Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Svensk visselblåsare överklagar FN:s uppsägning

Ruben Agnarsson | 13 aug , 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
martina_webb

Svenska Martina Broström blev världskänd som visselblåsare när hon 2018 i en intervju i tv-kanalen CNN anklagade FN-toppen Luiz Loures för sexuella trakasserier och övergrepp, vilket hon även anmälde.
UNAIDS vice verkställande direktör Luiz Loures var central i FN:s arbete mot aids. Händelsen skulle ha utspelat sig i en hotellhiss i Thailand år 2015 då Luiz Loures höll fast henne och försökte dra in henne i sitt rum.
Resultatet av Martina Broströms anmälan blev istället att hon avskedades av FN-organet i slutet av 2019 för ”missbruk av givarmedel och resurser samt annan misskötsel inklusive misskötsel av sexuella relationer inom Unaids”.
– Mitt agerande och min professionella integritet har aldrig ifrågasatts under mina 14 år på UNAIDS, sade hon till den brittiska tidningen The Guardian i samband med uppsägningen.
Det var nyhetsbyrån Reuters som i förra veckan rapporterade att svenskan har överklagat uppsägningen, vilket innebär att internationella medier återigen uppmärksammar hennes ärende.

”Hämnd för vittnesmål”

I överklagan, som Reuters tagit del av, hävdar Martina Broström att avskedandet i stället var en hämnd för hennes vittnesmål.
– Det blir absurt på gränsen till ironiskt att den person som anmäler sexuella övergrepp är densamma som pekas ut som själv skyldig till misskötsel av sexuella relationer, konstaterar Martina Broström.
Martina Broström avskedades i december i fjol. Hennes överklagande skickades in i april till världshälsoorganisationen WHO, som övervakar UNAIDS arbete.
Enligt ett UNAIDS-brev till Broström från den 27 april 2018 inledde FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ytterligare en utredning efter andra anklagelser om sexuella trakasserier som Loures skulle ha gjort sig skyldig till, vilket han också förnekar.
Även Miriam Maluwa, landsdirektören för UNAIDS i Etiopien, ett nyckelvittne i den övergreppsutredningen mot UNAIDS Luiz Loures, avskedades efter att ha lämnat bevis som gav stöd till anklagelserna mot Loures. Hon hade då jobbat för FN i 25 år.
I Broströms överklagande säger hon att hennes uppsägning kom från en utredning baserad på anklagelser som finns i anonyma e-postmeddelanden och som initierats av Loures, då Unaids-organets vice chef.

Skadat rykte

En intern FN-intervju från juli 2017 som Reuters tagit del av, citerar Loures som säger: ”Jag inleder utredningen”. UNAIDS taleskvinna Sophie Barton-Knott vägrar att kommentera det specifika i fallet, med hänvisning till sekretess, men betonar: ”UNAIDS deltar inte i och tolererar inte någon form av vedergällning.”
Sedan 1990-talet har FN:s rykte skadats av en serie allvarliga anklagelser om sexuella övergrepp, särskilt hos FN:s fredsbevarande styrkor. FN:s personal har immunitet, som måste upphävas före en rättslig process.
Martina Broströms överklagande uppger att hon lidit ”allvarlig och oreparerbar skada” i sitt personliga liv och yrkesliv av den ”kampanj för vedergällning och trakasserier” som riktats mot henne. Hon vill ha två miljoner dollar i skadestånd från FN-organet.
Anders Kompass fick som en av cheferna vid kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, rapporter från en underordnad i juli 2014 om påstådda sexuella övergrepp mot barn av franska fredsbevarande FN-trupper i Centralafrikanska republiken.

Inget har hänt

Det var efter att Anders Kompass hade lämnat uppgifterna till en fransk domstol som han blev uppsagd, med hänvisning till att han har lämnat ut hemlig FN-information till utomstående.
Inget åtal har väckts mot franska soldater. I mars 2017 rekommenderade åklagarna att inget åtal skulle ske i ärendet eftersom de inte kunde ”väsentligt bekräfta” påståendena.
Utifrån utredarnas rapporter beslutade åklagarmyndigheten att det fanns otillräckliga bevis och begärde i mars 2017 att målet skulle avslutas. Nästan ett år senare, i januari 2018, avvisades de franska åtalen mot franska soldater.
Anna Hägg-Sjöqvist, nytillträdd generalsekreterare för svenska FN-förbundet, menar att varje rapport om övergrepp av FN-anställda mot civila och inom FN-systemet är upprörande och oacceptabel.
– Det skadar drabbade och det skadar förtroendet för FN och de tiotusentals FN-anställda som dagligen gör stora insatser för att hjälpa miljoner människor världen över, betonar hon.

Hur ska man komma till rätta med övergrepp som sker av FN-personal?
– Problemen måste fram i ljuset och förövare måste straffas. FN har visat allt större öppenhet med genderansvariga i fredsinsatser och bättre möjligheter att larma. Dessa åtgärder måste få genomslag i organisationen och världsorganisationen måste få stöd av medlemsländerna som har ansvaret att åtala och döma misstänkta förövare.

Hur ska man komma till rätta med en kultur där visselblåsare – och inte de som begår övergrepp – bestraffas?
– De oberoende utredningar som uttalade sig om fallet Anders Kompass riktade skarp kritik mot FN:s ledarskap i dessa frågor. Sedan dess har den nuvarande FN-chefen António Guterres stärkt skyddet för visselblåsare. Att FN-anställda har möjlighet att agera utan att riskera repressalier var också Svenska FN-förbundets budskap när vi utsåg Anders Kompass till Årets FN-vän för hans arbete med att skydda utsatta, avslutar Anna Hägg-Sjöqvist.

RUBEN AGNARSSON

 

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.