Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jeff Ahl, Alternativ för Sverige: – Ett EU-utträde är mer aktuellt nu än någonsin

Göran Jacobson | 07 aug , 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
Jeff_AhlRösterna för en folkomröstning om swexit, ett svenskt EU-utträde, fick ny fart i samband med att England lämnade EU. Efter det maratonlånga toppmötet mellan den europeiska unionens stats- och regeringschefer där parterna till sist lyckades enas om en långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet har fler missnöjda röster hörts i debatten. I riksdagen finns inget parti som för frågan om ett svenskt EU-utträde. Men utanför den parlamentariska kammaren växer EU- motståndet, speciellt efter brexit och det tidigare nämnda toppmötet som enligt EUmotståndarna innebar alltför många eftergifter från svensk sida. Det relativt nybildade partiet Alernativ för Sverige (AfS) är ett sådant exempel. Partiet, som är tydligt EU-kritiskt med swexit som ett av sina mål, ställde upp i riksdagsvalet 2018 och lyckades bli näst största parti utanför
riksdagen.

”Brutit ingångna avtal”

– Vår EU-politik är tudelad. Dels vill vi med omedelbar verkan sluta betala medlemsavgiften till EU på grund av att både EU som organisation likväl som enskilda medlemsstater upprepade gånger brutit mot ingångna avtal. Det mest påtagliga avtalsbrottet är mot Dublinförordningen, den migrationsvåg som slog till mot Europa och EU-området borde aldrig nått hit om det regelverket följdes. Likaså bryter de södra medlemsländerna konstant mot budgetreglerna och Tyskland samt Frankrike bröt mot den ekonomiska stabilitetspakten upprepade gånger i början av 2000-talet, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i AfS, till Inblick. Ahl var under förra mandatperioden riksdagsman för Sverigedemokraterna, men lämnade partiet i mars 2018 för att istället ansluta sig till det då nybildade partiet Alternativ för Sverige.
– Jag lämnade av en mängd skäl. Jag meddelade Sverigedemokraternas valberedning redan runt årsskiftet att jag inte skulle ställa upp till omval till riksdagskandidat. Sverigedemokraterna hade under lång tid liberaliserats, svikit i frågor man lovat väljarna att driva och dessutom visat sig alltmer svagt mot framförallt Moderaterna och Kristdemokraterna, men även hela etablissemanget i stort. Droppen blev när Kent Ekeroth petades från riksdagslistan på grund av att etablissemanget och Moderaterna krävde det som någon sorts eftergift. Visar man den typen av undergivenhet kommer man aldrig åstadkomma något i framtida förhandlingar med andra partier, eftersom man då visat sig beredd till stora eftergifter. Ett parti menar heller inte allvar med att förändra om partiet låter sig liberaliseras på grund av yttre tryck och som petar kompetenta riksdagsledamöter bara för att etablissemanget eller andra partier anser att den personen är för radikal. Därför valde jag att hoppa över till Alternativ för Sverige istället, där flera tidigare sverigedemokrater samlats. Sådana som var genuina nationalister.

AfS är ett parti som vill verka för swexit. Hur beskriver du partiets
EU-politik?

– Vår EU-politik är tvådelad. Dels vill vi med omedelbar verkan sluta betala medlemsavgiften till EU på grund av att både EU som organisation likväl som enskilda medlemsstater upprepade gånger brutit mot ingångna avtal. Det mest påtagliga avtalsbrottet är mot Dublinförordningen, den migrationsvåg som slog till mot Europa och EU-området borde aldrig nått hit om det regelverket följdes. Likaså bryter de södra medlemsländerna konstant mot budgetreglerna och Tyskland samt Frankrike bröt mot den ekonomiska stabilitetspakten upprepade gånger i början av 2000-talet. Den andra delen är så klart en folkomröstning om ett EU-utträde, som är mer aktuellt nu än någonsin.

Hur kommenterar du den nya EU-överenskommelsen
om coronastöd?

– Total katastrof, det är dessutom egentligen inget coronastöd utan de facto ett stöd till den havererade eurozonen. Det är mer eller mindre bara Tyskland som tjänat på den gemensamma valutan, medan flera länder som behövt en egen penningpolitik nu är totalt i händerna på ECB. Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt. Sveriges förhandlingslinje borde varit solklar och tydlig; vi skulle ha sagt att vi vägrar vara med och finansiera krispaketet, vill de andra hoppa ner i eurozonens avgrund så varsågoda men vi ska stå utanför. Hade övriga inte accepterat det skulle vi hotat med att använda vetot för att fälla hela krispaketet.

Vad är din åsikt om den rödgröna regeringens arbete mot virusutbrottet
i Sverige? Hur skulle AfS vilja
jobba mot viruset?

Corona är ett komplext ämne. Jag personligen anser att Ungern har varit ett föredöme i hanteringen. Särskilt ska det betonas att problemet i huvudsak grundar sig i noll krisberedskap, vi har inga lager med skyddsutrustning med mera. Där låg den största bristen, vilket de äldre på äldreboendena fick plikta med livet för, säger Jeff Ahl.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.