Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Twitter anklagas för dubbelmoral Irans tweet om att utplåna Israel godkänns men Trumps vapenhot mot plundrare blockeras

Ruben Agnarsson | 07 aug , 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
Donald_Trump_(29496131773) (1)I onsdags förra veckan hölls ett seminarium i Knesset om antisemitism i sociala medier. Juristen Arsen Ostrovsky frågade under seminariet Twitters Ylwa Pettersson, policyansvarig för de nordiska länderna och för Israel: ”Ni har nyligen börjat flagga tweets av president Trump. Varför har ni inte flaggat tweets från Irans Ayatollah Khameini, som bokstavligen har krävt ett folkmord på Israel och det judiska folket?” Ylwa Pettersson svarade under seminariet: ”Vi har en inställning till världsledare som för närvarande säger att direkta interaktioner med andra offentliga personer, kommentarer om dagens politiska frågor eller utrikespolitiska hot kring militära, ekonomiska frågor i allmänhet inte är i strid med Twitters regler”, skriver Jerusalem post. Ostrovsky syftade på den tweet som USA:s president Donald Trump skrev som den 29 maj slog fast att ”när plundringen börjar, börjar skjutningen”. Tweeten begränsades av Twitter i sin spridning och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”.

Kommer utrotas

Irans högsta andliga ledare kallade i maj i år Israel för en ”cancertumör” som ”utan tvekan kommer att utrotas och förstöras”. Under ett 30 minuter långt tal till nationen på statlig TV hänvisade han upprepade gånger till Israel som en ”cancer” eller ”tumör”. ”Den sionistiska regimen är en dödlig cancertumör och en skada för denna region,” sade Khamenei och fortsatte: ”Den kommer utan tvekan att rivas upp och förstöras.” Khamenei jämförde även Israel med coronaviruset under sitt tal. Liknande uttalanden publicerades samma dag på Khameneis twitterkonto: ”Den sionistiska regimen är en dödlig cancertumör och en skada för denna region. Den kommer utan tvekan att ryckas upp och förstöras”. En annan tweet löd: ”Detta långvariga virus av sionism kommer att upphävas tack vare ungdomens beslutsamhet och tro.”

Stödjer terrororganisationer

Khamenei skrev dessutom en tweet som uttryckte att Iran kommer att ”stödja och hjälpa varje nation eller grupp var som helst som motsätter sig och slåss mot den sionistiska regimen.” I Gaza och i Libanon finansierar Iran terrororganisationer som Hamas, Islamiska Jihad och Hizbollah. Gaza styrs av terrororganisationen Hamas som i sina stadgar slår fast sin officiella ståndpunkt att "Israel ska utplånas och judarna skall bekämpas". Även Islamiska Jihad på Gaza har stadgar som säger att Israel ska utplånas. Hizbollah i Libanon har samma militanta mål. I en annan tweet från Khamenei publicerades en uppmaning till att förstöra Israel genom att hänvisa till en ”slutlig lösning”, ett uttryck som vanligtvis hänvisar till det nazistiska folkmordet på det judiska folket. Redan år 2014 skrev Khamenei på Twitter: ”...varför ska och hur kan Israel elimineras." Den 3 juni i år skrev Irans högste ledare återigen i en tweet: ”Vår hållning mot Israel är densamma som vi alltid har haft. Israel är en elakartad cancertumör i den västra asiatiska regionen som måste tas bort och utrotas: det är möjligt och det kommer att hända.”

Folkmord okej?

Efter att judiska ledare, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och EU:s utrikesminister Joseph Borrell kritiserat Khameneis retorik, förtydligade han att det var de israeliska judarna som skulle utplånas, inte alla judar, skriver Israel Today. Under förra veckans utfrågning i Knesset om antisemitism i sociala medier undrade ledamoten Michal Cotler-Wunsh: ”Att kräva folkmord är okej, men att kommentera politiska situationer är det inte?” Ylwa Pettersson svarade: ”Om en världsledare bryter mot våra regler,
att via Twitter hota med att eliminera staten Israel, men det är ett tydligt intresse att hålla det uppe på tjänsten, kan vi placera den bakom en anteckning som ger mer information om brottet... Det är vad som hände med Trumps tweet.”

Svensk likgiltighet

Ilan Ben Dov, Israels ambassadör i Sverige, vill inte kommentera Twitters policy när det gäller tweets som uppmanar till våld, men konstaterar att likgiltigheten även från svenska medier och politiker inför Irans hot mot Israel är påfallande.
– Vi försöker dra uppmärksamhet här i Sverige till det iranska hotet. Det är mycket mer än dessa verbala hot. De stödjer terrorism och utvecklar kärnvapen. Iran finansierar Hizbollah, men även sunnimuslimska organisationer som Hamas och Islamiska Jihad, säger Ilan Ben Dov till Inblick. Den israeliske ambassadören skrev nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet där han ifrågasatte den moraliska kompassen hos dem i Sverige som föreläser för Israel om rätt och moral och samtidigt negligerar Irans ”folkmordsretorik”.
– Vad som är överraskande, och oroande, är den öronbedövande tystnaden från alla de svenskar som attackerat Israel med folkrätten och mänskliga rättigheter som förevändning, menar Ilan Ben Dov.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.