Charbel Gabros invandrarbakgrund och uppväxt i problemtyngda bostadsområden i Norrköping har kommit att bli ett verktyg för att hjälpa unga killar in i det svenska samhället. I sommar har han, tillsammans med fem andra ledare, under sju veckor samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping i syfte att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen har gjorts i samarbete mellan Stadsmissionen och Charbels organisation Samtalsringen.
”Känna sig inkluderad”
– Vi har samlat killar i åldrarna 14-20 år. Vi har kört två dagar i Norrköping och två dagar i Linköping i sju veckor under sommarlovet. Programmet har innehållit en massa olika grejer varje dag, fortsätter han.
Charbel benämner aktiviteterna som deltagarna fått ägna sig åt som ”typiskt svenska saker” såsom att gå i skogen, spela långgolf på bana, åka kanot, vara på läger och spela padel. Deltagarna har även fått träffa kända svenska företagsledare samt besöka rådhuset i Norrköping och träffa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist. Sista dagen bar det av till Stockholm där ett besök på kungliga slottet blev en slags belöning för killarna.
Det har handlat om att bryta ner murar mellan den lilla bubbla som killarna lever i och det svenska samhället i stort. Charbel berättar att varje dag har inneburit helt nya och ofta främmande upptäckter för deltagarna.
– Inte många av dem hade till exempel varit i en skog tidigare. Långgolf var helt nytt för dem. Att få besöka Stockholms slott hade nog ingen av killarna ens drömt om tidigare, säger han.
– De är från Klockaretorpet, Hageby, Skäggetorp och andra socioekonomiska områden. De kände tidigare bara till livet på gatan. Inget annat. Det här har öppnat dörrarna för dem till en helt ny värld, fortsätter Charbel engagerat.
De flesta av deltagarna har varit killar med invandrarbakgrund, men det har även varit ett par svenska killar med också.
– Det var viktigt med en tydlig mix. Alla var inte destruktiva, några satt tidigare enbart hemma och spelade på nätet. Vi tänkte på mångfalden, att det inte enbart skulle vara förortskids utan även svenskar från innerstaden också.
Delat ut matkassar
Det grundläggande syftet med ”Min sommar – Mitt liv” har varit att locka till samtal om olika saker i livet.
– Vi har checkat in och checkat ut varje dag. På morgonen har de fått berätta hur de mår och när vi slutat för dagen fick de berätta vad de fått med sig under dagen. Då har vi samtalat om hur det känts att genomföra de olika aktiviteterna vi ägnat oss åt. Aktiviteterna har varit kopplade till samtalet.
Varje fredag har killarna fått vara med och dela ut matkassar till hemlösa i Norrköping och Linköping i Stadsmissionens regi.
– Det har varit så givande att se hur grabbarna har fått ge något tillbaka till andra, säger Charbel.
Charbel berättar om sommarloven under sin egen uppväxt i Norrköpings problemtyngda och utsatta områden, hur han var helt sysslolös och hur denna sysslolöshet ledde till dåliga vanor.
– På sommarlovet skapas många problem. Man är uppe sent på natten och sover länge på dagen, man gör småbus och det ena leder till det andra. Det är viktigt att bryta dessa onda cirklar.
Rekryteringen av deltagare till ”Min sommar – Mitt liv” har skett genom personliga kontakter. För Charbel har de sju veckorna tillsammans med deltagarna även varit en igenkänningsfaktor.
– Jag har sett mig själv i grabbarna. Det är Charbel jag mött i var och en av dem. De är små ”charblar” allihop. Jag har känt igen deras personliga behov och sett mig själv i deras livsberättelser. Min högsta önskan är att någon hade gjort samma sak för mig när jag var en liten grabb och nyanländ till Sverige, säger Charbel Gabro.
Just nu pågår ett samtal mellan Stadsmissionen och Samtalsringen om någon form av fortsättning på projektet och ett möjligt samgående mellan de två organisationerna.
Charbel Gabro föddes i Syrien och kom till Sverige som treåring, tillsammans med sin familj. Idag är hans bakgrund som invandrarkille en stor tillgång i hans jobb som motivationstalare, flitigt anlitad av myndigheter, företag och andra organisationer runtom i Sverige. Hans eget liv är utgångspunkten när han är ute och föreläser. Varje föreläsning är kopplad till forskningen. Charbel har fått motta flera fina utmärkelser, bland annat Stora Talarpriset 2019.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se