Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Tredje arablandet sluter fred med Israel

Ruben Agnarsson | 20 aug , 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
ilanwebb

Överenskommelsen förhandlades fram med hjälp av USA och signerades av USA:s president Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed.
”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis på den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna, samt modet hos Förenta Arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, lyder det gemensamma uttalandet.
Avtalet innebär nu att ett tredje arabland tecknar ett fredsavtal med Israel efter Israels självständighetskrig år 1948, då de omgivande arabländerna angrep Israel sedan landet utropat sin självständighet i enlighet med FN:s beslut.
Efter sexdagarskriget 1967, som föregicks hot från arabländernas om att återigen försöka utplåna Israel, beslutade Arabförbundet i Khartoum i september samma år att säga tre historiska nej: ”Nej till fred med Israel, nej till ett erkännande av Israel och nej till förhandlingar med Israel.

Egypten och Jordanien

År 1978 slöt Egypten via president Anwar Sadat trots detta ett fredsavtal med Israels premiärminister Menachem Begin, med USA:s president Jimmy Carter som medlare. År 1994 undertecknade Israel och Jordanien en fredsöverenskommelse, som signerades i Washington av Yitzhak Rabin, kung Hussein och USA:s president Bill Clinton.
I enlighet med förra veckans överenskommelse med Förenade Arabemiraten har Israel gått med på att skjuta upp beslutet om att annektera delar av Västbanken, meddelar källor i Vita huset till Jerusalem post.
Avtalet bekräftades via ett telefonsamtal under torsdagen förra veckan mellan Trump, Netanyahu och Bin Zayed, som i ett uttalande sade att Israel hade gått med på att stoppa annekteringen och att Förenade Arabemiraten och Israel ”kommit överens om samarbete och sätta upp en färdplan för att etablera bilaterala relationer.

Utbyta ambassadörer

Trumps rådgivare Jared Kushner, USA:s ambassadör i Israel David Friedman, USA:s Mellanösternsändebud Avi Berkowitz, samt utrikesminister Mike Pompeo och Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O'Brien var alla delaktiga i förhandlingarna, rapporterar Jerusalem Post.

Delegationer från Israel och Förenade Arabemiraten kommer att mötas under de närmaste veckorna för att underteckna bilaterala avtal om investeringar, turism, direktflyg, säkerhet, telekommunikationer och andra frågor.
De två länderna förväntas utbyta ambassadörer och upprätta ambassader. Avtalet ger även muslimer större möjligheter att få tillgång till Al-Aqsa-moskén i Jerusalem genom att tillåta dem att flyga från Abu Dhabi till Tel Aviv.
Den palestinska toppolitikern Hanan Ashrawi anklagade Förenade Arabemiraten för en ”normalisering” av Israel. President Donald Trump sade att överenskommelsen var ett ”historiskt ögonblick”.
– Nu när isen är bruten förväntar jag mig att flera arab- och muslimländer följer efter Förenade Arabemiraten, sade han.

Historiskt genombrott

Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, menar att överenskommelsen är ett historiskt genombrott i Mellanöstern.
– Det här är det tredje arablandet som Israel tecknar en fredsöverenskommelse med, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
– Israel har, inklusive premiärminister Netanyahu, en fortsatt dialog med flera andra arabländer, exempelvis Sudan, Oman, Bahrein och andra. Detta är vår högsta önskan, att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden. Detta nämndes redan i Israels självständighetsdeklaration år 1948, konstaterar Ilan Ben-Dov.
– Vi är mycket glada över denna överenskommelse, avslutar han.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.