Överenskommelsen förhandlades fram med hjälp av USA och signerades av USA:s president Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed.
”Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis på den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna, samt modet hos Förenta Arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen”, lyder det gemensamma uttalandet.
Avtalet innebär nu att ett tredje arabland tecknar ett fredsavtal med Israel efter Israels självständighetskrig år 1948, då de omgivande arabländerna angrep Israel sedan landet utropat sin självständighet i enlighet med FN:s beslut.
Efter sexdagarskriget 1967, som föregicks hot från arabländernas om att återigen försöka utplåna Israel, beslutade Arabförbundet i Khartoum i september samma år att säga tre historiska nej: ”Nej till fred med Israel, nej till ett erkännande av Israel och nej till förhandlingar med Israel.
Egypten och Jordanien
År 1978 slöt Egypten via president Anwar Sadat trots detta ett fredsavtal med Israels premiärminister Menachem Begin, med USA:s president Jimmy Carter som medlare. År 1994 undertecknade Israel och Jordanien en fredsöverenskommelse, som signerades i Washington av Yitzhak Rabin, kung Hussein och USA:s president Bill Clinton.
I enlighet med förra veckans överenskommelse med Förenade Arabemiraten har Israel gått med på att skjuta upp beslutet om att annektera delar av Västbanken, meddelar källor i Vita huset till Jerusalem post.
Avtalet bekräftades via ett telefonsamtal under torsdagen förra veckan mellan Trump, Netanyahu och Bin Zayed, som i ett uttalande sade att Israel hade gått med på att stoppa annekteringen och att Förenade Arabemiraten och Israel ”kommit överens om samarbete och sätta upp en färdplan för att etablera bilaterala relationer.
Utbyta ambassadörer
Trumps rådgivare Jared Kushner, USA:s ambassadör i Israel David Friedman, USA:s Mellanösternsändebud Avi Berkowitz, samt utrikesminister Mike Pompeo och Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O'Brien var alla delaktiga i förhandlingarna, rapporterar Jerusalem Post.
Delegationer från Israel och Förenade Arabemiraten kommer att mötas under de närmaste veckorna för att underteckna bilaterala avtal om investeringar, turism, direktflyg, säkerhet, telekommunikationer och andra frågor.
De två länderna förväntas utbyta ambassadörer och upprätta ambassader. Avtalet ger även muslimer större möjligheter att få tillgång till Al-Aqsa-moskén i Jerusalem genom att tillåta dem att flyga från Abu Dhabi till Tel Aviv.
Den palestinska toppolitikern Hanan Ashrawi anklagade Förenade Arabemiraten för en ”normalisering” av Israel. President Donald Trump sade att överenskommelsen var ett ”historiskt ögonblick”.
– Nu när isen är bruten förväntar jag mig att flera arab- och muslimländer följer efter Förenade Arabemiraten, sade han.
Historiskt genombrott
Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, menar att överenskommelsen är ett historiskt genombrott i Mellanöstern.
– Det här är det tredje arablandet som Israel tecknar en fredsöverenskommelse med, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
– Israel har, inklusive premiärminister Netanyahu, en fortsatt dialog med flera andra arabländer, exempelvis Sudan, Oman, Bahrein och andra. Detta är vår högsta önskan, att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden. Detta nämndes redan i Israels självständighetsdeklaration år 1948, konstaterar Ilan Ben-Dov.
– Vi är mycket glada över denna överenskommelse, avslutar han.
RUBEN AGNARSSON