Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Peo Thyrén satsar på instrumental musikutgivning

Göran Jacobson | 16 jul , 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
thyren_webb

Peo Thyrén har, som de flesta vet, en minst sagt gedigen bakgrund inom den svenska musikbranschen. Som medlem i välkända band som Noice, Easy Action, Sha-Boom och BIG har han skapat många personliga kontakter som han nu kan dra nytta av i sitt allra senaste projekt, skivbolaget 1234 Entertainment som precis har påbörjat en utgivning av instrumental musik.
– Det började som ett litet hobbyprojekt nu under sommaren, men växte så sakteliga när jag insåg att jag har ett stort kontaktnät med väldigt duktiga musiker. Många av dem är betydligt duktigare musiker än vad jag själv är, säger Peo Thyrén till Inblick.
– Det gemensamma just nu för de som vi kommer ge ut är att samtliga vid något tillfälle har spelat med mig live i Noice, Sha-Boom, BIG eller Easy Action. Det är dock mest ett sammanträffande. De är helt enkelt mycket duktiga musiker vars musik förtjänar att ges ut, fortsätter Peo.

Personliga kontakter

Att det blev en instrumental satsning beror också på personliga kontakter inom musikersvängen.
– En artist som jag varit manager åt berättade för mig att det finns ett stort intresse för instrumental musik.
Det ena ledde till det andra och snart var beslutet fattat om att på försök ge ut instrumental musik via sitt eget skivbolag.
– Som så ofta när jag gör någonting och startar i liten skala så drar det snabbt iväg och blir både större och mer omfattande än vad det var tänkt att vara från allra första början, konstaterar Peo med ett lätt skratt.
I nuläget släpps ett par digitala instrumentala musikstycken varje vecka och det planeras för flera fullängdsalbum framöver. Först ut med en fullängdare på Peo Thyréns etikett är gitarristen Erik Mjörnell som med sin akustiska gitarr tolkar ett knippe av de mest älskade psalmerna och lovsångerna. Erik är en välkänd musiker som bland annat ingår som gitarrist i husbandet på TV4:s Sommarkrysset. Han har även spelat med Carola Häggkvist och turnerat i USA. Första släppet med Erik Mjörnell skedde förra veckan då hans version av Great is Thy Faithfulness landade på Spotify, där samtliga utgivningar från 1234 Entertainment finns tillgängliga.
Framöver kommer Peo Thyrén att släppa instrumentala alster med musiker som Jonatan Samuelsson samt Andreas Rafwelsäter, som kommer ge ut musik under projektnamnet Nordic Beard.
– Jag tänkte: ”Hur svårt kan det vara att göra instrumental pianomusik?” och gjorde fyra låtar som jag spelade in. När Peo ringde och frågade om jag hade något att bidra med så berättade jag om låten Lima Sonata som han kommer att släppa nu, berättar Jonatan Samuelsson för Inblick.
För Jonatan, som till vardags är basist i rockbandet Narnia, blir releasen av Lima Sonata hans solodebut.

Musik utan sång

Musiken som Peo kommer ge ut framöver har en väldig bredd och spänner över stora områden, men det som kännetecknar och som förenar innehållet i hans utgivning är att det enbart handlar om musik utan sång. Detta med att släppa musik utan sång verkar, precis som Peo säger, vara på gång just nu. En snabb sökning på Google ger vid handen att intresset för instrumental musik är mycket stort. Det handlar om så vitt skilda musikgenrer som jazz och visa till klassisk musik och rock n roll i alla dess olika former.
Under nuvarande omständigheter med rådande pandemi har produktionen av musik i studio förändrats ganska avsevärt. Peo berättar att så gott som alla som jobbar med musik har professionella hemmastudios, där de kan spela in trummor, bas, gitarr, keyboard och andra instrument och skicka elektroniska filer till varandra. Att samlas för att spela in i en gemensam skivstudio är svårt med tanke på smittorisken.
– Visst är det lite tråkigt att spela in när man inte kan se de andra men det är så det fungerar. All musik som vi släpper är inspelad i enskilda hemmastudios med undantag för en artist som jag jobbar med, som kallar sig för Mellow Fingers, säger Peo.
– Han har en gammal flygel som står i ett hus i Östergötland. Flygeln går inte att stämma men den låter helt fantastiskt. Vi mickade upp flygeln enligt konstens alla regler och spelade in musiken i det huset.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.