anser att Hizbollah ska ses som en enhet.

Enhetlig organisation
Han citerar Hizbollahs vice generalsekreterare Naim Qassem som öppet talar om sin organisation som enhetlig: ”Vi har inte en militär gren och en politisk; vi har inte Hizbollah å ena sidan och motståndsrörelsen å andra sidan. Varje del av Hizbollah, från befälhavare till medlemmar såväl som våra olika förmågor, står i motståndets tjänst, och vi har ingenting annat än motståndet som en prioritet."
– För att stoppa Hizbollahs omfattande terrorverksamhet måste Sveriges och EU:s förhållningssätt ändras, den konstruerade uppdelningen av organisationen måste upphöra och åtgärder vidtas för en fullständig terrorstämpling, säger Lars Adaktusson, som kommer att ta upp frågan i riksdagen i höst.

RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.