Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag ser en liten Charbel i var och en av killarna"

Göran Jacobson | 20 aug , 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.
charbel_webb

Charbel Gabros invandrarbakgrund och uppväxt i problemtyngda bostadsområden i Norrköping har kommit att bli ett verktyg för att hjälpa unga killar in i det svenska samhället. I sommar har han, tillsammans med fem andra ledare, under sju veckor samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping i syfte att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen har gjorts i samarbete mellan Stadsmissionen och Charbels organisation Samtalsringen.

”Känna sig inkluderad”

– Vi har samlat killar i åldrarna 14-20 år. Vi har kört två dagar i Norrköping och två dagar i Linköping i sju veckor under sommarlovet. Programmet har innehållit en massa olika grejer varje dag, fortsätter han.
Charbel benämner aktiviteterna som deltagarna fått ägna sig åt som ”typiskt svenska saker” såsom att gå i skogen, spela långgolf på bana, åka kanot, vara på läger och spela padel. Deltagarna har även fått träffa kända svenska företagsledare samt besöka rådhuset i Norrköping och träffa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist. Sista dagen bar det av till Stockholm där ett besök på kungliga slottet blev en slags belöning för killarna.
Det har handlat om att bryta ner murar mellan den lilla bubbla som killarna lever i och det svenska samhället i stort. Charbel berättar att varje dag har inneburit helt nya och ofta främmande upptäckter för deltagarna.
– Inte många av dem hade till exempel varit i en skog tidigare. Långgolf var helt nytt för dem. Att få besöka Stockholms slott hade nog ingen av killarna ens drömt om tidigare, säger han.
– De är från Klockaretorpet, Hageby, Skäggetorp och andra socioekonomiska områden. De kände tidigare bara till livet på gatan. Inget annat. Det här har öppnat dörrarna för dem till en helt ny värld, fortsätter Charbel engagerat.
De flesta av deltagarna har varit killar med invandrarbakgrund, men det har även varit ett par svenska killar med också.
– Det var viktigt med en tydlig mix. Alla var inte destruktiva, några satt tidigare enbart hemma och spelade på nätet. Vi tänkte på mångfalden, att det inte enbart skulle vara förortskids utan även svenskar från innerstaden också.

Delat ut matkassar

Det grundläggande syftet med ”Min sommar – Mitt liv” har varit att locka till samtal om olika saker i livet.
– Vi har checkat in och checkat ut varje dag. På morgonen har de fått berätta hur de mår och när vi slutat för dagen fick de berätta vad de fått med sig under dagen. Då har vi samtalat om hur det känts att genomföra de olika aktiviteterna vi ägnat oss åt. Aktiviteterna har varit kopplade till samtalet.
Varje fredag har killarna fått vara med och dela ut matkassar till hemlösa i Norrköping och Linköping i Stadsmissionens regi.
– Det har varit så givande att se hur grabbarna har fått ge något tillbaka till andra, säger Charbel.
Charbel berättar om sommarloven under sin egen uppväxt i Norrköpings problemtyngda och utsatta områden, hur han var helt sysslolös och hur denna sysslolöshet ledde till dåliga vanor.
– På sommarlovet skapas många problem. Man är uppe sent på natten och sover länge på dagen, man gör småbus och det ena leder till det andra. Det är viktigt att bryta dessa onda cirklar.
Rekryteringen av deltagare till ”Min sommar – Mitt liv” har skett genom personliga kontakter. För Charbel har de sju veckorna tillsammans med deltagarna även varit en igenkänningsfaktor.
– Jag har sett mig själv i grabbarna. Det är Charbel jag mött i var och en av dem. De är små ”charblar” allihop. Jag har känt igen deras personliga behov och sett mig själv i deras livsberättelser. Min högsta önskan är att någon hade gjort samma sak för mig när jag var en liten grabb och nyanländ till Sverige, säger Charbel Gabro.
Just nu pågår ett samtal mellan Stadsmissionen och Samtalsringen om någon form av fortsättning på projektet och ett möjligt samgående mellan de två organisationerna.
Charbel Gabro föddes i Syrien och kom till Sverige som treåring, tillsammans med sin familj. Idag är hans bakgrund som invandrarkille en stor tillgång i hans jobb som motivationstalare, flitigt anlitad av myndigheter, företag och andra organisationer runtom i Sverige. Hans eget liv är utgångspunkten när han är ute och föreläser. Varje föreläsning är kopplad till forskningen. Charbel har fått motta flera fina utmärkelser, bland annat Stora Talarpriset 2019.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.